Kocamaz: Mersin'in Ulaşım Sorunu Ortak Akılla Çözeceğiz

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'in ulaşım sorunun ortak akılla çözeceklerini belirtti.    Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşen ‘Mersin Ulaşım Çalıştayı’nda...

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'in ulaşım sorunun ortak akılla çözeceklerini belirtti.

    Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşen ‘Mersin Ulaşım Çalıştayı’nda Mersin’in ulaşım sorunu ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Mersin kent merkezi ve il sınırları içerisinde yerleşim yerlerinin ulaşım sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla Kongre Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya, Vali Yardımcısı Cezmi Türker Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın,çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

    Ulaşımın, kentin en önemli sorunu ve öncelikli ele alınması gereken bir konu olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kavşak düzenlemelerinden raylı sistem projesine kadar pek çok çalışmada önemli mesafeler aldıklarını kaydetti.

    Türkiye’nin pek çok şehri gibi Mersin’in de zaman zaman bedii idraki bulunmayan yerel yöneticiler ve onları doğru şekilde yönlendirmeyen akademisyenler, mühendisler, mimarlar eliyle adeta tarumar edilip, şehrin katline göz yumulduğunu dile getiren Başkan Kocamaz, "Bir şehir sadece taştan, topraktan, çimentodan oluşmuyor. Tarihte nice ihtişamlı şehirler kurulmuştur ancak bugün büyük bir kısmı izbe, köhne birer tarihi kalıntıdan ibarettir. Çünkü şehir, insan için vardır ve insanla anlamlıdır. Şehir, insan tarafından üretilen kültürle, bu kültürün sonucu olan ürünlerle anlamlıdır. İnsanı çekip çıkardığınız zaman, diğer hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Bizim inancımıza göre her insan bir cihandır ve kendine göre ihtiyaçları, beklentileri, hayalleri vardır. Şehri de buna göre şekillendirmemiz gerekiyor. İnsan şehri biçimlendirir, şehir de insanı. Bu yüzden Mersin’le ilgili gelecek tasavvurumuzda yer alacak, konuttan işyerine, ulaşımdan çevreye kadar her bir unsuru çok iyi tartmamız, çok iyi düşünmemiz, çok iyi planlamamız gerekiyor. Aksi takdirde, kendi elimizde kendi geleceğimizi tahrip etmiş oluruz." dedi.

    Mevcut kavşakların ve otobüs hatlarının yeniden düzenlenmesi, yeni otobüslerin devreye alınması gibi kısa vadeli çalışmaları da süratle hayata geçirdiklerini hatırlatan Başkan Kocamaz, “Kavşakları daha işlevsel hale getirmeye yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Mersin’de toplu taşıma hizmetlerinde kullanılmak üzere 60 yeni otobüs alımına ilişkin çalışmaları önemli bir safhaya getirdik. Bu otobüslerin devreye girmesiyle, ulaşımda ciddi bir rahatlama yaşanacağını düşünüyoruz. Ulaşım Çalıştayı’nın, Mersin’in gerek kısa ve orta vadeli, gerekse uzun vadeli ulaşım sorununun çözümü konusunda bize ışık tutacağına ve bizlere rehberlik edeceğine yürekten inanıyorum." ifadesini kullandı.

    Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, Mersin, ekonomik ve sosyal yönden kendisine rakip olarak gördüğü kentlerle karşılaştırıldığında kentsel altyapı, ulaşım hizmetlerinde diğer illere göre oldukça geride kaldığını vurguladı. Tarım, sanayi ve lojistik sektöründe büyük atılımlar yapan Mersin’in, fiziksel yönden de iyileştirilmesini beklediklerini kaydeden Prof. Dr. Süha Aydın, "Mersin’e yapılan yatırımların bilimsel ve teknik temellere dayanması ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olması beklenmektedir. Başta belediyeler olmak üzere, ulaşım, yatırım ve hizmetlerinden sorumlu kamu kuruluşları, sorunların bilimsel analizle ve kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması için üniversiteler ile araştırma merkezleriyle işbirliği yapması gerekmektedir." diye konuştu.

    Konuşmaların ardından gerçekleşen çalıştayda, Türkiye’de kentsel ulaşıma yönelik ulusal politikalar, BM ve AB kentsel ulaşım politikası, sürdürülebilir ulaşım, toplu taşıma sistemleri, ilçe ve kırsal alanların ulaşımı, yol ve toplu taşıma hizmeti, bisiklet, yaya ve engellilerin ulaşımı, trafik yönetimi, akıllı ulaşım sistemleri, trafik güvenliği ve düzenlemeleri, otopark yatırımı ve yönetimi, yol ve kavşak tasarımı, yük taşımacılığı, bölgesel ve kentsel lojistik, liman ulaşımı, bölgesel ulaşım, otoyol bağlantıları, karayolları, demiryolları, deniz ve hava ulaşımı, afetlere duyarlı ulaşım sistemi ile afetlere yönelik önlemler konuları ele alındı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri