Esnaf emeklisi Mehmet Şimşek, yıllar önce çöpten topladığı mektup pullarıyla başladığı koleksiyonunu kibrit kutusu, gazoz kapağı, kartpostal gibi koleksiyonlarla genişletti. Şimşek, 20'den fazla koleksiyonuna gözü gibi bakıyor
KOLEKSİYON TUTKUSU ÇOCUK YAŞLARDA BAŞLADI
Konya'da 63 yaşındaki Mehmet Şimşek, çöpten topladığı mektup pullarıyla başladığı, kibrit kutusu, gazoz kapağı, kartpostal gibi birçok parçanın yer aldığı koleksiyonunu yarım asırdır yeni ürünlerle büyütüyor. Esnaf emeklisi Mehmet Şimşek'in kibrit kutusu, gazoz kapağı, kartpostal, anahtarlık, para, pul, meyve ve su şişesi etiketi, kalem ile oyuncak arabalardan oluşan koleksiyonu, görenleri geçmişe götürüyor.
KOLEKSİYON SEVDASINDAN ASLA VAZGEÇEMEDİM
Çeşitli alanlarda yaptığı koleksiyonlarını anlatan Şimşek,"Kamu kurumlarının çöplerinden pul toplayarak bu işe girdim" dedi. Şimşek, çocukluğunda başladığı koleksiyonerliği aynı heyecanla sürdürdüğünü belirterek, "Biriktirdiğim çoğu şeyi günümüze ulaştıramadım çünkü iyi muhafaza edecek imkanım yoktu. Buna rağmen koleksiyon sevdamdan asla vazgeçmedim" diye konuştu.
ÇÖPLERDEN PUL BİRİKTİRMEYE BAŞLADIM
**Koleksiyonculuğa ilginiz nasıl başladı? Kaç yıldır koleksiyon biriktiriyorsunuz?
-1966 yılında ilkokulda okuduğum yıllarda okulun çevresindeki resmi dairelerin çöplerinde pul biriktirmeyle birlikte koleksiyonculuk merakım başladı. O zamanlar arkadaşlarım ve öğretmenlerim de bana çok kızarlardı. Böyle bir istek vardı. Tabii o yıllarda biriktirdiğim pulların çoğuna sahip çıkamadım. Birçoğu defterlerin arasında kaybolup gitti. O yıllarda Eski Garaj civarında rahmetli babamın lokantası vardı. Burada da kibrit kutusu biriktirmeye başladım. Kibrit kutularının resimli kısımlarını kesip koleksiyon yapmaya başladım sonradan. Baktım bu işin sonu yok. Bunları kutu olarak saklamaya başladım. Bunları da bir türlü koruyamadım. Çünkü evde kibritleri de kutularını da hep kullandılar. O zamanki kibritler de elimde durmuş olsaydı şu anda 10 binden fazla kibritim olurdu. Çok kibrit biriktirdim ama çoğu heba oldu gitti. 2016 yılından sonra yeniden kibrit kutusu biriktirmeye başladım. Şu an 5 bine yakın kibrit kutum var. Bunların 2 binden fazlası tek olanlar. Bazı kibrit kutularını takasta kullanıyorum. Hobi olarak kibrit kutusu biriktiren insanlar var. 20-30 bin kibrit kutusu olanlar var. Konya'da benden başka koleksiyon yapan var mı yok mu bilmiyorum. Sosyal üzerinden diğer koleksiyoncu arkadaşlarla iletişim kuruyoruz.
DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDEN TAKAS YAPIYORUZ
**1966 yılından 2016 yılına kadar neden bu kadar uzun süre koleksiyon işine ara verdiniz? Tekrar nasıl başladınız bu hobiye?
-Elimde zaten belli bir koleksiyon vardı o yıllardan kalma. Para, pul, kibrit kutusu, telefon kartı gibi koleksiyonlarım vardı ama çok değildi. 2016 yılında birden aklıma kibritler geldi. Kibritleri koleksiyon arşivinden çıkardım ve yeniden koleksiyon yapmaya başladım. Bu meyanda tek tük bulduklarımı yine topluyordum. 2 yıl içerisinde dünyanın farklı ülkelerinden kibrit takasları yaptım. Hindistan, Yunanistan, İran, Endonezya gibi ülkelerden kibrit takası yaptım. Karşılıklı olarak birbirimize kibrit gönderdik. Şu an gümrük alıyorlar maalesef. Bu yüzden de takas olayını bırakmak zorunda kaldım. Yunanistan'da Türk asıllı bir kardeşimiz var. Onunla bazen takas yapıyoruz.
20'YE YAKIN ÇEŞİT KOLEKSİYONUM VAR
**Kibrit dışında başka hangi koleksiyonlarınız var? Biraz da onlardan bahseder misiniz?
-Kibrit dışında çakmak, para, metal araba, bisiklet, kalem, ıslak mendil, otel dikiş setleri, pul, magnet, anahtarlık, kaset koleksiyonu, telefon kartı, el kartı, kartpostal, gazoz kapağı, meyve ve su şişesi etiketi gibi çok sayıda koleksiyonum var. 20'ye yakın çeşit koleksiyonum var. Bunları özel dosyalar içinde muhafaza ediyorum. Dünyada böyle bir koleksiyon yapan başka birisi var mı bilmiyorum. Emekli olduktan sonra kendimi bu işe verdim.Çocukluk mesleğim lokantacılıktı. Koleksiyon tutkusu yıllar sonra yeniden başladı. Benden istenilen birşey oldu mu onları veriyorum.
**Koleksiyonculuğun maddi külfeti nedir? Bu işi yaparken sizden para gidiyor mu?
-Koleksiyonculuk işinin maddi külfeti tabii ki oluyor. Satışla pek ilgilenmiyorum. Genelde takas usulüyle koleksiyonumu genişletiyorum. Birbirimizin eksik koleksiyonlarını tamamlıyoruz. Onlar da mutlu oluyor ben de mutlu oluyorum. Özellikle pandemi döneminde bu işe daha fazla ağırlık verdim. Ambalaj işlerini halletmeye çalıştım. Farklı ülkelerden telefon kartları ve günü geçmiş kredi kartları toplamaya da başladım. Bunları muhafaza ettiğim bir defter yaptım. Kendim özel bir dizayn yaptım. Bunları özel olarak saklamak gerekiyor.
GECE RÜYAMDA BİLE GÖRÜYORUM
**Koleksiyonculuğun size maddi olarak bir katkısı yok. Manevi olarak nasıl bir katkısı var size?
-Koleksiyonculuktan maddi olarak bir kazancım tabii ki olmuyor. Bu işten manevi olarak haz duyuyorum. Bu işten mutlu oluyorum. Sıkıntılardan kurtuluyorum. Gece yatarken rüyamda bile koleksiyonlarımı görüyorum. Hayata her gün zinde olarak başlıyorum.
**Koleksiyonculuk merakına eşinizin tepkisi ne oluyor? Nihayetinde koleksiyonlar evde de yer kaplıyor.
-Çok doğru bir konuyu değindiniz. Mesela bir ara evde 20'den fazla radyom vardı. Radyoların bakımı yapılmadı. Bu radyoların hepsini sattım. Sonradan pişman oldum. Koleksiyon yapacaksınız kendinize ait bir eviniz olacak. Eviniz büyük olacak. Veya boş bir eviniz olacak. Orayı müze gibi yapacaksınız.
KİBRİT MÜZESİ VEYA SERGİ AÇMAK İSTERİM
**Koleksiyoncular için diğer bir konu ölümden sonrası bu koleksiyonların ne olacağı. Bu koleksiyonları ileride ne yapmayı ne düşününüyorsunuz?
-Hanım, 'Sen öldükten sonra ne olacak bunlar" diye soruyor. Ben de "Ben öldükten sonra kim ne yaparsa yapsın" diyorum. İçimde bir uhte var. Kibritle ilgili bir müze açmak isterim. Konya'da özel bir müze var. Koyunoğlu Müzesi var mesela. Kardeşimizin biri tüm koleksiyonunu Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı'na bağışlamış. Şu an benim böyle bir düşüncem yok. Ne olur ileride bilemiyorum. Türkiye'de bir araya getirilmiş bir koleksiyon yoktur. Bilakis çocuklar için çok gayret gösteriyorum. Yapabilirsem bir sergi açmak isterim. Maddi imkansızlıklar yüzünden sergi açamıyorum. Çerçeve yaptıracağım ama yaptıramadım. Hindistan'da bu tür koleksiyonerlerin dernekleri var. Biz de böyle bir iş çok zor. Biz de bu işi teşvik etmeliyiz. Çocukluğumda Ankara'ya bir pul için gitmiştim. Çok merakım vardı.
GENÇLERİMİZİN MUTLAKA BİR HOBİSİ OLMALI
**Bir koleksiyoner olarak gençlere nelere tavsiye edersiniz?
-Gençlere tavsiyem "ekranla uğraşma, akranla oyna." Zihinlerini meşgul etsinler. Paylaşmayı öğrenirler, merak etmeyi öğreniyorlar. Hindistan'da bu konularla ilgili brifing veriyorlar. Çocuklara ilkokulda koleksiyon alışkanlığı kazandırılsın. Çocuklarımızın, gençlerimizin mutlaka bir hobisi olsun. Doktorların bile bir hobisi var. Koleksiyonculukla insanlar stresini atar, motivasyon sağlıyor. Çocuklarımıza ve gençlerimize bunu aşılamalıyız. Çocuğum kartpostal biriktermeye başladı. 2 bine yakın kartpostal biriktirdi. Ben de bireysel olarak başkalarına da destek olmaya çalışıyorum. Ailelerin de bu konuda çocuklarına destek olması gerekiyor. Gazoz kapağı biriktiyorum. İnsanlar bana gülüyordu. Ama yaptığım bu işten dolayı çok mutlu oluyorum.