Kobani'ye Yapılan Yardımlar Meclis Gündeminde

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Kobani'ye yapılan yardımlarla ilgili soru önergesi verdi. Baluken, Kobani'ye...

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Kobani'ye yapılan yardımlarla ilgili soru önergesi verdi.

Baluken, Kobani'ye yapılan yardımların büyük çoğunluğunun sivil toplum tarafından yapılmasına rağmen kamu yardımları gibi gösterilmesini eleştirdi.

Baluken, "Kobani kantonuna IŞİD saldırıları sonrasında Kobani’den Türkiye’ye gelen 192 bin kişiye yönelik, kamu açıklamalarına göre, Türkiye’den Kobani’ye son 1,5 yılda 27 milyon lira değerinde gıda, ilaç, giyim, barınak ve hijyen yardımı yapıldığı ve IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırı öncesi 790 TIR, savaş sonrası ise 110 TIR olmak üzere 900 TIR yardım Kızılay ve AFAD üzerinden götürüldüğü belirtilmektedir. Yerelden gelen bilgilerde ise yardımların büyük çoğunluğunun sivil toplum organizasyonları ve yerel yönetimler aracılığı ile sağlandığı fakat bu yardımların AFAD ve Kızılay tarafından kayda alınarak Kobani’ye geçirildiği belirtilmektedir. Bu kayda alma işleminden dolayı Kobani’ye yönelik tüm yardımları kamunun yaptığı şeklinde bir yanılsama yaratılmak istenmektedir." dedi.

Bu bağlamda Baluken, şu soruları yöneltti: "Kobani’den Türkiye’ye gelenlerin sayısı kaçtır? Bu kişiler nerede barındırılmaktadır? Barındırılma mekânlarının kaçı kamu tarafından tahsis edilmiştir?

04.11.2014 tarihi itibariyle, Kobani’den gelenlerin barınma, sağlık ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için kamu kaynağından ne kadar miktar ödenmiştir?

Kobani’ye IŞİD saldırılarından sonra tıbbi ve insani yardım amaçlı kaç TIR yardım gönderilmiştir? Bu yardımların kaçı sivil toplum örgütlenmeleri ve yerel yönetimler aracılığı ile kaçı kamusal finansman aracılığı ile sağlanmıştır?

Kobani’den gelenler hangi periyodlarla sağlık taramasından geçirilmektedir? Bu sağlık taramaları sonrası tedavi hizmetleri eksiksiz bir biçimde uygulanmakta mıdır?

Kobani ve diğer bölgelerden gelenler arasında tedavisi ithal ilaçlara muhtaç olan kişiler vardır. Bu ithal ilaçların temini hususunda sorunlar yaşanmaktadır. Söz konusu sorunların giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Türkiye’ye Kobani, Şengal ve Suriye’den göç edenlerin barınma, beslenme ve tıbbi ihtiyaçları açısından kış ayları ile birlikte, var olan sorunların derinleşeceği bilinmektedir. Kış ayları öncesinde Türkiye’ye gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere alınan önlemler var mıdır? Bu konuda bir planlama yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu konuda ayrılan kamusal kaynağın boyutu nedir?" CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri