Konya Banliyö Projesi'nde 14 yıldır somut adım atılmadı

Konya'da 2009 yılının ekim ayında protokolü imzalanan 18 kilometrelik banliyö hattı projesinde, aradan geçen 14 yılın sonunda somut bir adım atılmadı. Şehir içi trafiğini rahatlatacağı ifade edilen projede imzanın ötesine geçilemedi. Proje atıl durumda.

Vaat edilen birçok proje, Konya'da hayata geçirilemedi. Birçok yatırım ise vaktinde tamamlanamadı. Yine protokol anlaşması yapılan bazı projeler de rafa kaldırıldı. Banliyö hattı projesinde 14 yıldır yol alınamadı. 14 yıllık süreç içerisinde sadece iki kez protokol imzalandı. Metro projesi gibi banliyö hattı yatırımı da yılan hikayesine döndü. Projede kazma dahi vurulamadı.

İLK KEZ 2009 YILINDA GÜNDEME GELDİ

Banliyö hattı projesi, Konya'da ilk kez 2009 yılında gündeme geldi. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2009 yılında banliyö hattı projesi için Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ile protokol imzalamıştı. Aradan geçen 14 yıla rağmen proje noktasında somut bir adım atılmadı.

BANLİYÖ PROJESİNDE İMZANIN ÖTESİNE GEÇİLEMEDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları, bir de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından atılmıştı. Konya için tarihi bir gün yaşandığı belirtilmişti. Birinci etabı Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre olan hattın ikinci etapta 26 kilometreye ulaşacağı aktarılmıştı. Yetkililer, “Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak” demişti. Banliyö hattının günde 90 bin yolcuya hizmet vereceği söylenmişti. İmzaları 3 yıl önce atılan ve “Konya'ya hayırlı olsun” diye duyurulan banliyö projesinde imzanın ötesine geçilemedi.

PROJE 2 ETAPTAN OLUŞACAKTI

Banliyö hattı projesi 2 etaptan oluşacaktı. Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hat ise Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayiler ve organize sanayiler kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacaktı. Yatırım bedeli olarak metro projesi kadar olmasa da, yetkililer metro standartlarında bir işe imza atacaklarını dile getirmişti.

GÜNLÜK 90 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLECEKTİ

Bu projenin bir diğer özelliği de Konya Havaalanını ilk kez raylı sisteme bağlanacak olması olmuştu. Bugün havaalanı, raylı sistem toplu ulaşım alanında hala yer almıyor. Birinci etap 17.4 kilometre olan ve tamamlandığında 26 kilometre uzunluğuna sahip olacak banliyö projesinde karayoluyla 1 saat süren yolculuk, 30 dakikaya düşecekti. Günlük 90 bin yolcuya hizmet verilecekti. Projenin, şehir içi ulaşımı ciddi şekilde rahatlatması öngörülüyordu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri