Konya Ansiklopedisinin 2. cildi de yayınlandı

Konya Ansiklopedisinin ikinci cildi yayınlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları sürdürülen ansiklopedinin ikinci cildi de Konya kültürüne adeta ışık tutuyor

Konya Ansiklopedisi’nin ikinci cildi yayınlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları sürdürülen ansiklopedinin ikinci cildi de Konya kültürüne adeta ışık tutuyor

B, C ve Ç maddelerini kapsayan ikinci cilt ise yine Konya kültürüne önem veren ve hizmet eden saygın bir bilim kurulu tarafından hazırlandı. 390 sayfadan oluşan ve Konya kültürüne dair birçok muhtevayı bulunduran ikinci cilt, ilk ciltte olduğu gibi yine büyük takdir topladı. İkinci cildin tanıtımı için Gençlik Merkezi’nde program düzenleyen Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’de bugüne kadarki en büyük ansiklopedilerden birini hazırladıklarını belirterek, “Konya Ansiklopedisi, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’da, kültürümüzün gelecek kuşaklara aktırılması açısından büyük önem taşıyor” dedi. Tanıtım programına Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Abdülmelik Ötegen, Ercan Uslu Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Doç. Dr. Caner Arabacı, Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Uz, Gazeteci-Yazar Ali Işık’ın yanı sıra çok sayıda yayın kurulu üyeleri ve akademisyenler katıldı. 

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ansiklopedisi’nin gelecek kuşaklara aktarılabilecek en önemli hizmetlerden biri olduğunu söyledi. Şehir tarihi ile ilgili elde yeterli belge olmadığını, geleceğe bırakılacak kaynakların büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Akyürek, “Selçuklular, Konya tarihi ve kültürü ile ilgili yapılan çalışmalar, milletimizin geleceği ile de ilgilidir. Kültürel çalışmaların en önemli çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci projelerine yeniden hayat vermeli, şehrin her noktasında bu çalışmaları yürütmeliyiz” dedi. Türk-İslam medeniyetinin Anadolu’da oturmasında Selçukluların büyük gayretlerinin olduğunu kurdukları sistemle bunu başardıklarını anlatan Başkan Akyürek, bugün var olmamız bu sistemin başarıya ulaşmasının göstermesi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Osmanlı’nın temellerini de Selçukluların oluşturduğunu dile getiren Başkan Akyürek, “Ancak ne yazık ki bugünkü genç nesil ecdadını bilmiyor. Eski kelimelerden uzak, kültürünü daha da önemlisi İstiklal Harbi’nin bile anlamını bilmiyor. İşte yaptığımız bu kültürel hizmet gelecek kuşaklarımıza ışık tutacaktır. Başta Anadolu olmak üzere Konya’nın geçmişi kadar nasıl görkemli bir şehir olduğunu öğreneceklerdir” dedi.

Konya Ansiklopedisi’nin bu çalışmaların en önemli ayağını oluşturduğunu, çalışmayı sonuçlanıncaya kadar devam ettirme kararlılığında olduklarını vurgulayan Başkan Akyürek, eseri hazırlayan Yayın Kurulu, Danışma Kurulu üyelerine, katkı yapan 130’dan fazla öğretim üyesi ve yazara teşekkür etti.

Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı M. Ali Uz ise, ikinci cildin ardından üçüncü cildin de hazırladıklarının tamamlandığını belirterek, ansiklopedi hazırlamanın Konya gibi Selçuklulara başkentlik yapmış bir şehir için çok zor olduğunu vurguladı. Özellikle Konya kültürünü hazırlarken bazı kaynaklara ulaşmakta zorluk çektiklerini hatta zaman içinde birçok kaynağın kaybolduğunu ifade eden Uz, “Bu anlamda gerçekten birçok konuyu yazarken zorlandık. Diğer yandan konuların yoğunluğu nedeniyle bazı maddeleri elemek zorunda kaldık” dedi. Uz, ansiklopedinin dijital ortamda yayınlanması için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Yazar Ali Işık ise Konya Ansiklopedisi kütüphanesini kurmak için çalışmalara başladıklarını aktararak şunları kaydetti: “Bu kütüphane Konya kültürüne ışık tutacaktır. Ellerinde özellikle Konya’yla ilgili fazla eserler olan varsı bunları getirsin kütüphanemize bağışlasın. Amacımız Konya kültürünün devamlı olarak canlı tutulmasıdır. Hazırlayacağımız kütüphaneden gelecek nesillere Konya kültürü için hep ışık tutacaktır.”

MERHABA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri