Konya ayakkabıda dünyaya model

Konya ayakkabıda dünyaya model

Kunduracılar Derneği ve Kunduracılar Odası tarafından birlikte düzenlenen ‘Küreselleşen Dünyada Ayakkabı Sektörü ve Rekabet Aracı Olarak Kümelenme’ konulu panele katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya’nın ayakkabı sektöründeki başarısı ile dünyaya model olduğunu söyledi. AYKENT Ayakkabıcılık Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde yaptığı konuşma ile kunduracı esnafının büyük beğenisini kazanan Davutoğlu, kendisinin de ayakkabıcı bir aileden geldiğini söyledi. Davutoğlu, “Dedem ayakkabı ustasıydı, babam da hayata ayakkabıcı olarak atıldı. Kayınpederim ve babası da ayakkabı ustasıydı. Dolayısıyla, sizler bizim baba mesleğimizi devam ettirenlersiniz, sizlere ne kadar hürmet göstersek azdır” dedi.

Bütün mesleklerde değişmeyen tek şeyin insan unsuru olduğunu dile getiren Davutoğlu, “İnsan unsurunu sağlayan şey gelenektir. Bugün modern topluma geçişle birlikte sanki mesleğin teknik boyutu ahlaki boyutundan daha çok öne çıkmış gibi. Buralarda verilmesi gereken ilk unsur ahlaki eğitimdir. Bu nedenle siz, ustalarınızdan aldığınız esnaf kültürünü, dürüstlüğü, sadakati, bütün bunları gelecek nesillere aktarın. Ama bunu yaparken de mutlaka modern teknoloji ve onun getirdiği bütün yenilikleri de yakından takip edin. Geleneği sürdürürken yurt dışına da açılması için elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya söz veriyoruz. Yeter ki isteyin, yeter ki sizin ölçeğiniz büyüsün. Ufuklarınız Türkiye sınırının ötesine taşsın. Ne tür talepleriniz olursa biz elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy da konuşmasında, “Bilindiği gibi ayakkabı sektörü ülke ekonomisine istihdam alanında önemli katkı sağlamaktadır. Ancak ayakkabı ile ilgili rakamlara baktığımızda 350 milyon dolarlık ihracat rakamına karşılık 650 milyon dolarlık ithalat rakamı karşımıza çıkıyor. Bu cari açığı kapatmak için bizlerde katma değeri yüksek ürünler üretmeye ve bunu doğru pazarlara doğru sunumlarla ulaştırma noktasında arayışa yöneldik. Daha önce İtalya’da denenmiş ve başarıya ulaşmış kümelenme modelini Konya’da uygulamaya karar verdik” diye konuştu.

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman da konuşmasında Türkiye’de ayakkabı denilince akla gelen ilk ismin Konya olduğunu söyledi. Uzman, “Türkiye’nin 81 ili ve bine yakın ilçesinde Konya ayakkabısı satılmaktadır. Yeterli alt yapısı, kalite standardı ve üretim kapasitesine sahip olan Konya, dünyanın her yerine ayakkabı üretecek kapasiteye sahiptir. Ancak kalifiye eleman sıkıntısı, küresel rekabet, üretim maliyeti, kurumsal ve profesyonel bir yapının olmaması bizleri etkiliyor” dedi.  Konuşmaların ardından, Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ile Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy, Bakan Davutoğlu’na, isminin yazılı olduğu birer çift ayakkabı hediye etti.

 

ALİ SAİT ÖGE

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri