‘kız Çocukların Çocuk Gelin Olması Ağır Bir İnsan Hakları İhlalidir’

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Gülay Usta Kapı, günümüzde kız çocuklarının durumunun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi. Kız çocuklarının dünyanın dört bir yanında ayrımcılığa, şiddete, istismara ve tecavüze...

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Gülay Usta Kapı, günümüzde kız çocuklarının durumunun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi. Kız çocuklarının dünyanın dört bir yanında ayrımcılığa, şiddete, istismara ve tecavüze uğrayıp meta haline getirildiğini belirten Kapı, bu çocukların ücretsiz tarım işçiliğinden ev içi çalıştırılmaya kadar pek çok alanda emek sömürüsüne maruz kaldığını kaydetti.

    11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısı ile Adana Adliyesi’ndeki Mahmut Esat Bozkurt Salonu’nda Kadın Hakları Komisyonu üyelerinin katıldığı basın toplantıda konuşan Kapı, Türkiye'de her 3 kadından birinin 18 yaşın altında evlendirildiğini ifade etti. İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre son 3 yılda 18 yaş altında evlenenlerin toplam sayısının 134 bin 629’a ulaştığını dile getiren Gülay Usta Kapı, "18 yaşını doldurmadan evlenen erkek sayısı ise 5 bin 763. Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocukların sayısından 20 kat daha fazla. UNICEF'in 2012 verilerine göre 15 yaşın altındaki kız çocuklarının doğum esnasında ölme riski 20 yaşındaki kadınlara kıyasla 5 kat daha fazla. Kız çocukların çocuk gelin olması ağır bir insan hakları ihlalidir." dedi.

    Dünyada kız çocuklarına sağlanmayan imkanların bu günün anlamını ortaya koyduğunu vurgulayan Kapı, Türkiye’de kağıt üzerinde var olan haklara erişim ise kız çocuklarının pek çoğu için zor olduğunu bildirdi. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle yürürlüğe giren 4+4+4 sisteminde kesintisiz eğitimin ortadan kalkmasının kız çocuklarının olumsuz etkileyeceğini öngörmenin ‘kehanet’ değil kaçınılmaz bir sonuç olduğunu savunan Kapı, "Söz konusu sistemle 13 yaşından sonraki 4 yıllık eğitime uzaktan devam edilebilmektedir. Bu ailelerin kız çocuklarını henüz temel eğitimini kurumsal ortamda tamamlamadan eve çekmesi, erken yaşta evlendirilmesi, iş gücü olarak kullanması, ekonomik nedenlerle okuldan alınması gibi durumları arttırmıştır. Bundan dolayı da kız çocuklarının eğitim hakları ellerinden alınmıştır. Kaliteli eğitime, her türlü sosyal ve gelişim bazlı aktiviteye ulaşamamak çoğunlukla yoksul ailelerin çocuklarının özellikle kız çocuklarının kaderi olmaktadır." diye konuştu.

    Türkiye'de erişkin kadınla ilgili yaşanan pek çok olumsuzluğun başlangıcının çocukluk dönemine dayandığını hatırlatan Kapı, şöyle devam etti: "Kız çocukları iyi bir eğitim alıp, insan haklarının kullanımında eşit konumda birer birey olduğunda, erken evliliğe zorlanmadıkları zaman kendileri, aileleri ve toplum için daha iyi bir hayatın mimarı olabilirler. Kendi ayakları üzerinde durabilen, kararlarını verebilen, sadece birer gölgeden ibaret olmayan sağlıklı bireyler olabilmeleri için kız çocukları ile kadına yönelik her türlü ayrımcılığı durduralım. Kız çocuklara yatırım yapılması, cinsiyet ayırımcılığının ortadan kaldırılması ahlaki bir sorumluluktur; temel adalet ve eşitlik kuralıdır. Kadına ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesinin takipçisi olacağız." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri