"Kömürden Sonra Turizmin Gelişmesi İçin Ormanlar Cazip Hale Getirilecek"

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, kömürden sonra turizmin geliştirilebilmesi için ormanları cazip hale getireceklerini açıkladı. Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, Bartın ve Karabük başta olmak üzere 9 işletme müdürlüğü...

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, kömürden sonra turizmin geliştirilebilmesi için ormanları cazip hale getireceklerini açıkladı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, Bartın ve Karabük başta olmak üzere 9 işletme müdürlüğü bünyesinde barındıran bölge müdürlüğü olarak yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı.

Müdürlük binasındaki toplantıda konuşan Çelebi, Türkiye'de 10 milyon civarında orman köylüsüne gelir getirici faaliyet alanları oluşturduklarını söyledi. Çelebi, “Geçen sene 148 köyde, 3 bin 500 dönümde ceviz, badem yabani kiraz, çam fıstığı, kestane ve ıhlamur gibi meyveli ağaç olmak üzere 175 adet gelir getirici tür diktik. İnşallah 3-5 sene sonra meyve verdiği zaman vatandaşın cebine gelir girmesi demektir. Bu sene 2 milyon 250 bin fidan dikmeyi hedefliyoruz. Kayın, ıhlamur, kiraz, kestane, ceviz, sarmaşık, kızılcık gibi çok çeşitli türlerden diktik. 15 bin kızılcık, 100 bin badem diktik. Mesela bir vatandaş fidanlığa gelip ben 3 adet badem fidanı istiyorum dediğinde alabilecek. Yaptığımız çalışmada yöremizde çok değişik türler tespit ettik. 80 tane gerek ilaç sektöründe gerekse bitki olarak türümüz olduğu ortaya çıktı. Bunları kitaplaştırdık” dedi.

ORMAN KAZALARINA KARŞI İŞGÜVENLİĞİ KURSU

Ormanlarda iş kazalarına karşı iş güvenliğine önem verdiklerinin altını çizen Çelebi, “İş kazalarına karşı yeni bir anlayışla çalışıyoruz. Ormanlarda baretsiz ve koruyucu giyim eşyasız işçi çalıştırmıyoruz. Köyde ormanda çalışmak istiyorum diyen herkese iş güvenliği eğitimleri verilecek. Kurumdaki bütün işçi ve memurlara da bu eğitimi görecek.” diye konuştu.

BASTON İÇİN KESİLEN KIZILCIK FİDANLARI DENETİM ALTINA ALINIYOR

Devrek bastonunu ham madde kaynağı olan Kızılcık ağacından 15 bin civarında diktiklerini hatırlatan Çelebi, “Şimdiye kadar bastonculuk için usulsüz hammadde oluyordu. Bundan sonra her sene 20 bin baston üretecek şekilde ormandan resmi üretim yapacağız. Bu işi kayıt altına almak. Mesela her sene 15 bin baston yapıldı, biz 15 bin kızılcık fidanı dikeceğiz. Amacımız hem Devrek’in bastonculuğunu geliştirmek hem de vatandaşın meyvesinden istifade etmesini sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

ORMANLAR TURİZM AÇISINDAN CAZİP

Zonguldak’ın kömürden sonra en iyi gelir sağlayacağı alanın turizm olduğunu, bunun da doğal ormanlık alanlar ve mesire yerleriyle gerçekleşeceğini ifade etti. Bölgeyi hakim konumdan gören Kilimli Radartepe’yi İstanbul Çamlıca’daki bir konuma çıkaracaklarını anlattı. Çelebi, projelerini şöyle anlattı: “Amasra’dan Ankara’ya dönen yolcular için Devrek yakınlarında 40 dönüm yeri Özel İdare’den alarak hem baston sergilemem hem de mesire yerine dönüştüreceğiz. Ayrıca 100. Yıl Tatil Köyünün karşı tarafındaki serada üretilen domatesinden karpuzuna, ıhlamurundan kirazına kadar yöresel ürünler sergileme yeri oluşturacağız.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri