Konya basının duayeni Gazeteci Aytekin anıldı

Duayen Gazeteci Araştırmacı Yazar Hanefi Aytekin vefatının 1. yılında dualarla anıldı. Merhum Gazeteci Hanefi Aytekin, Konya kültürününün gelişmesine de önemli hizmetlerde bulundu

Hanefi Aytekin 1929 Konya, Akören, Çatören (Eksila), Köyü doğumludur. Kayı boyu Türklerindendir. İbiş Çavuşlar sülalesinden İbrahim Efendi ( Aytekin ) 6 çocuğundan biridir. İlk öğrenim tahsilini köyünün bağlı olduğu nahiye olan Akören de yaptı. Sınırlarımızın tamamen dışa kapandığı 2. Dünya savaşının patladığı üstelik büyük birde kuraklığın yaşandığı zor geçen yıllarda ekmeğin karne ile dağıtıldığı kıtlık döneminde Akören’de ilköğretim tahsilini tamamladı
Köy Enstitüleri paralelindeki Özden Teknik Tarım Okulu 1946-1947 okul birincisi mezunudur. 1947-1949 Akören bölgesinde örnek tarım işletmeciliği kurucu önderliğini yapıp Hava Askeri olarak vatani görevini ikmali müteakip Konya Valiliği’nde kamu görevine intisap etti.
Konyanın manevi mimarlarından Büyük İslam Alimi Maylızade Mustafa Efendi (Çaltaşı)'nın kızı Hatice ile evlendi Bu evlilikten 2 oğlu dünyaya geldi ( İbrahim Güray ve Muhammet Eray ) Mutluluk ve esenlik içerisinde sürdürdüğü evliliği eşi Hatice Aytekin'in 58 yaşında vefatı ile son buldu. 2. Evliliğini yapan Hanefi Aytekin vefatına kadar 2. Eşi Hatice (İdil ) Aytekin ile de mutlu birlikteliğini sürdürdü. Başarılı performansı, atılımcı ve yaratıcı özelliğiyle Konya Valiliği İl Basın Müşavirliği ve İl Genel Meclisi İdare Müdürlüğü görevlerine değin yükselip 1982’de kendi isteğiyle emekli oldu.

KONYA GAZETELERİNDE YAZILAR YAZDI
Sessiz ırmağın derinliği, altındadır. Çağlamak köpürmek yerine dinlendirici ve güven vericidir.
Gerek memuriyet içinde ve gerekse emeklilik hayatı içinde Konya Mahalli Basınında (Yeni Meram, Yeni Konya ve diğerlerinde) binlerce araştırma, inceleme yazı ve makaleleri yayınlandı. Türkiye’de ilk kez Mahalli Özel bir İl Haritası (Konya) renkli olarak yayınlanıp İngilizce tercümesi ile (1962) bölge ve ülke kültürüne kazandırdı. Daha sonra ise sırasıyla Ankara, Adana, Antalya, Afyon, Karaman, Mersin, (25. baskı olarak da) Konya İl Haritalarını çevre tanıtım ders aracı ve mahalli rehber olarak bölge ve ülke kültürüne verdi.
Okul Piyesi, 100 ünlü Konya Valisi, Konya-Karaman Şehitlikleri ve Şehitleri, İlçelerin müstakil haritaları, Yurt sathında yararlanılan Mali İdari ve Teknik İhale Mevzuatı isimli eser, Konya İl Atlası gibi telif çalışmaları benzersiz nitelikleri ile yayınlandı. Türkiye'de ilk kez siyasi il haritalarını yayınlayan kişi olduğu Amerikan ve İsrail bilim adamlarınca tezlerde ve makalelerde yer aldı, tescil gördü.
SESSİZ VE YAVAŞ YAĞAN KAR TANELERİ METRELERCE YÜKSELİR

Mütevazi gelir ve imkanına rağmen 20'den fazla yayınlanmış eserlerinden gelen birikimleri ile Konya Meram’da Hanefi Aytekin İlköğretim Okulu’nu Türk kültür ve Milli Eğitimine armağan etti. Konya Basınının örgütlenmesine öncülük yaptı, uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığını yapıp Konya Basınının duayenleri içine, Konya Gazeteciler Cemiyeti’ndeki şeref köşesine adını yazdırdı. Selçuk Üniversitesinin Kurulmasına, Gelişip büyümesine katkıda bulundu öncülük yaptı. 1975 yılında Kuzey Kıbrıs’a ilk giden Türk gazeteciler arasında yer aldı, daha sonra da KKTC Gazeteciler Cemiyeti ile Konya Gazeteciler Cemiyetini kardeş kuruluş olarak kayda geçirdi.
Basın Tarihinde bir ilk olan Konya bayram Gazeteleri ilk defa Hanefi Aytekin tarafından çıkartılmaya başlandı. Hanefi Aytekin Türk Basın Birliği üyesidir. T.C. Cumhurbaşkanlığı’nca Onur Plaketi ile, Mehmetçik Vakfı eliyle bir eserinin gelirinden 1998 yılında 100 milyara yaklaşan getiri sağladığından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı tarafından altın madalya ile ödüllendirildi. Konya Garnizonunca Şilt anısı ile onurlandırıldı. Türkiye'de İlk şube özelliği taşıyan Yeşilay Cemiyetinin Konya şubesini kurdu ve ilk kez genel merkezin dışında gayrimenkul sahibi olan Yeşilay Cemiyeti Konya şubesi onun başkanlığı döneminde gelir getiren gayrimenkullerin sahibi oldu. Tarih ve doğaya olan tutkusu ile bilinen Hanefi Aytekin Anadolu’daki ilk Türk Şehitliği, Cennet Çukuru ve zemzem aşılama kuyusunu ortaya çıkartan kişidir. Ayrıca Konya’da ilk Belediye başkanı Aşık Şem'i (İhtisap Ağası) nın mezarının tesbiti ve restore edilmesi, Atatürk Anıtı ve anıtı taşıyan Ziraat abidesi nin mütevellisi olduğu tarihi Amber Reis caminin bakım onarım ve korunması, için mücadele etmiştir. Hanefi Aytekin 12 Eylül Harekatından sonra Yükselen (BİLECİK ) Kasabasında Belediye başkanlığı görevi yaptı. Bu süreçte kasabanın gelişimi için kalkınma kooperatifi kurup, koyunculuğun, peynirciliğin daha modern hale gelmesini sağladı kasabadaki halıcılık üretimini destekledi meyva bahçeleri ihdas etti kültür park kurdu. Halkla bütünleşerek tüm sorunlara çözüm üretmek için büyük çaba sarfetti.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri