Konuşmacılar Arasında Yer Almayan Demirtaş, Deik’in Toplantısını Protesto Etti

Kısa bir süre önce kamulaştırılan ve yeni yönetimi kurulu belirlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) organizasyonu ile İzmir’de Türkiye-Yunanistan İş Forumu düzenlendi. Ege’nin iki yakasını bir araya getiren form, Ekonomi...

Kısa bir süre önce kamulaştırılan ve yeni yönetimi kurulu belirlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) organizasyonu ile İzmir’de Türkiye-Yunanistan İş Forumu düzenlendi. Ege’nin iki yakasını bir araya getiren form, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin uçağının gecikmesiyle 1,5 saat geç başladı. Konuşmacılar arasında ismi yer almayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, duruma tepki gösterdi. Yunanistan ile İzmir arasındaki ticareti geliştirmek için uzun yıllardır çaba sarf eden Demirtaş, toplantıyı protesto ederek konuşmaları protokolde kendisine ayrılan yerden değil, salonun en arkasından izledi. Demirtaş’a İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak da eşlik etti. Ekrem Demirtaş, daha önce DEİK’in kamulaştırılmasını eleştirerek “Baskın devlet istemiyoruz.” demişti.

Türkiye-Yunanistan İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Yunanistan Kalkınma ve Rekabet Bakanı Konstantinos Skrekas'in katılımıyla İzmir'de yapıldı. Foruma 400 civarında Türk ve Yunan firma katılırken, 500'den fazla iş görüşmesi yapıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Zeybekci, Yunan işadamlarına zeytinyağını birlikte pazarlama çağrısında bulundu. Zeybekci, "Artık birbirimizi geçme yarışından kurtulmamız lazım. İmkanları beraber değerlendirelim. Yunan zeytinyağı ile Türk zeytinyağını yarıştırmalım, birlikte pazarlayalım.” dedi.

Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas ise iki ülke arasındaki ticaret hacmini ikiye katlandığını söyledi. 2010 yılında 2,2 milyar Euro olan ticaret hacminin 2013'te 4,3 milyar Euro’ya ulaştığına dikkat çeken Skrekas, “İkili ticaret hacmi ikiye katlandı. Son iki yılda en çok ithalatı Türkiye'den yaptık. Türkiye'deki Yunan şirketlerinin yatırım tutarı 6,6 milyar dolar civarında.” dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise vizelerin kaldırılmasını istedi.

“Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” diyen DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, “Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme zamanı gelmiştir, geçiyor. İki ülkenin potansiyelini kullanmak için en iyi yol AB'ye üyelik." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri