Konya beyaza büründü

Hadim, Taşkent ve Bozkır'da 30 santimetreyi bulan kar yağışı, şehir merkezinde da etkisini gösterdi. Kar yağışı, şehirde trafiğin akışını yavaşlatırken; bazı ilçelerle bağlantılı olan yollar ise kapandı. Kar yağışı en çok çiftçilerin yüzünü güldürdü

Konya ve ilçelerinde önceki gün başlayan ve etkisini artırarak devam ettiren kar yağışı, yüzleri güldürdü. Kar yağışı ile birlikte fırtına da kendini gösterdi. Hadim, Taşkent ve Bozkır'da kar kalınlığı 30 santimetreyi buldu. Yağışın ardından özellikle trafikte zor anlar yaşandı. Şehir merkezinde zincirleme trafik kazaları meydana gelirken, bazı ilçelere ise yollar kapandı. Konya-Antalya, Konya-Karaman, Konya-Aksaray yolunda ulaşım güçlükle sağlandı. İhmal sebebiyle kış lastiğini takmayanlar, yolda kaldı. Don olaylarının ve buzlanmanın artması yayaları da zorladı.

BELEDİYELER MÜCADELEDE GEÇ KALDI

Belediyeler, kar ile mücadelede geç kaldı. Sosyal medya üzerinden belediyelere ciddi tepki gösterildi. Yağışın etkisini artırması ve yolların buz pistine dönmesiyle beraber, hemen çeşitli noktalarda tuzlama çalışmaları yapıldı. Yetkililer tarafından mecbur kalmadıkça, trafiğe çıkılmaması çağrısı yapıldı. Şehirde kar ile birlikte güzel görüntüler ortaya çıktı. Konya Havalimanı'nda uçuşlar olumsuz hava koşullarından etkilenmedi. Sabah saatlerinde İstanbul'dan gelen uçaklar, iniş yapabildi. Konya'dan İstanbul'a ise seferler aksatılmadı.

KAR ÖRTÜSÜNE İHTİYAÇ VARDI

Kar yağışı bekleyen çiftçilerin de yüzü güldü. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Aralık ve Ocak ayının ılıman geçtiğini, yağan karın ise toprağa çok faydasının olduğunu ifade etti. Konya Ovası'nın kar örtüsüne ihtiyaç duyduğunu ve yağın karın ihtiyaçları giderdiğine değinen Başkan Çalış, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aslında 2017 yılının Ağustos ayından bu yana yağış vardı. Hububatın şuanki durumu, geçen yılın Mart ayı görünümünde. Bizim tek bir korkumuz bulunuyordu. Açık alanda bulunan ekinler, soğuklarda zarar görebilirdi. Bunun için de kar örtüsü ciddi bir gereksinimdi. Çok şükür kar yağışı Konya merkezde ve ilçelerde etkili oldu. Daha önce belirttiğim gibi Aralık ve Ocak ayı ılıman geçti. Gelişim devam etti. Bütün riskleri, kar yağışı ile birlikte attık. Kar, kalıcı olursa her şey daha güzel olur."

MİNİBÜSLER SABAH AKŞAM YOLLARDA

Konya Minibüsçüler Odası Başkanı Muharrem Karabacak, kar yağışına karşı üyeleri ile birlikte hazırlıklı olduklarını dile getirdi. İşe 1 Aralık itibariyle minibüs ve servislere kar lastiklerini takarak başladıklarını söyleyen Başkan Karabacak, "Nisan ayının sonuna kadar bütün araçlarımızda kış lastiklerimiz takılı kalacak" şeklinde konuştu. Başkan Karabacak, "2017 yılının Kasım ayı içinde üyelerimize önemli bir eğitim verdik. Islak ve kaygan zeminde nasıl sürüş yapılması gerekir konusunda teknikler paylaştık. Olası bir durumda aracın ne şekilde kontrol edilmesi gerektiğini anlattık. Emniyet ile birlikte kontrolümüz sürüyor. Konya'da minibüs ile ulaşım anlamında sıkıntısı yaşanmaz. Çünkü her türlü önlemimizi aylar öncesinden aldık. Minibüs şoförlerimizin de her biri birbirinden tecrübeli. Minibüsler, halkımız için önemli bir sığınak noktası. Bizler, sabah akşam yollardayız" açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri