Koçak, Eflatun Pınarı’nın yatırımlarını sordu

MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve “Eflatun Pınarı” olarak bilinen tarihî eser hakkında soru önergesi hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istenen soru önergesi ile Beyşehir’de yer alan bir kültür ve tarih abidesi olan Eflatun Pınarı Hitit Su Anıtı, TBMM gündemine taşındı.

Koçak, Beyşehir İlçesinde yer alan Eflatun Pınarı Hitit Su Anıtının, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alındığını hatırlattı. Koçak, soru önergesinde şu tespitleri yaptı:

“Hitit Medeniyetinden günümüze kadar ulaşan bu eşsiz kültürel miras, yerli ve yabancı turistlerin giderek artan sıklıkta ziyaret ettiği bir yer hâline gelmiş, tanınırlığı son yıllarda daha da artmıştır. Bunda şüphesiz sözkonusu anıtın Geçici Listeye dâhil edilmesinin önemli bir payı olmuştur. Geçici Listede yer alan anıtın, Dünya Miras Listesine alınma kriterleri arasında sayılan 3, 4 ve 6 numaralı kriterleri taşıdığının tespiti ile Dünya Miras Listesine tescilinin yapılması, Konya’mızın ve ülkemizin kültürel ve turistik değerini artıran bir gelişme olacaktır. Dolayısıyla, bu arkeolojik alanın korunması, tanıtımının sağlanması, ziyaret etmek isteyeceklerin karşılaştığı ulaşım ve konaklama sorunlarının çözülmesi ve ihtiyaçlarının sosyal donatılarla giderilmesi gerekmektedir.”

MHP Konya Milletvekili Koçak şu soruları yöneltti: “Bakanlığınızın Eflatun Pınarı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasını teminen yürüttüğü çalışmalar hangi aşamadadır ve tescili için öngörülen/hedeflenen bir tarih var mıdır? Eflatun Pınarı alanı için 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3. Maddesi dokuzuncu fıkrasında bahsi geçtiği şekilde hazırlanmış bir “çevre düzenleme projesi” var mıdır? Söz konusu alanın tanıtımını artırmak, turizm potansiyelini güçlendirmek üzere Bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma/proje var mıdır?”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri