Konya Basketbolu İle Özdeşleşmiş Bir İsim: Recep Albay

İbrahim Karabacak

Son yıllarda çoğu spor kulübümüzün; sporcu yetiştirmede fiziksel ve taktiksel eğitimlerinin yanında sporcunun sosyalleşmesinin gelişmesine katkı sağlayacak doğrultuda sıklıkla kullandığı “İyi birey, iyi vatandaş, iyi sporcu” sloganının daha da fazlasını günümüzden 50 yıl önce benimseyip, yaşam felsefesine yansıtarak bunun yüklediği anlam ve sorumluluğu şiar edinmiş bir spor insanının adıdır, Recep Albay.

1959 yılında Konya ili, Sarayönü ilçesinin o zamanlar kasaba şimdilerde mahalle olan Başhöyük’de doğan Recep Albay’ın kökenleri Kafkasya’ya kadar uzanmaktadır. Rahmetli babası Kafkasya muhacirlerinden Karaçay Türkü, merhume annesi ise Kırım Türklerindendir. Recep 2 yaşında iken çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen anne ve babası ile birlikte ağabeyleri Nejdet, Behçet ve kız kardeşi Nilüfer olmak üzere tüm aile Konya’ya göç ederler.

Recep’in çocukluğu şehrimizin mütevazi semtlerinden birisi olan Güllükbaşı’nda geçer. İlkokulu bu güzide semtteki 19 Mayıs İlkokulunda, ortaöğrenimini Karma Ortaokulunda, liseyi ise Meram Endüstri Meslek Lisesinin ‘meşhur’ tesviye bölümünde tamamlar. Okul hayatı dışında semt sahaları, okul bahçeleri ve sokaklarda futbol oynayarak gününü geçirir.

Aile fertlerinden büyük ağabeyi Nejdet, bir yandan eğitimine devam ederken diğer yandan da futbol oynar. Üst düzey futbol bilgisi ile önce Konya İdmanyurdu genç takımı ve sonra yıllarca takım kaptanlığı yaparak zirveye taşıdığı Konya Demirspor yılları spor severler tarafından bugün bile hatırlanır. İlimizde mümtaz bir şahsiyet, karakter sahibi ve arkadaş canlısı olarak tanınan Nejdet hoca eğitimci olarak hizmetlerini halen sürdürmektedir. Behçet ağabeyi ise Konya basketbolu ve voleyboluna oyuncu ve hakem olarak uzun yıllar hizmet verdi.

1971 yılında Recep henüz 12 yaşında iken o günden bugüne sosyal yaşantısından çok şey alıp götüreceği ama asla bundan şikayetci olmayacağı basketbol sporu ile Atatürk Stadyumunun içindeki o zaman ki adı ‘Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü’ olan tesislerindeki açık basketbol sahalarında tanıştı.

Recep artık basketbolla yatıyor basketbolla kalkıyor, kendini adeta basketbol sporunun bir neferi gibi görüyordu. Ortaokul sıralarında lisansiyer sporcu olarak Et Balık Spor Kulübünden rahmetli Selahattin Soy nezaretinde kendini geliştirmek için mesai tanımıyor, gece gündüz çalışıyordu. 


 

Yıllar yılları kovaladı ve Recep’in spor yolculuğunda meslek hayatının akışını kökünden değiştirecek; Konya basketboluna hizmetleri unutulmaz efsane isim, abidevi şahsiyet merhum Hasan Özkaplan ile yolunun kesişmesi, bugün tanıdığımız antrenör Recep Albay’ın ileride öğrencisi olacak yüzlerce basketbol sever genç için bir şans olacaktı. Hasan Özkaplan’dan çok şey öğrenen Recep, Konya Demirspor Kulübü ile uzun yıllar şampiyonluklar yaşadı ve spor kariyerini zirveye taşıdı. 

Delikanlı Recep’in basketbol oyunculuğu ile dolu dolu geçen spor yaşantısı vatani görevini ifa ederken de devam etti. 1980 askeri darbesinde Diyarbakır Silvan’daki acemi birliğinden Gaziantep Jandarma Alay Komutanlığına bağlı Hizip ilçesi karakol komutanlığına sevk edildi. Buradan da jandarma kamp eğitim merkezi komutanlığına yönlendirildi. Jandarmagücü Kulübü ile Ankara birinciliğinin yanı sıra Türkiye şampiyonalarında takım halinde büyük başarılar kazandı.

Terhisi ile birlikte Konya Demirspor’a dönen Recep kulübünde hem basketbol oynadı hem de rahmetli Hasan hocasına altyapı organizasyonlarında yardımcı oldu. 1984 yılında Türkiye Basketbol Federasyonunun açtığı seminere katılarak antrenör olmaya hak kazandı. Artık daha çok çalışıyor, Türkiye Basketbol Federasyonunun organize ettiği seminerleri kaçırmıyordu. Ülke basketbolunda lokomotif il olan Ankara’ya sıkça gidip geliyor, maçlar izliyor, antrenmanları takip ediyor, antrenör büyüklerinden bilgiler derliyor ve tüm bu uğraşıları kendi imkânları ile gerçekleştiriyordu. 

Konya basketbolunda sporcu Recep’in artık görevi Recep hocaya devrettiği 1984 yılında Karayolları 3. Bölge Müdürlüğünde Konya Yolspor Kulübüne antrenör olarak istihdam edildi. Tarafına verilen bu tarihi fırsatı iyi değerlendirip kendini daha bir geliştirmesi ve ispatlaması gerekiyordu. O dönemlerde Yolspor Kulübü daha çok futbola yatırım yapmış amatör kümede olan futbol takımının neredeyse tamamını ve antrenörleri de olmak üzere hepsini işe almıştı. Karayolları müdür ve çalışanlarından oluşan kulüp yönetimi futbola daha çok önem veriyor, futbol takımını profesyonel 3. Lige çıkarmaya uğraşıyorlardı. Kulüpte basketbol şubesine pek önem verilmemesi Recep hocayı daha da bir hırslandırdı. Mesai saatleri dışında bile, kulübünün basketbol altyapısını yapılandırma yönünde çaba sarf ediyordu. Belli bir zaman içinde çalışkanlığı doğrultusunda yaptığı çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Yolspor Kulübünün basketbol şubesi; Minik, Küçük, Yıldız, Genç, Büyükler kategorileri ve Deplasmanlı Bölgesel Liglerinde ses getirerek, 2006 yılında görevini bıraktığı güne kadar arkasında sayısız başarılar bıraktı.


 

Recep Albay hocanın yıllar içinde antrenör ve koordinatör olarak görev yaptığı kulüpler; Demirspor, Yolspor, Konyagücü, Kombassan Konyaspor, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Okulları, Selçuklu Belediyespor, Diltaş Eğitim Kurumları, Atayurt Spor kulüplerinin basketbol şubeleri olurken, Basketbol Milli Takımımızın altyapı kategorilerinde antrenör ve yardımcı antrenör olarak değişik dönemlerde çalıştı. 

Recep Albay’ın, çalıştığı takımlarda olmazsa olmaz ilkesi her zaman sporcularını sosyalleştirmek ve centilmenlik aşılamakla birlikte, basketbol sporunda daha çok yetiştiriciliğe önem vermesine rağmen özellikle Yolspor ve Selçuklu Belediyespor’la Konya Birincilikleri ve Türkiye Şampiyonalarında ilimizi yıllarca başarı ile temsil etti.

 

Yine antrenörlüğünü yaptığı kulüplerin bünyesinden çıkan 50’ye yakın sporcusu farklı kategorilerde milli olurken kazananın Türk sporu olmasının gururunu ve ülke basketboluna elit sporcular kazandırmanın hazzını ve keyfini; kulüp yöneticileri, yardımcı antrenörleri ve tüm sporcuları ile birlikte yaşayarak, büyük-küçük tüm başarılarda hep paylaşımcı oldu, Recep hoca.

Recep hocanın, spor yolculuğunu yazacağımızı sosyal medyadan duyurduğumuzda bir yorumda “Bitmez bu yolculuk çok uzun” düşüncesine hak vermemek elde değil. Çünkü hocanın yarım asırdır halen devam eden spor yolculuğunda; ahde vefalılığı, çalışma azmi, istikrarı, centilmenliği, kişiliği, mütevaziliği ve başarıları; Konya basketbolu ile özdeşleşmiş bir isim olarak ilimizin spor tarihinde çoktan yerini alacak ve yaşayacaktır.


 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.