Köln'de Her Yıl Yüzlerce Üniversiteli Türkçe Öğreniyor

Dünyanın en köklü ve büyük üniversitelerinden Köln Üniversitesi’nde dönem başına 400 olmak üzere çoğu Alman olmak üzere yılda 800 civarında öğrenci Türkçe derslerine katılmak için başvuruyor.

Dünyanın en köklü ve büyük üniversitelerinden Köln Üniversitesi’nde dönem başına 400 olmak üzere çoğu Alman olmak üzere yılda 800 civarında öğrenci Türkçe derslerine katılmak için başvuruyor. Almanya’nın başka bazı üniversitelerinde Türkoloji bölümleri varken, Türkçe’ye ilginin bu kadar yoğun olduğu Köln Üniversitesi’nde Türkoloji bölümünün olmaması şaşırtıyor.

Üniversitenin Felsefe Fakültesi bünyesinde Türkçe dersleri veren Yrd. Doç. Dr. Şahbender Çoraklı dönem başına 350-400 olmak üzere yılda 800 civarında öğrencinin Türkçe öğrenmek için başvurduğunu, buna cevap veremeyen üniversitenin öğrencilerin ancak 600 kadarına Türkçe dersi imkanı sunabildiğini bildirdi.

Gençlerin Türkiye’de gelecek gördüklerini ve Almanların Türkiye’ye gitmek istediklerini söyleyen Çoraklı, başvurulara cevap verebilmek için Türkoloji bölümü açılması gerektiğini, Berlin, Hamburg ve Frankfurt’ta olduğu gibi Türkçe hazırlık sınıfları açılabileceğini dile getirdi. Almanların Türklerle çalışmak için Türkçe öğrendiğini ama Türk ailelerin Türkçe dersine çocuklarını göndermediğini kaydeden Çoraklı, “Türkçe öğrenmenin çocuklarına zararlı olacağını düşünenler var. Halbuki bilimsel araştırmalara göre her öğrenilen dil beyinde yeni bir bölüm açıyor. Çocuk daha iyi mukayese, problem çözme yeteneği kazanıyor. Türk aileler Türkçe’nin ekonomik öneminin de bilincinde değil.” diye konuştu.

ALMANLAR ÖĞRENİYOR, TÜRKLER UNUTUYOR

Almanların Türkiye’nin çok değiştiğinin farkında olduklarına vurgu yapan öğretim üyesi, Berlin, Köln ve Bielefeld’de Türkçeye yoğun ilgi olduğunu, Köln’de açılacak Türkoloji bölümünün Türklerin anadil sorununa da çözüm getirebileceğini kaydetti. Türklerin Türkçeyi unutan topluma doğru gittiği tespitinde bulunan Çoraklı, Türkiye’ye gitmemiş birçok Türk çocuğu bulunduğunu, bundaki sorumluluğunda anne babalarda olduğunu ifade etti. Çoraklı, “Aileler neslimizin kaybedildiğinin farkında değiller. 1600’lü yıllarda Almanya’ya çok Türk gelmiş, ama dillerini unuttukları için onlardan geriye hiçbir şey kalmamış.” şeklinde konuştu.

Türkçe öğrenmek isteyen Türk veya Alman öğrencilerin burslarla Türkiye’ye gönderilip Türkçe dersi verilmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çoraklı, buna özel kuruluşların da sponsor olabileceğini söyledi.

Almanya'da 30 yıldan beri Türkçe öğreten Hüseyin Erdemli ise Köln Üniversitesi’nde hâlâ bir Türkoloji bölümü olmamasından Türk devletinin de sorumlu olduğunu belirterek, “Köln Türkiye’den gelen insanların yoğun olduğu bir kent, bir medya merkezi. Yıllarca önce Kültür Bakanlığı’na dilekçeler verdik ama ne Türk devleti o dönem sahip çıktı ne de Almanlar ciddiye aldı. Goethe Enstitüsü gibi tüm dünyada varlığını gösterecek bir enstitü de kurulmalı.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri