Köhnü Üzümünde Hasat Dönemi

Malatya’nın Arapgir ilçesinde lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanında adından söz ettiren siyah Köhnü üzümünde hasat mevsimi başladı.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanında adından söz ettiren siyah Köhnü üzümünde hasat mevsimi başladı. İlçenin tescilli meyvesi Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor.

Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan Koru köyünde bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini toplamak için sabahın ilk saatlerinde eşek, at ve motorlarla gittikleri bağlarda yoğun mesai harcıyor. İlçe dışında yaşayan insanlar bağbozumu için bu dönemde zamanını burada geçiriyor. Gün boyu toplanan üzümler, kasalara yerleştirildikten sonra evlere taşınıyor. Toplanan üzümler hem yaş olarak pazarlara gönderiliyor hem de kurutularak daha sonra satılıyor. Yaş olarak satılan üzüm 1 ile 2 TL arasında alıcı buluyor. Ayrıca pekmez, pestil ve sirke de yapılıyor. Önceki yıl 6 bin 250 ton üretim yapılan Köhnü üzümü bu yıl aynı oranda üretim bekleniyor.

Bağbozumunda yoğun emek harcayan üreticiler mahsulden elde ettikleri geliri yeterli görmüyor. İlçede ve yakın yerleşim alanlarında fabrika olmaması nedeniyle üründen elde edilen katma değerin düşük kaldığı belirtiliyor.
Salkım ağırlığı 400-600 gram aralığında değişen Köhnü üzümünün eylül –ekim ayları arasında güneş etkisini kaybetmeden toprak üzerinde kalarak, hiçbir şekilde ilaç ve kimyasal değmeden kurutuluyor.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, asit, şeker oranı, aroma ve rengiyle Köhnü üzümünün ilçenin en önemli ürünlerinden biri olduğunu söyledi. İlçede üzüm hasadının bir süredir devam ettiğini belirten Cömertoğlu, “Türkiye genelinde hem sofralık ve hem de kurutulmuş olarak geniş pazar bulan Köhnü üzümü ilçedeki soğuk hava depolarında korunarak yılın dört mevsimi tazeliğini korumaktadır.” dedi. Cömertoğlu, Köhnü siyah üzümünü yedikten sonra 444 ünite kan verdiklerini ve bu anlamda en yüksek kan bağış rakamına ulaşılarak Türkiye rekoru kırdıklarını anımsattı.

Malatya Fotoğraf ve Resim Sanatı Derneği (MAFDER) üyesi fotoğrafçılar Arapgir'de bağbozumunu fotoğrafladı. Sabahın ilk ışıklarıyla Koru köyüne hareket eden fotoğrafçılar, ilçedeki Çarşıaltı sokaklarını gezerek insan manzaralarını çekti. Dernek üyeleri Osmanpaşa Vadisi'nin manzarasını farklı bakış açılarıyla fotoğraflarına yansıttı. Dernek üyeleri karşılaştıkları AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile de bir süre sohbet etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri