Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, Ocak-Eylül dönemi kapsayan 9 ayda belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,5 artış gösterdiğini belirterek, inşaat sektörü için bu artışın umut verici olduğunu söyledi. Gökhan Küçük, TÜİK’in açıkladığı verilere göre yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısının yüzde 59,5, yüzölçümünün yüzde 36,4, değerinin yüzde 86,3, daire sayısının ise yüzde 33,4 artış gösterdiğini belirtti.
2017’de yeni inşaata başlamak adına tarihi rekor kıran o dönem piyasanın doyuma ulaşması ve konut satış fiyatlarının yükselmesi ile 2018 de düşüş trendine giren ruhsat verilen bina yüzölçümü değerlerinin 2019 yılında dip yaptığını hatırlatan Gökhan Küçük, “Pandeminin yarattığı olumsuzlukların yavaş yavaş normale döneceğini ümit ediyoruz. TÜİK’in açıkladığı yapı ruhsat verileri umut verici ancak inşaat malzemelerindeki fiyat artışları ve döviz kurunun yükselmeye devam etmesi piyasa istikrarı açısından olumsuzluk yaratmaya devam ediyor. Bu durum da inşaat projelerini durma noktasına getirdi. “ diye konuştu. Gökhan küçük, Konya’da yılın ilk 9 ayında yapı ruhsatı verilen bina sayının yüzde 72,44, yüz ölçümünün yüzde 96,41, değerinin yüzde 170,74, daire sayısının ise yüzde 67,05 artış gösterdiğini söyledi.
Tüketicilerin tercihleri değişti
Ruhsat verilen yapıların detaylarına bakıldığında özel sektörün müstakil konut inşasına yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendiğini belirten Gökhan Küçük, “2019 yılının 9 ayında 10 bin 204 adet ‘bir daireli ikamet amaçlı bina’, yani müstakil konut için ruhsat alınırken, 2020’de bu rakam yaklaşık 18 bin oldu. Bu yılın ilk 9 ayında ise yüzde 101,1 artışla ruhsat alınan tek daireli bina sayısı 36 bin 135’e ulaştı.” dedi. Konut, ofis, otel, hastane, depo gibi tüm yapı türleri içinde müstakil konutların aldığı payın geçen yılın ilk 9 ayında yüzde 30 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 38’e çıktığını ifade eden Gökhan Küçük, şöyle konuştu: “Pandemi ve depremlerin etkisi ile tüketicilerin konuttan beklentileri değişmiş, az katlı ve müstakil konutlara talep artmıştı. Rakamlar da gösteriyor ki tüketicilerin talepleri gayrimenkul firmalarının yeni konut imalatına yön verdi.”
İzin belgesi verilen yapıların yüz ölçümü azaldı
Gökhan Küçük, belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısının, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 ve değerinin yüzde 34,3 arttığını ancak yüzölçümünün yüzde 1,3, daire sayısının ise yüzde 1,5 azaldığını belirtti. Yılın 9 ayında Konya’da verilen yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısının yüzde 9,05, değerinin yüzde 16,86 arttığın belirten Gökhan Küçük, yüzölçümünde yüzde 15,08, daire sayısında ise yüzde 3,54 düşüş olduğunu söyledi.