Kktc Turizm Bakanı: Petrol Sızıntısı Öncesi Başbakan'ı Uyardık

KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Çevre Koruma Dairesi tarafından AKSA’da yaşanan kaza sonrasında ilgili gemi şirketinin KKTC temsilcisine asgari ücretin 60 katı ceza verildiğini, toplam cezanın 169 bin 800 TL olduğunu söyledi.

KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Çevre Koruma Dairesi tarafından AKSA’da yaşanan kaza sonrasında ilgili gemi şirketinin KKTC temsilcisine asgari ücretin 60 katı ceza verildiğini, toplam cezanın 169 bin 800 TL olduğunu söyledi.

Bakan Mehmet Harmancı, kaza sonrasında üzerlerine düşen ve yapılabilecek her şeyi yaptıklarını vurguladı. Harmancı, bilirkişi raporunu sunduklarını, polis raporunun da bugün verilmesini beklediklerini belirterek, raporların tamamlanmasının ardından başsavcılığın harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, bugün öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz Pazartesi gece yarısı AKSA’da meydana gelen ve denize 100 ton civarında fuel-oilin sızdığı petrol kazasının bilirkişi raporu, kaza tespit, temizlik çalışmaları ve bundan sonra yapılacaklar hakkında kamuoyuna bilgi verdi.

Mart ayında Kalecik’te yaşanan petrol sızıntısı hakkında 1 Temmuz’da Başbakan Sibel Siber’e bir yazı yazarak, bu tür kazaların tekrarlanabileceğini bildirdiklerini anlatan Bakan Harmancı, yazılan yazıda yeni yasal düzenlemelere gidilmesini istediklerini, ancak çok geçmeden AKSA’daki son kazanın meydana geldiğini söyledi.

AKSA’NIN YÜZDE 99 ORANINDA SORUMLU OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı, AKSA’da 15 Temmuz gece yarısı meydana gelen kaza sonrası ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden 4 uzmanın hazırladığı bilirkişi raporunu da açıkladı.

Mehmet Harmancı, yasalar gereği AKSA ve ilgili gemi şirketinin KKTC temsilcisine asgari ücretin 60 katı ceza kesildiğini belirterek, bilirkişi raporuna göre, AKSA firmasını yüzde 99 oranında kusurlu olduğunu, ancak olayın yargıya intikal ettiğini kaydetti.

Bakanlığın bundan sonra yapacaklarına da değinen Bakan Harmancı, ilk günden bu yana Martı firması yetkilileri, AKSA ve ilgili gemi şirketi yetkilileriyle koordinasyon çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.

DENİZE DÖKÜLEN 98 TON

Bugün yapılan hassas ölçümlerle denize dökülen miktarın 98 ton olduğuna işaret eden Bakan Harmancı, bir haftada yapılması gereken her şeyi yaptıklarını, bundan sonra başsavcılıktan gerekli çalışmaları başlatmasını beklediklerini söyledi.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, ilk belirlemelere göre, bir kilometrelik alandaki canlı yaşamının bittiğini vurguladı.

Konuyla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Harmancı, balık çiftliğinin satışlarının durdurulduğunu, Bafra’daki su artıma tesisinden şu ana kadar alınan suyun temiz olduğunu, ancak tahlillerin devam ettiğini söyledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri