Konya belediyeciliğinde iz bırakan bir başkan: Ahmet Hilmi Nalçacı

Konya'nın eski Belediye Başkanlarından Ahmet Hilmi Nalçacı, belediyecilik hizmetleriyle hala konuşuluyor. Genç 38 yaşında belediye başkanı olan ve 44 yaşında vefat eden Nalçacı, Konya belediyeciliğinde iz bırakan bir başkan olarak tarihe geçti.

5 Şubat 1925 yılında Meram Sephavan Mahallesi'nde bir öğretmen çocuğu olarak dünyaya gelen merhum Ahmet Hilmi Nalçacı, başarılı bir eğitim hayatı geçirmişti. Nalçacı, ilk olarak Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nu bitirdi. Orta okulu ise karma okulda okuldu. Başarılı bir öğrenci olan Nalçacı, tarihi Konya Lisesi'ni de yüksek bir dereceyle tamamladı. Nalçacı üniversite eğitimini de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yine büyük bir başarıyla bitirdi.

BAŞARILI BİR EĞİTİM HAYATI OLDU

Nalçacı, eğitim hayatını bitirdikten sonra Konya'ya atandı. Konya Valiliği'nde maiyet (yüksek bir devlet görevlisinin yanında görev yapan resmi görevli) memuru oldu. Ahmet Hilmi Nalçacı, ayrıca Konya'nın birçok ilçesinde de kaymakamlık yaptı. Belediyecilik hayatına ilk adımını ise 1957 yılında attı. Nalçacı, 1957 yılında belediye başkan yardımcısı oldu. Bu tarihte Konya Belediyesinde bir tasfiyecilik hareketi başlamış, Ahmet Hilmi Nalçacı, Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü İdari Amirliğine atandı. Devlet Su İşleri’ndeki görevinin yanı sıra Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde Fransızca derslerine de girmiş bu enstitüde uzun bir dönem öğretmenlik yaptı.

38 YAŞINDA BELEDİYE BAŞKANI

27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonraki dönemde siyasi partiler kurulmuş ve seçime gidildi. Adalet Partisi, o dönem çok geniş kitlelere yayılan bir parti oldu. Adalet Partisi, aday olarak Ahmet Hilmi Nalçacı'yı aday göstermek istedi. Merhum Nalçacı, gelen teklifi kabul etti. 17 Kasım 1963 günü yapılan seçimler sonucunda Nalçacı, belediye başkanı oldu. Nalçacı, 38 yaşında belediye başkanlığına başladı. Nalçacı, iyi bir ekip kurarak Konya'da güzel çalışmalara imza attı. Daha sonra yani 1968 yılında yeniden belediye başkanı seçildi.

FRANSA’DAN DÖNERKEN TRAFİK KAZASI

Ahmet Hilmi Nalçacı, 44 yaşında bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Ahmet Hilmi Nalçacı, Fransa’nın Başkenti Paris’te yapılan Avrupa Mahalli İdareler Konferansı Başkan yardımcılığı sıfatı ile bir toplantıya başkanlık yaptıktan sonra Konya’ya dönerken bir trafik kazası geçirdi. Nalçacı'nın makam aracı Ankara-Gölbaşı’na geldiğinde bir trafik kazası geçirdi, arka koltukta uyuyan Ahmet Hilmi Nalçacı kapı koluna başını çarptı ve çok ağır bir şekilde yaralandı. Kaldırıldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde 14 Aralık 1969 Pazar gecesi hakkın rahmetine kavuştu. Nalçacı'nın cenazesine binlerce kişi katıldı.

AHMET HİLMİ NALÇACI KİMDİR?

Ahmet Hilmi Nalçacı, (d.5 Şubat 1925, ö. 14 Aralık 1969) 1963 - 1969 yılları arasında Konya belediye başkanlığı yapmış bürokrat ve siyasetçi. Halen Konya'da kendisinin adının verilmiş olduğu bir cadde bulunmaktadır. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezundur. Sırasıyla Seydişehir, Boyabat, Ayancık, Ladik ve Ilgın ilçelerinde kaymakamlık yapmıştır. Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü İdari Amirliğinde görev almıştır. Belediye başkanlığı sırasında şehir imarına önem vermiş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın desteği ile haritalar çizdirerek Modern bir Konya yaratmak üzerine çalışmıştır. 1968 yılında 2. kez belediye başkanı seçilmiş, ölümüne kadar görevini sürdürmüştür.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri