Klima satışlarında patlama

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte klima satışlarında patlama yaşanıyor. Ev ve işyerlerinde rahat etmek isteyenler, klima almak için sıraya girdi. Klima satışları geçen aya göre yüzde 50 arttı

Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulması vatandaşı klimala almaya yöneltti. Klima satıcılarında büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları Konya'da 36 dereceyi bulurken, bunaltıcı sıcaklıklar klima satıcılarının yüzünü güldürdü. Hava sıcaklıklarının artmasıyla vantilatör ve klima satışları da arttı. Satışlardaki artışın ay sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Klima kullanımındaki artışa bağlı olarak elektrik tüketiminde de rekor kırılıyor.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 82 ARTTI

Bir internet sitesinin verilerine göre, yılın ilk yedi ayında gerçekleşen klima satışları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 82 arttı. Klima fiyatlarında ortalama yüzde 8 oranında artış gözlemlenirken, en çok klima satışı Temmuz ayında gerçekleşti. Türkiye'nin en büyük ücretsiz ilan ve online alışveriş sitesinin, 2015 yılı klima ilan ve ortalama satış rakamlarına ilişkin verileri de belli oldu. Verilere göre, yılın ilk yedi ayında gerçekleşen klima satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 82 arttı. Klima fiyatları ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 8 oranında artarak ortalama 700 TL oldu. En çok klima satışının yapıldığı ay ise Türkiye genelinde çöl sıcaklarının yaşanmaya başladığı Temmuz oldu. 2015 Temmuz ayında klima satışları, yaz sıcaklarının bastırmasının da etkisiyle Haziran ayına göre yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. Enerji tasarruflu klimalar ilk tercih oldu. Gerçekleşen satışlarda, tüketiciler tercihlerin enerji tasarrufu yüksek A sınıfı klimalardan yana kullandı. Geçtiğimiz yıla oranla A sınıfı klimaların satışı yüzde 81 oranında arttı.

TALEBİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ

Bir beyaz eşya firmasının bayisi Ömer Avcı, bu yılki klima satışlarının beklenenin üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Kavurucu sıcakların gündelik hayatı olumsuz etkilediğini belirten Avcı, vatandaşın serinlemek için klimaya yöneldiğini belirtti. Klima satışlarında ciddi bir artışın olduğunu, talebi karşılamakta zorlandıklarını ifade eden Avcı, birçok bayinin stoklarında klimanın kalmadığını söyledi. Kavurucu sıcakların klima satışlarında patlamaya neden olduğunu belirten Avcı, "Daha önce klima kullanmayan çok sayıda vatandaş klima satın aldı. Sıcaklar ilk kez bu kadar zor durumda bıraktı. Satışlar üretici firmaların ve bayilerin de yüzünü güldürdü" sözlerini kullandı.

TASARRUFLU ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYORLAR

Vatandaşın daha çok tassaruflu ürünleri tercih ettiğini belirten Avcı, klima fiyatlarının ise kalitesine ve gücüne göre değiştiğini söyledi. A sınıfı marka klimaların daha çok rağbet gördüğünü aktaran Avcı, enerji tasarrufu ve ses bakımından bu tür klimaları tavsiye ettiklerini belirterek, klimalarda A sınıfı klimaların yüzde 40 enerji tasarrufu sağladığını, fiyat olarak da standart serilerinin uygun olduğunu belirtti.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri