Konukoğlu: Baklava İçin Ab'ye 4 Yıl Önce Başvuruda Bulunmuştuk, Mutluyuz

Gaziantep Sanayi Odası’nın, Gaziantep’in geleneksel tatlısı baklavanın 'Antep baklavası' olarak tescili için 2009 yılında yaptığı başvuru AB Komisyonu’nun incelemesinin ardından olumlu bulundu.

Gaziantep Sanayi Odası’nın, Gaziantep’in geleneksel tatlısı baklavanın 'Antep baklavası' olarak tescili için 2009 yılında yaptığı başvuru AB Komisyonu’nun incelemesinin ardından olumlu bulundu.

        Antep baklavasına ilişkin resmi başvuru belgesi, 8 Ağustos 2013 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gaziantep’in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğunu belirtti. Konukoğlu, kentte baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye'nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğunu belirtti.

        Konukoğlu, 'Antep baklavası' ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için 28 Mart 2005'te Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurduklarını, başvurunun 27 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandığını ve ilan süresi boyunca bir itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini hatırlattı. Konukoğlu, AB Komisyonu'na ise ilk başvuruyu 10 Temmuz 2009’da yaptıklarını, komisyonun tescil ile ilgili incelemesinin 4 yıl sürdüğünü ve sonunda olumlu görüş verildiğini bildirdi.

        Konukoğlu, şunları kaydetti: "O günden bugüne uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda 8 Ağustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde baklavanın 'Antep baklavası' olarak tescili yayınlanmış durumda. Üç aylık itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından belgemizi almış olacağız. Başvurumuzun olumlu bulunması, Avrupa’da elde ettiğimiz büyük bir başarıdır. AB’ne girmek için bu kadar uğraşıyoruz. Biz Gaziantep olarak gaziliğimizi, farkımızı gösterdik. Tescil sürecinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım."

        Markalı ürünlerin ekonomik getirisinin daha fazla olacağına işaret eden Konukoğlu, "Dünyada birçok ürünün fiyatlandırmasına, değerlendirmesine baktığımız zaman markların her zaman bir adım önde olduğunu ve çok daha farklı bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Ülkelerin gelişmesi, şehirlerin gelişmesi markalar ile olur. Sizin markalarınızı ve değerlerinizi bir başkasına kaptırmamanız gerekir. Yöresel özellik taşıyan ürünlere sahip çıkmamız gerekir. Baklavanın ardından mutlaka, Gaziantep’e özel olan ürünlerimizin de tescillerini zaman içinde gerçekleştirmeye çalışacağız." açıklamasını yaptı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri