"Komisyonun Sembolik Başkanı Rüyayı Kabusa Çevirenlerin Safına Katıldı"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in 327 toplantıdan sadece 40'ına katıldığını belirterek "Uzlaşma Komisyonu'nun sembolik başkanı da rüyayı kabusa çevirenlerin safına katıldı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in 327 toplantıdan sadece 40'ına katıldığını belirterek "Uzlaşma Komisyonu'nun sembolik başkanı da rüyayı kabusa çevirenlerin safına katıldı." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 28.11.2013 tarihli 23. Birleşimi saat 14.00'te açıldı. İlk yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamayınca 10 dakika ara verildi. Yapılan ikinci yoklamada toplantı yeter sayısı bulunarak görüşmelere başlandı. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın yönettiği birleşimde gündem dışı ilk sözü Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları hakkında söz isteyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal aldı.

"Bir rüyanın nasıl kabusa dönüştüğünü anlatacağım." diyerek sözlerine başlayan Bal, bu rüyanın 137 yıllık bir rüya olduğuna dikkat çekti. "Milletin sesi ve nefesi olacak, hiç kimseyi dışlamayacak, herkesi kucaklayacak, hak ve hürriyetleri genişletecek, devlet organlarını iyi işletecek, yargıyı bağımsız ve tarafsız kılacak, Türk milletinin her kesiminin saygı duyacağı, herkesin sadakatle kendisini bağlı hissedeceği bir Anayasa yapılacaktı." diyen Bal, ilk defa yüzde 95 temsile ulaşmış Meclis'te siyasi partinin katılımı ile masaya oturulduğunu söyledi.

İlk kez partilerin heybelerindekini masaya döktüğünü, sivil toplumun sesinin alındığını, akademisyenlerin, siyasetçilerin sesi ve nefesinin masaya ulaştığını anlatan Bal, "İki yıldan fazla müzakere edildi. Gelecek nesillere iyi bir armağan edilecekti. Vaziyet böyle iken bir el, arı kovanına çomak soktu, arı kovanından bal beklenirken her şey berbat oldu. 327 toplantıdan sadece 40'ına katılmış olan Uzlaşma Komisyonu'nun sembolik başkanı da rüyayı kabusa çevirenlerin safına katıldı." diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in istifa etmesine rağmen, liderlere mektup yazdığını dile getiren Bal, iki toplantıya AK Partili üyelerin gelmediğini, tutanakçıların ve memurların gönderilmediğini belirterek, candaş veya yandaş basının bu olaylar karşısında suskunluk sarmalına döndüğünü, ama masayı devirenlere karşı ekranlarını açtığını ifade etti.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın komisyonu hapishaneye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in kahvehaneye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un ise kıraathaneye benzettiğini hatırlatan Bal, "Dervişin fikri ne ise zikri de o olur. Demek ki anayasa yapmak gibi bir düşünceleri yoktu." değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın kendisini evlenme vaadiyle kandırılmış birisine benzettiğini dile getiren Bal, "Ne MHP'nin ne de komisyonun evlenme vaadi olmamıştır. Kılıç'a kim bu vaatte bulunmuşsa gitsin ondan hesabını sorsun ve namusunu temizlesin." dedi.

Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşları bölümünde Meclis araştırması açılmasına ilişkin üç önerge okundu. Daha sonra BDP Grubunun, faili meçhul cinayetlerin araştırılmasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınmasına dair önerisi ele alındı. Önergeyle ilgili söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "İyi Kürt, ölü Kürt mantığı var. Yargıda da var Parlemanto'da da var." ifadesini kullandı. Ergenekon gibi davalarda yargılanan askerlerin Kürt coğrafyasındaki işledikleri cinayetlerin bir tanesiyle yargılanmadığına dikkat çeken Sakık, büyük devlet olunmak isteniyorsa geçmişle yüzleşmek gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından yapılan oylamada BDP'nin araştırma önergesi reddedildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri