Koca tarih yok oluyor!

Son demlerini yaşayan Ladik Halısı'nı ayakta tutmaya çalışan Karadoğan Halıcılık, Ladik girişindeki tesisini satılığa çıkardı.

Son demlerini yaşayan Ladik Halısı'nı ayakta tutmaya çalışan Karadoğan Halıcılık, Ladik girişindeki tesisini satılığa çıkardı. Mustafa Karadoğan, Yaklaşık 40 yıldır Ladik Halısı başta olmak üzere birçok halı çeşidi satan ve bünyesinde geçmişte yaklaşık bin 200 kişi çalıştıran Karadoğan Halıcılık sahibi Mustafa Karadoğan, tesisini satılığa çıkardığını belirtti. Karadoğan, karayolları ile Sarayönü Belediyesi'nin tesise bir yol yapamadığını belirtti. Karadoğan şöyle konuştu: " 30-40 yıldır halı satıyordum. Yaklaşık bin 200 kişi çalıştırıyordum. 2008 yılında Ladik Halısı dokumacılığı bitti. 2008'den bu yana 7-8 halı sattım. Şu anda buraya ayda 1 müşteri bile gelmiyor. 6 aydır halı satamadım. En büyük darbeyi karayollarından yedim. Şu anda Ladik Halısı'nın ismini ayakta tutan tek isim benim. Konya -  İstanbul yolu üzerinde bu halıyı sadece ben tanıtıyorum ve reklamını yapmaya çalışıyorum. Isparta'da bu halıyı tanıtan Sümerbank vardı kapattılar. Türkiye'de sadece şu anda bu halıyı ben satıyorum ve ben tanıtmaya çalışıyorum."

TESİSİME GİRİŞ İSTİYORUM

Halı fabrikalarının ardından karayollarınında kendisini zor duruma düşürdüğünü belirten Karadoğan, "Karayolları bariyerle benim önümü kapattı. Müşteriler, merak edip önceden gelip halıya bakıyorlardı. Şu anda yoldan geçen bir insanın Ladik Halısı neymiş diye merak edip binamızı ziyaret edeceği bir  giriş yok. Müşteri giremiyor. Evime bile giremiyorum. BİMER'e defalarca şikayette bulundum. Konya'ya gelerek Büyükşehir  Belediyesi'ne ve Karayolları'na defalarca gittim. Karayolları benden kroki istedi. Bende krokiyi çizdirdim. Plan, proje, giriş ve çıkışı çizdirdim. 5 defa Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne gittim. Karayolları açalım diye söz verdiler ama beni oyaladılar. Sarayönü Belediyesi'ne defalarca ricada bulundum. Beni dinlemediler. Karayolları, belediyenin üzerine atıyor. Belediyede karayollarının üzerine atıyor. 65 yaşındaki adamla oyun oynuyorlar. Ortada kaldım. Binamı bile satılığa çıkardım. Şu anda 2-3 kişi istiyor. Hala umudum var. Karayolları açarsa satmaktan vazgeçeceğim" ifadelerini kullandı.

DEVLET TEŞVİK VERMELİ

"Kendimi dağın başında gibi hissediyorum. Müşteri yolda duruyor. Bariyerden atlayarak tesisimize geliyor. Bize serzenişte bulunuyor. Bana müşteri soruyor binaya arabayla nasıl giriş yapıyorsunuz diye bende helikopterle diye cevap veriyorum" diyen Karadoğan şu ifadeleri kullandı: " Ben bu işi severek yapıyordum. Bu işten beni nefret ettirdiler. Ama burada bir tarih yatıyor. Bu yaptığım meslek baba mesleği. Şu anda bu mesleği hobi olarak yapıyorum. Buraya gelen insanlara Ladik Halısı'nı tanıtmayı çok seviyorum. Bunlar bizim tarihimiz. Elimizdeki Ladik Halıları'nı da satarsak Ladik Halısı bitecek. Devlet destek verirse yine tesisimde bin 200 kişi çalıştırarak tarihimizi yaşatmak istiyorum. Devlet sanayiye ve tarıma destek verdi. Ama el sanatlarıyla uğraşan insanlara firmalara destek vermiyor. Türkiye denilince akla halı geliyor.  Devlet halı dokuyanları bitirdi. Ben kendi kesemden harcayarak bu halıyı ayakta tutmaya çalışıyorum. Konya'da Ladik Halısı için 2 evimi sattım."

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri