Duyu organlarımızın en önemlilerinden ve en kuvvetlilerinden olan göz, hayatın bize sunduğu her şeyi kavrayabilmemiz için dış dünyaya açılan kapı yani insanlar için en kıymetli organlardan biri.
Günümüzde göz sağlığını etkileyen en önemli faktörler, gelişen teknolojiyle beraber bilgisayar başında gereğinden fazla vakit geçirmek geliyor. İş hayatı ile bilgisayarlar kuşkusuz ki ayrılmaz bir bütün oldu. Sürekli bilgisayar başında olmak ileride geri dönüşü olmayan göz hastalıklarının temelini oluşturmakta.
Görme sorununu gidermek için çoğu zaman gözlük tercih ediliyordu. Şimdi ise özellikle gençler Kontakt Lens kullanımına daha çok rağbet gösteriyor. Sosyal ve iş çevresinde gözlüklerin çerçevelerinden ve ya yüksek dereceli gözlüklerin kalınlığından kurtulmak için Kontakt Lens, gözlükten kurtulmak için tercih edilen bir yol oldu.
Sosyal medyada günden güne yayılan Kontakt Lens haberleri insanları hayrete düşürmeye devam ediyor. Son zamanlarda sosyal medya da yayılan ‘Mangal yakarken ataşe bakan çocuğun gözündeki Kontakt Lens kör etti' haberleri insanları tedirgin etmeye yetiyor. Haberin doğruluğunu bilmeden belkide araştırmadan inanıyoruz. Gerçekten Kontakt Lens hayatının sonuna kadar görme yetisini kaybettirecek kadar tehlikeli mi? Peki Kontakt Lens hakkında her şeyi bilerek mi kullanıyorsunuz. İşte sosyal medyayı sallayan haberin cevabını ve Kontakt Lens hakkında ki her şeyi Göz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Nuray Akyol'a cevapladı…
Kontakt lens nedir?
Kontakt lensler kornea üzerine uygulanan ve doğru kullanıldıklarında yaşamımızı kolaylaştıran tıbbı cihazlardır. Optik düzeltme anlamında gözlüğe alternatiftirler; gözlüklerimizi kozmetik açıdan istemediğimiz, ya da bizi kısıtladığını düşündüğümüz pek çok durumda kontakt lensler imdadımıza yetişirler.
Kontakt lensin göze zararı var mı?
Çok nadir olmakla birlikte, kontakt lenslerle görmeyi tehdit eden göz sorunları meydana gelebilir. Ancak kontakt lensler doktor önerisiyle alındığı, hijyenik koşullarda kullanıldığı ve rutin muayenelerin aksatılmadığı durumlarda bu sorunların sıklığı son derece azdır.
Kontakt lenslerin kullanımı bakımı nasıl olmalı?
Kontakt lensleri takmadan ve çıkarmadan ellerinizi yıkayın ve tercihen kağıt ile kurulayın. Bunu yaptıktan sonra artık yüzünüz de dahil hiçbir yere dokunmadan lenslerinizi takabilir ya da çıkarabilirsiniz.
Lenslerinizi makyaj yapmadan önce takın, makyajınızı temizlemeden önce çıkarın. Yağlı kozmetikler, losyonlar, makyaj temizleyici solüsyonlar ile temas ettirmemeye çalışın.
Lenslerinizi çıkardığınızda mutlaka solüsyon yardımıyla mekanik olarak avucunuzun içinde veya iki parmağınız arasında temizleyin, temiz solüsyonla durulayın ve yeniden kullanmadan önce lens kutusunda lensi örtecek kadar solusyonda en az 5 saat bekleterek dezenfekte edin. Lens kabındaki solusyonu tekrar kullanmayın!
Lenslerinizi takmadan önce, kenarlarını hızla gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirin. Böylece hem lensi ters takmadığınızdan emin olusunuz, hem de yırtık-hasarlı bir lensi gözünüze takıp gözünüze zarar vermemiş olursunuz.
Takmadan önce lenslerinizi durulamak isterseniz lens bakım solusyonunu kullanınız. Asla musluk suyunu lense değdirmeyiniz.
Lens kabınızı her gün lensinizi taktıktan sonra boşaltıp temiz suyla yıkayıp ağzı açık kurumaya bırakınız. Temiz tutulmayan lens kapları mikroorganizmalar için iyi bir üreme ortamıdır. Aşağı yukarı ayda bir ya da her şişe bittiğinde lens kabınızı değiştiriniz.
Lenslerinizi 1 haftadan uzun süre takmadığınızda kutunun kapağını açmamış bile olsanız tekrar dezenfekte ediniz.
Kimler kontakt lens kullanamaz?
Göz yüzeyinde enfeksiyonu olanlar, şiddetli kuruluğu olanlar, göz kırpması bozuk olanlar ilk akla gelenler. Bunların dışında da, mental durumu uygun olmayan; örneğin aşırı unutkan olan bir hastanın ya da şiddetli el titremesi olan bir hastanın lens kullanması güç olacaktır. Kişisel hijyeni konusunda çok duyarsız, üstelik seboreik cilde sahip bir ergenin lens kullanması kısa süre içinde kornea komplikasyonlarına yol açabilecektir. Kısacası kim lens kullanamaz sorusunun cevabını genelleme ile birkaç satırda cevaplamak mümkün değildir. Bazen gözün, bazen hastanın, bazen de ailesinin özellikleri bize bu kararı verdirir.
Hangi iş ve ortam koşullarında kontakt lens kullanımı zararlı olabilir?
Aşırı kuru, sıcak ve tozlu ortamlar lens kullanımı için uygun değildir.
Gözlük numarası için verilen reçetelerle kontakt lens almak doğru mu? Kontakt lens için ayrı bir muayene şart mı?
Tabii ki doğru değildir. Bunu yaptığınızda optikçinin elindeki tek bilginin gözlük numaranız olduğunu unutmayınız. Kontakt lensler için ayrı bir muayene gereklidir. Bu muayenede kornea çapınıza ve eğrilik yarıçapınıza uygun bir deneme lensi gözünüze denenir, lensin gözünüze uyumu değerlendirilir. Görmeniz tekrar ölçülür. Lens takmak-çıkarmak ve bakımı için bir eğitim alırsınız ve en az 1, bazen 2 kez kontrole çağrılırsınız. Herşey yolunda gidiyorsa lensiniz reçete edilir.Aynı çaptaki iki lens birbirinin aynı değildir; kaldı ki aynı numaradaki iki lens zaten hiç aynı değildir. Eğrilik yarıçapları, üretildikleri materyaller, dizaynları, ıslanma açıları gibi çok sayıda parametreye göre doktorunuz sizin için bir lens seçmiş ve reçete etmiştir. Lens muayenesi göz muayenesinin dışında, ayrıca faturalandırılan bir işlemdir.
Kontakt lens gözün arkasına kaçabilir mi?
Hayır. Göz yüzeyi dokularının yapısı gereği bu mümkün değildir.
Gelelim şu internette dolaşan olaya... Kısaca bahsedecek olursak; Çocuk mangalı hazırlarken bir anda gözündeki acıyla bağırmaya başlıyor. Hastaneye gidiyor ve doktor Kontakt Lens'in eridiğini bir daha göremeyeceğini söylüyor. Sosyal medyayı sallayan bu iddianın doğruluğu var mı?
Sözü edilen olay aslında ilk kez kaynağı belirsiz bir haber olarak sanal ortamlarda yer aldı. Ben bunun tamamiyle bir şehir efsanesi olduğuna inanıyorum. Birincisi dediğim gibi kaynak belirtmeden verilen her haber gibi güvenilmez. İkincisi, böyle ilginç bir olguyla karşılaşan bir hekim(ki haberde hastanın hekime başvurduğu belirtiliyor) bu olgusunu bilimsel platformlarda paylaşır; kongrelerde sunar ya da dergilere yazar. Böyle bir şey olmadı.
Dolayısıyla bunun gerçeklik payı olduğuna inanmıyorum. Ateşe maruz bırakıldığında göz tabii ki hasar görür; üzerinde lens olsun ya da olmasın. Ama burada yapılan saçma bir hikaye ile kontakt lenslerin karalanmaya çalışılması. Bilinçlenmeye evet, ama böylesi umacı masallarıyla göz korkutmaya hayır!
Kontakt Lens gözü kör eder mi?
Teknolojiyle beraber insanlar sosyal medyayı hayatlarının bir parçası haline getirdiler. Sosyal medyadan yayılan haberler doğruluğunu bilmeden bizleri etkileyebiliyor. İşte bir sosyal medya haberi daha patladı...