Kolonya karaborsaya düştü!

Koronavirüsün Türkiye'de görülmesinin ardından, kolonya fiyatları tavan yaptı. Kolonyanın virüse karşı önleyici yönünün olduğunun belirtilmesiyle birlikte kolonyaya talep arttı.

2 günde yüzde 50'den fazla zam gelen kolonya, karaborsaya bile düştü. Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs, aradan geçen 3 ayın ardından ilk kez Türkiye'de de görüldü. Türkiye'de iki kişiye Corona virüs tanısı konuldu. Kişisel bakım ve tedbirin artırılması konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşa uyarılar yapıldı. Kısa sürede paniğe kapılan çoğu vatandaş çareyi; ıslak mendil, kolonya ve diğer hijyenik ürünleri alarak bulmanın yolunu aradı. Bu ürünlere aşırı talep, ürün fiyatlarının da şişmesini sebebiyet verdi. Kolonya fiyatları, ülkemizde 2 gün içinde tavan yaptı. Kolonyaya kalitesine göre en az yüzde 50 zam geldi. Fırsatçılara gün doğarken, özellikle kolonya karaborsaya düştü.

Virüsten sonra kolonyaya talebin arttığını, fiyatlarda da suni bir artış olduğunu söyleyen Önder Kozmetik Genel Müdürü Hasan Baykan, 68 yıldır bu işin içinde olduğunu, ilk defa böyle bir satış tufanı ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Corona virüsün Türkiye'de görülmesiyle birlikte arz talep dengesinin de şaşırdığını ifade eden Baykan, fabrikadaki üretim kapasitesinin de yaklaşık 100'e katlandığını aktardı. Arz talep dengesi kurulamadığından dolayı fabrikalar tarafından aşırı bir fiyat artışına gidildiğini ve yan sektörlerin de buna bağlı olarak zam yapmak zorunda kaldığını ifade eden Baykan, "Biz, yılbaşı itibari ile malzeme ihtiyaçlarımızın tedbirini aldık ve bugün bizim için kesinlikle böyle bir artış söz konusu değil. Bu kapsamda tüm müşterilerimizin işini görme noktasında elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Bazı esnaflar, karaborsaya düştü. Hammadde ve malzemeleri yüksek aldıkları için ister istemez aldıkları gibi zararlarını da bir yerden çıkarmak zorundalar. Ürünlerde yüzde 50'ye varan artışlar söz konusu. Fırsatçılık yapanlar, kısa sürede kazanmış gibi görünürler ama uzun soluklu olamazlar. Fırsatçılak yapmaya da gerek yok. Müşteri memnuniyetinin her şeyden öncelikli olması gerekir. İnsanları da mağdur etmenin bir anlamı yok. Ürün fiyatlarında suni bir artış var. Bunun nedeni ise esnafımızın yeterli oranda bir tedarik çalışmasının olmayışı. Stokta da mal yoksa, esnaf hali ile karaborsacıların eline düşüyor" şeklinde konuştu.

KOLONYANIN HAMMADDESİNE YÜZDE 50 ZAM!

Corona virüsün ülkemizde görülmesiyle birlikte kendilerine yönelik talebin arttığını söyleyen Hantem Kimya Firma Yetkilisi Necati Zekey ise şunları söyledi: “Corona virüsün ülkemizde de görülmesi kötü oldu. Vatandaşlar da maske ve kolonyaya yöneldi. Bu talepten dolayı da ürünlere zam geldi. Şuan için piyasayı kilitleyenler fırsatçılar. Böyle ortamları fırsat bilen insanlar var. Karaborsaya yönelenler ya da fiyatları en üst noktaya çeken eller oluyor. Bizde de bir fiyat artışı oldu ama bu artışlar elimizdeki mal sayısına bağlı. Ortada suni bir artış söz konusu. Kolonyanın hammaddesi etil alkolün 5 litresi 50 liraydı. Şuan 100 TL oldu. Dezenfektan kıvamlaştırıcı hammadde 12 Euro iken bugün 35-40 Euroya yükseldi. Dezenfektan alkolü 2-2,5 dolar kadar oldu. Virüs gerçekten dünyayı inanılmaz bir hale getiriyor.”

HÜSEYİN BOSTAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri