Konya bayrama hazır

Kurban Bayramı öncesi gerek mahalli idareler, gerek esnaflar, gerekse vatandaşlar tüm hazırlığını tamamladı. Bugün vatandaşlar tarafından mezarlık ziyaretleri yapılırken, yarın sabah saat 06.37'de kılınacak bayram namazının ardından, kurbanlar kesilecek

Yaklaşık 1 aydır yoğun bir tempo ile süren Kurban Bayramı hazırlıkları, bugün itibari ile sona eriyor. Esnaflar, yoğun bir bayram çalışma temposunu geride bırakırken, vatandaş kalan bazı eksikliklerini tamamlayabilmenin heyecanını yaşıyor. Mahalli idareler başta olmak üzere, çoğu kamu kurum ve kuruluşları da vatandaşın rahat ve huzurlu bir şekilde bayram geçirebilmesi için hazırlıklarını yaptı. Bugün, Mevlana Meydanı başta olmak üzere, Tarihi Bedesten Çarşısı, Sille, Tropikal Kelebek Bahçesi, Akyokuş, Japon Parkı gibi yerlerde bir yoğunluk bekleniyor.

BUGÜN MEZARLIK ZİYARETLERİ OLACAK

Konya'da merkez ilçede bulunan mezarlıklar ve köy mezarlıklarının bugün ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor. Konya merkez ve köylerinde bulunan mezarlıklar, bayram nedeniyle dua etmek isteyenlerle dolup taşacak. Bayramda hayır duası bekleyen yakınları için dua etmeye, hayır ve hasenatta bulunmaya gelen ziyaretçiler, her yıl olduğu gibi bu arife gününde yani bugün de mezarlıklara akın edecek. Yakınlarının mezarı başında dua okuyan, mezarlara çiçek eken vatandaşların mezar ziyaretleri, bayramın son gününe kadar sürmesi bekleniyor. Konya'da Musalla Mezarlığı ve Üçler Mezarlığı, yoğunluğun en çok hissedildiği mezarlıklar arasında yer alıyor. Ayrıca Hz. Mevlana başta olmak üzere, çoğu büyük alimin de türbelerinin ziyaretçi akınına uğrayacağı biliniyor. Bugün şehir merkezinde insan yoğunluğunun olması da bekleniyor.

KONYA'DA BAYRAM NAMAZI 06.37'DE KILINACAK

Konya'da 2019 yılı Kurban Bayramı namazı 06.37'de kılınacak. Konya'da binlerce vatandaşın, her bayramda olduğu gibi bu bayramda da sabahın erken saatlerinde Mevlana Meydanını doldurarak bayram namazı kılması bekleniyor. Namazın hemen ardından vatandaşlar, kurbanlarını kesecek. Belediyeler tarafından belirlenen alanlarda kurban yoğunluğu oluşacak. Kimi vatandaş ise kurbanını kendi bahçesinde kesecek veya kestirecek. Kurban kesim işlemlerinin özellikle bayramın ilk günü tüm vakitlerde devam etmesi bekleniyor. Kurbanını kesen vatandaşlar, daha sonra da kesilen hayvanın etlerini ihtiyaç sahipleri, akrabaları, komşuları ve dostları dağıtma telaşı yaşayacak. Ayrıca kasaplarda bayram mesaisi olacak. Etlerini çektirenler kadar, bölme, kırma ve sucuk dolum işlemi yaptıranlar da olacak. Bayram ziyaretlerinin ise kurban kesiminden dolayı bayramın 3. ve 4. günü daha yoğun olacağı öngörülüyor.

BAYRAMDA HAVA SICAKLIĞI ARTACAK

Kurban Bayramı'nda Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre havanın güneşli olması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının artış göstereceği, bayramın özellikle 3. ve 4. günü hava sıcaklıklarının iyice artacağı söylendi. Hava sıcaklığının bugün 31 derece, bayramın ilk günü yani Pazar günü 30 derece, bayramın ikinci günü 30 derece, bayramın 3. günü 33, son günü ise 36 derece olması tahmin ediliyor.

BAYRAM ZİYARETİ YOĞUN OLACAK” BEKLENTİSİ

Bayram tatilinin bu yıl 9 gün olarak belirlenmemesinin ardından, bu Kurban Bayramı ziyaretinin son birkaç yılki bayramlara göre daha yoğun olacağı da konuşuluyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar ise her yıl yaptığı ziyaret uyarısını yine yaptı. Karapınar, “Bayramda tatil yapayım diye düşünmeyin. Akrabalarınızı, yakınlarınızı ziyaret edin. İbadetinizi yerine getirin. Bayramı dolu dolu geçirin, buna çok ihtiyacımız var” dedi. Konya protokolü, siyasi partiler ve STK'lar da bayramlaşma programını yaptı. Konya protokolü bayramın ilk günü Mevlana Kültür Merkezi'nde saat 14.00'da bayramlaşacak. Bayramlaşma programına protokolün yanı sıra, vatandaşların da katılması mümkün olacak.

EMRE ÖZGÜL

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri