Konya Ansiklopedisi Kültür Hayatına Kazandırıldı

Konya Ansiklopedisi’nin kültür hayatı açısından büyük bir boşluğu dolduracağını belirten Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, "Ansiklopedi yapmak kolay değil. Zor bir işti. Konya'ya önemli bir eser kazandırdık" dedi

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Konya Ansiklopedisi tamamlandı. Şehrin tarihi ve kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak olan Konya Ansiklopedisi için tanıtım programı düzenlendi. Dedeman Otel'deki tanıtım programına Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı M. Ali Uz, Yayın ve Danışma Kurulu üyeleri, akademisyenler, yazarlar ve basın mensupları katıldı. Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, önemli bir projenin hayata geçirildiğini belirtti. Akyürek, "Konya Ansiklopedisi'ne cuzzi bir katkımız oldu. Önemli bir hizmete imza atıldı. Belediye olarak bugüne kadar 400'e yakın yayım gerçekleştirdik. Mesnevi'yi 24 dile çeviriyoruz. Bu sayıyı 50'ye çıkaracağız. Bu şekilde Mevlana'nın Mesnevi'sini insanlığın büyük bir kısmı okuyabilecek. Konya Ansiklopedisi çalışmaları 2010 yılında başladı. Çalışmalar tamamlandı. Şehre önemli bir hizmet kazandırıldı" diye konuştu. 

AKADEMİK SAYFALARIN BÜYÜK KATKISI OLDU

Tanıtım programında söz alan Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz da, "Zor bir işti. Kolay değil bir ansiklopedi yapmak. Çalışmalar esnasında yeni keşifler de yaptık. Yeni bazı tarihi yapıların yerini tespit ettik. Sadrettin Konevi Türbesi'nin karşısındaki kabrin kime ait olduğunu bilmiyorduk. Araştırdık ki orada Kadı Hürrem Şah Türbesi varmış. Enteresan bilgilere ulaştık. Önemli bir çalışmayı tamamladık. Diğer illerden birçok belediye ve üniversite bize başvurdu. Onlar da ansiklopedi yapmak istiyor. Çalışmalar esnasında güçlükle karşılaşmadık. Merhaba Gazetesi'nde haftalık yayınlanan Akademik Sayfalar Kültür Eki'nin kadrolarıyla ansiklopediye başladık. Kültür Eki'ndeki birikimin bize büyük faydası oldu. Bizim için avantajdı. Akademik Sayfalar, müthiş bir kültür eki. Başkan Tahir Akyürek ve Kültür Daire Başkanlığı'ndaki arkadaşlar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Geniş yelpazeye yayılmış bir akademik kadromuz vardı. Bazı akademisyenler ise kapris yaptı. Maddeleri zamanında teslim etmedi. Bizi zor durumda bıraktı. O akademisyenler kendilerine çeki düzen vermeli. En iyi şehir ansiklopedisini hazırlamaya çalıştık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 9 ciltten oluşan ansiklopediyi araştırmacıların ve akademisyenlerin hizmetine sunuyoruz" açıklamasında bulundu.

YAYIN VE DANIŞMA KURULUNA PLAKET

Konya Ansiklopedisi’nin Yayın Kurulu'ndaki Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Bekir Şahin, Ali Işık, Ercan Uslu ve Hasan Yaşar’a plaket verildi. Danışma Kurulu’ndaki Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Dilaver Gürer, Prof. Dr. Ahmet Sevgi, Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, Prof. Dr. Saim Arıtan, Prof. Dr. Hasan Bahar, Prof. Dr. Mikail Bayram, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Prof. Dr. Mustafa Küçüködük, Prof. Dr. Muammer Muşta, Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, Prof. Dr. Hükmü Orhan, Prof. Dr. Ahmet Önkal, Prof. Dr. Muhittin Tuş, Prof. Dr. Bayram Ürekli, Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Doç. Dr. Mustafa Demirci, Doç. Dr. Yaşar Semiz, Yard. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, Yard. Doç. Dr. Caner Arabacı, Yard. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve Dr. Yakup Şafak'a da plaket takdim edildi. Programda, Mehmet Ali Uz, şehre yaptığı katkılardan dolayı Akyürek'e çiçek takdim etti. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri