'Konuşturmamak Cumhurbaşkanlığı Gücüyle İfade Hürriyetine Yapılmış Bir Saldırı'

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapmaması şartıyla 2014 Adli Yılı açılış törenine katılacağını...

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapmaması şartıyla 2014 Adli Yılı açılış törenine katılacağını açıklamasının, Cumhurbaşkanlığı gücü kullanılarak ifade hürriyetine yapılmış bir saldırı anlamına geldiğini söyledi.

Konuya ilişkin yazılı değerlendirme yapan Avukat Mehmet Kasap, açılış töreninde TBB Başkanı Feyzioğlu tarafından yapılacak açılış konuşmasının bir krize dönüşmesinin, Anayasal kurumların saygınlığını zedelemesi nedeniyle Hukuk ve Hayat Derneği olarak kendilerini ciddi endişeye sevk ettiğini söyledi. “Seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın TBB Başkanı’nın konuşma yapmaması şartıyla törene katılacağını açıklaması, Cumhurbaşkanlığı gücü kullanılarak ifade hürriyetine yapılmış bir saldırı anlamına gelmektedir.” diye devam eden Kasap, 1943 yılından beri bütün adli yıl açılış törenlerinde savunmanın temsilcisi konumunda olan TBB Başkanı’nın konuşma yaptığına dikkat çekti.

“ERDOĞAN TOPLANTIYA KATILMA ŞARTINI BU KONUŞMAYA BAĞLAMAMALIDIR”

Kasap, adli yıl açılış töreninde TBB Başkanı’nın konuşma yapmasına dahi tahammül edilmeyen bir ülkede ifade hürriyetinin varlığından söz edilemeyeceğine dikkat çekerek, eleştirisini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıllarda da TBB Başkanları ile Başbakanlar arasında Adli Yıl açılışında yapılan konuşmalar gerginliğe neden olmuş fakat dönemin Başbakanları ne konuşma bitmeden salonu terk etmiş, ne de “O konuşacaksa, ben gelmem” demişlerdir; siyasetçi tahammülü göstererek konuşmayı sonuna kadar dinlemişler, toplantı bittikten sonra yapılan konuşmayla ilgili eleştirilerini dile getirmişlerdir. Devlet gelenekleri kişilere göre değişiklik göstermemelidir. Adli Yıl açılış töreninde tıpkı 71 yıldır olduğu gibi, savunmanın temsilcisi olan TBB Başkanı konuşmasını yapmalı ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan toplantıya katılma şartını bu konuşmaya bağlamamalıdır.”

“TBB, 77 MİLYON VATANDAŞIN SAVUNMA HAKKINI TEMSİL ETMEKTEDİR”

Kasap sözlerini, “Unutulmamalıdır ki; Türkiye Barolar Birliği sadece avukatları değil, 77 milyon vatandaşın savunma hakkını temsil etmektedir. Her türlü vesayeti kaldırma iddiasında olanlar, anayasal bir hak olan ifade hürriyetinin üzerine yeni bir vesayet inşa etmemelidir. Hak ve özgürlükler kendilerini savunamazlar. Her vatandaşımız hak ve özgürlüklerine sahip çıkmadıkça, gerçek bir demokrasiye ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Türkiye, son dönemdeki kavga ve gerilimleri geride bırakarak, demokratik bir hukuk devleti olma yolunda hızla ilerlemelidir.” ifadeleriyle tamamladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri