Kitaplar değerlendirilmiyor

28 Mart-2 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası etkinlikleri devam ediyor.

İl Halk Kütüphanesi’nde konuşan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Üniversitelerimizde, liselerimizde ve ilkokullarımızdaki kitapları değerlendiremiyoruz” dedi

Türk Kütüphaneciler Derneği Konya Şubesi tarafından düzenlenen programda ‘Bir Kitap Bir Can: Başak tutan eller kitap ta tutsun’ projesi kitapseverlerle buluştu. Programa; Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Saim Sakaoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Aziz Ayva, Şair-Yazar İsmail Detseli, Emektar Kütüphaneci Hasan Yüğrük, Gazeteci-Yazar Sadık Gökce ve Gazeteci-Yazar Anuş Gökce katıldı. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa NEÜ Edebiyat Fakültesi öğrencileri, Konya Lisesi öğrencileri, 23 Nisan İlkokulu öğrencileri, Vali Necati Çetinkaya Ortaokulu öğrencileri, öğrenci velileri, kitapseverler ve çok sayıda edebiyat meraklısı büyük ilgi gösterdi.

KİTAPLIKLAR DEĞERLENDİRİLMİYOR

Programın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Saim Sakaoğlu, ilkokul yıllarından itibaren edindiği kitap okuma ve araştırma alışkanlığının bugün geldiği noktada belirleyici unsur olduğunu söyledi. Programa gelmeden böylesine kalabalık bir kitleyle karşılaşacağını tahmin etmediğini ifade eden Sakaoğlu, “Bizim üniversitelerimizde, liselerimizde ve ilkokullarımızda onlarca kitaplık var. Ama biz kaçını değerlendirebiliyoruz? Bu sorunun cevabını merak etmiyorum. Çünkü değerlendiremediğimizi çok iyi biliyorum. Benim okuma-yazmamı geliştiren ve yücelten, edebiyat profesörü olmama kadar şahsıma bu yolu açan Hakimeyet-i Milliye İlkokulu’ndaki sınıf kitaplıklarıydı. O zamanlar Cumartesi günleri de eğitim-öğretim vardı. Mektepler Cumartesi günü de açıktı ve biz o son gündeki dersi dört gözle beklerdik. 1 hafta önce ödünç aldığımız kitabı kütüphaneye iade edip yerine bir başka arkadaşımızın okuyup iade edeceği kitabı alacak olmanın mutluluğu ve heyecanını yaşardık” diyerek ilkokul anılarını anlattı.

KÜTÜPHANE KÜLTÜRÜ GELİŞİYOR

Küçük yaşlardan itibaren kütüphanelerin müdavimlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Sakaoğlu, diyerek yabancı dil gelişimini kütüphanelere borçlu olduğunu dile getirdi. Sözlerine 1975 yılında eğitim için Amerika’da bulunduğu dönemde yaşadığı anekdotları anlatarak devam eden Prof.Dr. Saim Sakaoğlu, “1975 yılında Amerika’nın Texas ve Kaliforniya Üniversitelerinde bulundum. Kaliforniya Üniversitesi’nin muazzam bir kütüphanesi vardı ve bu kütüphanedeki kitap sayısı Türkiye’nin tüm vilayetlerindeki kitap sayısından daha fazlaydı. Bunu öğrenince şaşırıp kalmıştım. Kaliforniya Üniversitesi’nin rektörü bile kütüphaneye giriş çıkışında kendi çantasını açar ‘İzinsiz kitap çıkışı var mı?’ diye kontrol ettirirdi. Bizim ülkemizde olsa, ‘Rektörün çantasını nasıl ararsın’ diyerek kütüphane müdürünü kovarlar’ demiştim. Yani orada böylesine güzel bir yapı kurulabilmiş. Bugün baktığımız zaman ülkemizde de yavaş yavaş bu bilincin oluşmaya başladığına şahit oluyoruz.

KABİR TAŞIMDA ‘KÜTÜPHANECİ’ YAZSIN

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun konuşmasının ardından Emektar Kütüphaneci Hasan Yüğrük ve Gazeteci-Yazar Anuş Gökce’nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye geçildi. Söyleşi öncesi katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Kütüphaneci Hasan Yüğrük, “Bizim devrimiz yokluk devriydi. Fakat hepimiz birer kalem olduk ve kendimizi yetiştirdik. Benim için hayatta Kütüphaneci ve Eğitim Üyesi olmak kadar şerefli bir meslek yoktur. Hayata ikinci bir kez daha gelmek mümkün olsa, yine aynı uğraşlarla iştigal olmayı tercih ederdim” diyerek gençlere nasihatlerde bulundu. Yürük’ün konuşmasının ardından söyleşi soru-cevap şeklinde devam etti. Katılımcıların büyük beğenisini toplayan program, Şair-Yazar İsmail Detseli tarafından okunan ‘Kütüphanelerin önemi ve okumak yazmak’ ve Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencisi Aynur Daşbulaktarafından okunan ‘Kitap hayat demektir’ isimli şiirle sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri