Koç katımında bayram havası

Birçok ilçede gerçekleştirilen koç katım töreni renkli görüntülere sahne oldu. Geçimini hayvancılıktan sağlayan binlerce aile için koç katımı büyük önem taşıyor. Koçları özenle besleyen yetiştiriciler, tören öncesi koçları da boyuyor.

Konya Ovası'nda binlerce aile geçimini hayvancılıktan sağlıyor. Köy ve kasabalarda küçükbaş yetiştiren binlerce aile bulunuyor. Koyunculukla uğraşanlar içinse koç katımı büyük önem arz ediyor. Koç katımı, hayvan yavrularının, kışın soğuğa ve açlığa dayanıksız oluşlarından dolayı, yavrulama zamanlarının denetim altına alınması amacıyla sürülerden ayrılan erkek hayvanların sürüye geri salındığı zaman olarak biliniyor. Koç katım zamanı geldiğinde koçlar törenle sürünün içine bırakılıyor. Koçlar, sahipleri tarafından rengarenk boyalarla boyanıp sürülerin içine salınıyor. Koç katımı, birçok yerde bayram havasında geçiyor. Koç katım zamanı geldiğinde türküler söyleniyor, yemekler hazırlanıyor, türlü türlü eğlenceler gerçekleştiriliyor. Koyun ırkının korunması ve iyi kuzu elde etmek için üreticiler, koç seçimini de titizlikle yapıyor.

'BUĞDAY İLE KOYUN, GERİSİ OYUN'

Koç katım törenlerinin geçmişinin çok eskiye dayandığını belirten hayvan yetiştiricisi Kamil Baran, insanların bu coğrafyada asırlardır koyun yetiştiriciliği sayesinde geçimini sağladığını söyledi. Her yıl koçları boyayarak sürüye saldıklarını söyleyen Baran, koçları titizlikle seçtiklerini belirtti. Baran, insanların hayatını rahat ve huzurlu geçirmesi için birçok şeye muhtaç olduğunu belirterek, eğitime, sağlığa, sanayiye muhtaç olduğu kadar gıda ve tarıma da muhtaç olduğunu söyledi. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin hayatın vazgeçilmez ögelerinden biri olduğunu belirten Baran, "Tarım içerisinde farklı ürünler var. Hayvancılık içerisinde de farklı dallar var. Anadolu insanı bunu, 'Buğday ile koyun, gerisi oyun' diyerek güzel bir şekilde özetlemiş. En önemli husus olarak tarımda vazgeçmeyeceğimiz buğday, hayvanda da koyun olduğunu söylemişler" diye konuştu. 

IRK ISLAHINA İHTİYAÇ VAR

İnsanların son yıllarda hayvancılık ve tarımdan uzaklaştığını da belirten Baran, "Tarımdan kaçış var.  Kimse hayvancılık yapmak istemiyor. Birçok gelenek de unutuluyor. Devlet insanların şehre göç etmesini engellemek istiyor. Hayvancılık ve tarımı teşvik ediyor ama yetmiyor. Köylerden şehre hızlı bir göç var. Verimi artırmak da önemli. Tarımda verimi artırabilmek için tohum ıslahına, hayvancılıkta da verimi artırabilmek için ırk ıslahına ihtiyacımız var. Alışılmış metotların dışına çıkıp, mutlaka bilimsel metotlarla bu çalışmalarımızı verimli hale getirmemiz lazım. Çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan insanımızı daha verimli hale getirerek, kendi köyüne, toprağına bağlamanın yollarını mutlaka bulmamız lazım" dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri