Kök Hücre Hastaların Umudu Olacak

Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde incelemelerde bulundu.Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, TUSEB Başkanı Fahrettin Keleştemur, Mamak Belediye Başkan Y...

Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde incelemelerde bulundu.

Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, TUSEB Başkanı Fahrettin Keleştemur, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Karadağ ve 2 No’lu Kamu Hastaneleri Birliği heyeti ile birlikte Mamak’ta yapımı devam eden Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük ihtiyaçlarından birini karşılayacak olan Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü yerinde inceledi. Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı kök hücre araştırma merkezi olacak ve kök hücre üzerine üst düzeyde yetişmiş personel kazandıracak enstitüyü gezen Müsteşar Gümüş, yetkililerden bilgi aldı.

LABORATUVARLARIN YAPIMI TAMAMLANDI

60 bin metrekare proje alanına sahip merkezin ilk olarak hayata geçecek araştırma laboratuarlarının yapımı tamamlandı. İlk etapta 3 fakültenin kurulacağı enstitü, aynı zamanda ileri teknoloji ile donatılmış bir Sağlık Bilimleri Üniversitesi olacak. Kurulacak üniversite lisans eğitimini bitirmiş tıp ve sağlık bilimleri öğrencilerinin, çalışmalarına devam edebileceği, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kuruluş haline gelecek. Dünya’nın önde gelen ülkelerinin ardından Mamak’ta kurulan merkez, bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yaparken, hem stratejik hem de ekonomik olarak ülkemize tıp alanında katkı sağlayacak.

DÜNYADAKİ SAYILI MERKEZLERDEN BİRİ OLACAK

Dünyanın en gelişmiş kök hücre teknolojilerine ve tedavi yöntemlerine sahip olacak enstitü, ülkemizi kök hücre araştırmalarında dünyadaki sayılı merkezlerden biri haline getirecek. Birçok hastanın daha şimdiden umudu olan enstitü, ülkemizi de hastalıkların tedavisinde kullanılan kök hücrede yurt dışına bağımlı olmaktan kurtaracak. Tıp alanında son yılların en önemli gelişmelerinden sayılan pankreastan hücre üretimi sağlanarak diyabet hastalarının, insülinsiz hayatlarına devam etmelerine olanak sağlayan adacık hücre üretimi ve çalışmaları da bu üniversite bünyesinde kurulacak tesislerde hayat bulacak.

DOĞA İÇİNDE BİLİM YUVASI

Mavi Göl’ün yanı başında konumlandırılan, doğa içinde bir bilim yuvası haline getirilen merkezde dünyanın en gelişmiş temiz odalarından birisi yapılacak. Merkezde ayrıca kök hücre çalışmalarının yanı sıra adacık hücre çalışmaları da yapılacak. Merkez, ülkemizin dört bir yanındaki araştırma merkezleri ile de koordineli çalışmalarda bulunacak.

BEYİN GÖÇÜNE SON

Kurulacak olan üniversitenin temel hedefi yüksek teknolojiyi kullanan, kendine ileriyi hedefleyen bilim adamları yetiştirerek, Türkiye’den yurtdışına beyin göçünü önlemek. İlk etapta Mühendislik ve Yaşam Fakültesi (kök hücre mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği, biyoteknoloji mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, biyoenformatik mühendisliği, medikal jeoloji mühendisliği, biyomühendislik, enerji mühendisliği, gıda mühendisliği, nanoteknoloji, yapay zeka yazılımları, kalibrasyon), Açıköğretim Fakültesi ve Tıp Fakültesi (anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, patoloji, farmakoloji, biyoistatistik, tıp etiği ve deontoloji, tıp hukuku, genetik, klinik kök hücre uygulamaları, havacılık hekimliği, spor ve doping hekimliği, organ ve doku transplantasyonları) olmak üzere 3 fakülte kurulacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri