Koalisyon Partileri, Seçimden Hemen Önce Gereken Desteğe Ulaştı

Almanya'da Hıristiyan Demokratik Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokratlardan (FDP) oluşan sağ hükümet, seçimlerin hemen öncesinde hükümet kurabilecek kamuoyu desteğini kazandı.

Almanya'da Hıristiyan Demokratik Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokratlardan (FDP) oluşan sağ hükümet, seçimlerin hemen öncesinde hükümet kurabilecek kamuoyu desteğini kazandı. Koalisyon partileri, 2009'dan bu yana ilk kez seçime 40 gün kala bu desteği elde etmiş oldu. Ankete göre bugün seçim olse Başbakan Angela Merkel (CDU) ve Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rö†sler (FDP) liderliğindeki Federal Hükümet yerini koruyacak.

Devlet kanalı ARD'nin araştırmasına göre Birlik Partileri ve FDP, 2009 yılından bu yana ilk kez hükümet kurabilecek oy topladı. Başbakan Angela Merkel (CDU) popülaritesini korurken, SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück ise seçmenlerin nezdinde beğenilirliğini artıramadı.

Ankete göre, Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) geçen hafta ulaştığı yüzde 42’lik oy oranını bu hafta da korudu. Şimdiki hükümet ortağı Hür Demokrat Partisi (FDP) ise oylarını bir puan arttırarak yüzde 5’e ulaştı ve seçim barajını geçti.

ARD’nin araştırması muhalefetteki partilerin yüzünü güldürmedi. Ana muhalefet Sosyal Demokrat Partisi (SPD) oylarını bir puan yükseltebildi ve sadece yüzde 26’da kaldı. Yeşiller ise bir puanlık kayıpla yüzde 13’e geriledi. Sol Parti’nin yüzde 7’lik oyunda bir değişiklik yaşanmadı. Bu araştırmaya göre koalisyonun oyları yüzde 47, muhalefetteki 3 partinin toplam oyu yüzde 46’da kaldı. Böylece şimdiki hükümetin ortakları salt çoğunluğunu sağlamış oldu.

Öte yandan ikinci devlet kanalı ZDF’in anketinde ise mevcut iktidar yüzde 45 oyla, muhalefetin 3 puan arkasında yer aldı. Fakat yüzde 7 oy alacağı öngörülen Sol Parti ile koalisyona sol yelpazedeki ne Yeşiller ne de Sosyal Demokratlar sıcak bakıyor.

Hükümetin ve siyasetçilerin halk nezdindeki popülaritesi de anketlerde merak edilen konulardı. İnsansız hava aracı Euro-Hawk projesinin başarısızlıkla sonuçlanması, dinlenme skandallarına rağmen Angela Merkel’in yönetimindeki federal hükümetin çalışmaları, vatandaşların yüzde 52’si tarafından beğeniliyor. Burada dikkat çeken konu ise bu oranın mayıs ayında yüzde 43 olmasıydı. Vatandaşların yüzde 47’si ise hükümeti beğenmediğini belirtti.

ZDF anketine göre vatandaşların yüzde 62’si Angela Merkel’in başbakan olarak kalmasını istiyor. SPD’li Peer Steinbrück’ü hükümet yöneticisi olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 31. ARD anketine göre ise Merkel yüzde 60, Steinbrück yüzde 28 oy topladı.

En çok beğenilen siyasetçilerin başında yüzde 67’lik oyla Başbakan Merkel geliyor. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU) yüzde 64 ile ikinci sırada. Üçüncü sıraya ise SPD’li Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft yükseldi. Kraft’ı beğenenlerin oranı altı puanlık artışla yüzde 55’e geldi. SPD’nin başbakan adayı Steinbrück de oylarını 3 puan artırarak yüzde 35’e ulaştı, ancak Başbakan Merkel’in çok gerisinde kaldı. En çok beğenilen 10 siyasetçi listesinden SPD Başkanı Sigmar Gabriel’in ismi silinirken, FDP Başkanı Philipp Rösler bu listeye girmeyi başardı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri