KERİM ATICI-RÖPORTAJ
KOMEK HALK ÜNİVERSİTESİ OLDU
Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ile tarihi Ali Gav Medresesi'nde KOMEK'in faaliyetleri ve hedefleri hakkında konuştuk. KOMEK'te 2004 yılından bu yana 320 bin kişinin eğitim aldığını, KOMEK'in bir halk üniversitesine dönüştüğünü anlatan Köseoğlu, "KOMEK'te bütçe sıkıntısı yok. KOMEK marka oldu" diye konuştu.
DOKTORLAR VE PİLOTLAR KOMEK'TE
Farklı hastanelerde görev yapan bazı doktorların da kurslara katıldığını aktaran Köseoğlu, "KOMEK'te Arapça eğitimi alan pilotlar bile var. Kurslar büyük ilgi görüyor. İngilizce, Fransızca, Arapça, İsveççe, İspanyolca, Arnavutça, Boşnakça ve Rusça olmak üzere 15 yabancı dilde ileri derecede dil eğitimi veriyoruz. Toplamda 259 branşta kurs açtık. Şu an ise 140 branşta eğitimler sürüyor" açıklamasında bulundu.
TOPLAMDA 320 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
**Öncelikle KOMEK ne zaman kuruldu? Yılda kaç kişiye eğitim veriliyor?
-Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) 2004 yılında faaliyete girdi. İlk yıl 5-10 branşta 3 bin kişiye eğitim verildi. KOMEK daha sonra halkın da teveccühü ile hızla büyüdü. Yenilenme hamleleriyle büyümesini sürdürüyor. Halkın teveccühü olmasa, kurslara katılım olmasa, ilgi olmasa KOMEK büyümezdi. 2015 yılında yaz okullarına katılanlarla birlikte yaklaşık 90 bin kişi KOMEK'te eğitim aldı. Kurulduğu günden beri 320 binden fazla kişiye eğitim verdik. Genç KOMEK'i de kurduk. Genç KOMEK'e büyük önem veriyoruz. 8 yaş üzerindekileri kurslara alıyoruz.
KOMEK'İN YENİ BİNALARI HİZMETE GİRİYOR
**KOMEK bir üniversiteye dönüştü. Her yıl binlerce kişi eğitim için KOMEK'lere gidiyor? Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?
-KOMEK büyük bir organizasyona dönüştü. Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçelerde de merkezler açtık. Şu an 47 büyük binada eğitim veriliyor. Küçük binaları saymıyorum. 12 ilçede KOMEK bina açtı. Akşehir, Çumra, Seydişehir, Ereğli, Doğanhisar, Kulu, Cihanbeyli ve diğer bazı ilçelerde hizmet veriyoruz. İlçelere modern kurs binaları kazandırıyoruz. Yeni yılın ilk ayında çok sayıda bina hizmete girecek. KOMEK çatısı altında hanım lokalleri de var. Hanım lokalleri de yeniden yapılanıyor. Hanım lokallerinin ismi değişti. Lokaller, ASEM (Aile Sağlık ve Eğitim Merkezi) oldu. ASEM'ler Ocak ayında ilçelere de hizmet verecek. Hedef Konya'da aktif olan bütün insanlara birkaç kez ulaşmak. Bizde yaş sınırı yok. 7'den 77'ye herkese eğitim veriyoruz. İnsanların eğitime, sosyalleşmesine talibiz. Bütün vatandaşları KOMEK'e davet ediyorum.
PİLOTLAR KOMEK'TE ARAPÇA ÖĞRENİYOR
**KOMEK nasıl bu kadar büyüdü? Eğitim alanında eksiklik mi var? Sizce KOMEK neden bu kadar ilgi görüyor?
-Halk eğitimler geçmişten beri faaliyet gösteriyor. Ancak halk eğitimlerin imkanları sınırlı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğini arkasına alan KOMEK çok hızlı büyüdü. Daha önce boş zamanlarda kurslara gelenler vardı. Şimdi KOMEK'e zaman ayırıyorlar. Boş vakitlerini değerlendirmek isteyenler kurslara akın ediyor. Zamanlarını KOMEK'te değerlendirenlerin sayısı hayli fazla. Doktorlar, hanımlar için lokalleri, erkekler için de KOMEK'i tavsiye ediyor. Bununla ilgili reçete yazıyor. Psikolojik sıkıntıları olan, kendini yalnız hisseden, kendini faydasız görenlere doktorlar KOMEK'i veya hanımlar lokalini öneriyor. Doktorlar 'hastalarına gidin orada müzik eğitimi alın, resim yapın, bilgisayar öğrenin. Orada sosyalleşin. Bu şekilde mutlu olursunuz' diyor. KOMEK'ler stres ve depresyonun ilacı. Doktor reçetesiyle gelen kursiyerler var şu an. Kurslara katılan doktorlar bile var. Bazı doktorlar hey kursuna katılıyor. Bilgisayar eğitimi alan hekimler var. Bosna Hersek Mahallesi'ndeki merkezin sınıflarını dolaşırken eğitim alan Hava Üssü'nde görevli pilotlar gördüm. Arapça eğitim alıyorlar. Bir pilot, NATO görevlisi olarak 2 yıl sonra Suudi Arabistan'a gideceğini, bunun için eğitim aldığını ifade etti. İngilizce, Fransızca, Arapça, İsveççe, İspanyolca, Arnavutça, Boşnakça ve Rusça olmak üzere 15 yabancı dilde ileri derecede dil eğitimi veriyoruz.
KOMEK'İN BÜTÇE SIKINTISI YOK
**Kaç branşta eğitim veriliyor. En çok talep alan branş hangisi? KOMEK'te kaç eğitmen bulunuyor?
-550'den fazla öğretmenimiz var. KOMEK'te 69 Kur'an-ı Kerim hocası eğitim veriyor. En çok talep Kur'an bölümüne. Talebe göre kurslar açıyoruz. KOMEK'in en revaçta bölümü Kur'an-ı Kerim. Din eğitiminden sonra en çok talep bilgisayar ve dil eğitimine yapılıyor. Bütün KOMEK eğitmenlerini sınavla alıyoruz. Hem yazılı hem de sözlü sınav yapılıyor. KOMEK insanları sosyalleştiriyor. Fiziki imkanlarımız da çok iyi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 'KOMEK'ler insana yatırım yapıyor. Dolayısıyla KOMEK'in ne ihtiyacı varsa karşılanacak' diyor. Başkan sayesinde bütçü sıkıntısı yaşamıyoruz. Belediyenin en hızlı ve planlı büyüyen bölümü KOMEK. Binalarımız iyi, hocalarımız iyi, ilgi iyi. Herşey iyi olunca Konyalı severek KOMEK'lere geliyor. Toplamda 259 branşta kurs açtık. Şu an ise 140 branşta eğitimler sürüyor.
DEVAMI YARIN
AHMET KÖSEOĞLU KİMDİR?
1967 yılında Konya'da doğdu. 1990'da Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Basın ve Protokol Müdürlüğü, Meram Belediyesi Başkan Yardımcılığı, Tarım Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı ve Niğde Belediyesi Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerini ifa etti. Halen Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı olarak görevini yürüten Ahmet Köseoğlu, evli ve 4 çocuk babası. Köseoğlu, ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Konya Şube Başkanlığı'nı yürüttü. Yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. Başlıca kitapları; Fotoğraflarla Geçmişte Konya (1996), Medeniyetlerin Kavşak Noktasında Konya (1997), Gönüllerin Başkenti Konya (1998), Bir Başarı Öyküsü (1998), Minyatürlerle Nasrettin Hoca (1999), Konya'da Kültür ve Hayat (2004), Alem Dönüyor-Minyatürlerle Mevlevihaneler (2006), Kendini Koruyan Şehir (2007).