Kömürün ateşi yükseldi

Kömürlü kalorifer kazanlarında en çok kullanılan Sibirya Portakal cinsi kömürün fiyatı, geçen yılki başlangıç fiyatının yaklaşık 100 dolar üzerinden açıldı. 


Türkiye'de kömür üretimi ve ithalatı yapan Konya merkezli Polat Madencilik firması ortaklarından Kadir Demir yaptığı açıklamada, en çok tercih edilen kalorifer katı yakıtı olan yüksek kalorili Sibirya Portakal cinsi kömürün fiyatının, geçen yıl aynı dönemde 240 dolardan açıldığını anımsattı. 
Bu yıl Rusya'nın dünya piyasalarına arzı sınırlı tutması nedeniyle 8 bin kalorilik Sibirya kömürünün bu yıl ateşinin erken yükseldiğini ifade eden Demir, Sibirya portakal cinsi kömürün fiyatının, geçen yılki ton başlangıç fiyatının yaklaşık 100 dolar üzerinde, yani 350 dolardan açıldığını bildirdi. 
Apartman ya da sitelerle kömür bağlantılarına, fiyatın en ucuz olduğu dönem olan Mayıs ayında başladıklarını dile getiren Demir, şunları kaydetti: 
''Mayıs ve Haziran ayı, binaların bizimle kömür bağlantılarını en yoğun yaptığı dönem... Bu yıl kömür fiyatı giderek daha da tırmanacak gibi görünüyor. Biz kömür ithalatçıları ve kömür satış firmaları olarak; ithalat fiyatı, dünya kömür fiyatları yüksekse kömürü o yıl ona paralel fiyatlardan satarız. Kömür fiyatının bu yıl iç piyasada yüksekten açılmasının tek nedeni dünya piyasaları... İç piyasa unsurlarının bu olayda hiçbir şekilde müdahalesinin olmadığının bilinmesini istiyoruz. Bu ortamda vatandaşlarımıza ve site yöneticilerimize ancak, ellerini çabuk tutmalarını tavsiye edebiliriz. Siteler kış aylarına kadar kömür bağlantısı yapacaklar. Ancak erken bağlantı yapan, kış dönemine kadarki muhtemel daha fazla fiyat artışlarından etkilenmeyecektir.''

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri