Kktc'li Bakan Nami: Marmaray Projesinden Dolayı Türkiye İle Yine İftihar Ettik

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Marmaray projesinden dolayı yine Türkiye ile iftihar ettiklerini söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Marmaray projesinden dolayı yine Türkiye ile iftihar ettiklerini söyledi. Maramaray’ın son derece önemli bir proje olduğunu belirten Nami, “Türkiye’de bu tip uluslararası alanda ses getiren projeler bizi de gururlandırmaktadır." dedi.

Gündemdeki konularla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) önemli açıklamalarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Nami, Türkiye ile bir kez daha iftihar ettiklerini ifade etti. Marmaray’ın çok önemli bir proje olduğunu aktaran Nami, İstanbul gibi dünya başkentinde tünel sisteminin bugüne kadar çok daha iyi bir noktada olması gerektiğine vurgu yaptı. Nami, “Bunun biliyorsunuz olimpiyatlar konusu gündeme geldiğinde toplu taşıma ile ilgili konunun ana konulardan bir tanesi olarak önümüze çıktığını da gördük. Türkiye’de bu tip uluslararası alanda ses getiren projeler bizi de gururlandırmaktadır.” diye konuştu.

"TBMM'YE TÜRBANLA GİRİLMESİ, TÜRKİYE DEMOKRASİ KARNESİNE ARTI PUAN"

Son günlerin önemli gündem maddesini oluşturan TBMM’ye türbanla girilmesi konusunda da açıklama yapan KKTC Dışişleri Bakanı, “TBMM Genel Kurulu çerçevesinde bunun bir gerginliğe dönüşmemesi, Türkiye’nin demokrasi karnesine artı puan olarak yazıldığını düşünüyorum.” dedi.

Bu konuların Türkiye’nin iç konuları olduğunu hatırlatan Nami şöyle devam etti: “Elbette bu tip gelişmelerle ilgili olumlu ya da olumsuz düşünceler olabilir. Ama neticede demokrasiler çoğunluğun karar verdiği sistemlerdir. Bu tip yaklaşımların umarım genele de daha fazla yayıldığı bir ortamı görürüz. Biz sürekli olarak karşılıklı anlayış, her türlü inanca saygı temelinde gelişmelerden yanayız. Kendi ülkemizde de buna büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Biz Türkiye’nin son yıllarda, 10 yıldan aşkın bir süredir gösterdiği büyük atılımı çok olumlu buluyoruz. Türkiye artık bizim dış temaslarımızda da bu gücünü hissettiğimiz ve bundan da gurur duyduğumuz bir ülkedir.”

KIBRIS KONUSU

Rumların Kıbrıs müzakerecisi Mavroyannis ile çok kez bir araya geldiklerini aktaran Nami, bu gelinen aşamada dışişleri bakanlığının sürecin aktif katılımcısı olduğunu belirtti. Resmi görüşmelerin cumhurbaşkanının resmi temsilcisi ve Rum liderinin özel temsilcisi ile gerçekleştiğini dile getiren Özdil Nami, gayri resmi düzeyde de fikir alışverişlerinin gerçekleştiğini ifade etti. Şu anda kritik bir dönemde olunduğunu aktaran Nami, Önümüzde dar bir fırsat penceresi var. Biliyorsunuz Türkiye’de Mart ayından başlayarak bir seçim takvimi devreye girecek. Bizim amacımız bu seçim takvimleri devreye girmeden önce Kıbrıs konusunda önemli ilerlemeler sağlanmasını temin etmektir. Tüm çalışmalarımız bu yönde.” dedi.

“ORTAK METİNDE YUNANİSTAN’IN ENGELİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kıbrıs’ta iki tarafın hazırlayacağı ortak metinde de çalıştıklarını anlatan Nami, Türk tarafının buna çok geçmeden aynı gün olumlu cevap verdiğini ancak Atina’dan henüz bir cevap gelmediğinin altını çizdi. “Dolayısıyla şu anda 4 taraf var.” diyen Nami, "Bu 4 taraftan 3 tanesi hemen bu görüşmelere hazır olduğunu ifade ediyor. Ancak 4. taraf Atina’dır. Bu görüşme tarihi ile ilgili bir gün saptamakta mütereddit davranıyor. Umarız bu sıkıntı aşılır." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri