Kitapçıların mali yükü arttı

Sürekli gelen artan döviz kurları ve zamlardan dolayı kitap fiyatlarının da yükselmesi kitapçıların da yükünü arttırdı. Artan kitap fiyatları yüzünden kitap satışlarında da gözle görülür bir düşüş yaşanıyor

Rampalı Çarşısı Kitabevi esnaflarından Duran Ağı, kitap sektöründe mali yükün her geçen gün arttığını söyledi. Kitap fiyatlarının artışına dikkat çeken Ağıl, piyasada bulunan ürünlerin fiyatının arttığını, dolayısıyla kitap sektörünün de bundan etkilendiğini söyledi. Nüve Kitabevi çalışanlarından Ağıl, "Pandemi nedeniyle dükkanlarımız 7 ay gibi önemli bir zaman zarfında kapalı kaldı. Ayrıca satışını yaptığımız kitapların büyük bir bölümü, yabancı eserlerdir. Çeviri kitapların telifleri ödenir, telifler de dolar kuru ile bağlantılıdır. Artan dolar kurundan dolayı kitaplara zam geliyor’’ dedi. Son zamanlarda internet mağazacılığının kitap mağazalarının önüne geçtiğini söyleyen Ağıl, artık kitap mağazıcılığının bittiğini söyleyerek dükkan açmanın uygun olmayacağını belirtti. Ağıl, gençlerin kitap okuma alışkanlığının giderek kaybolduğunu ve okuma kültürünün değiştini söyledi. Ağıl, “Önceki yıllar, gençlerimiz roman ağırlıklı kitaplar okurken, şimdi siyaset türü kitaplara yöneldiler. Bunda yaşadığımız dönemin büyük etkisi var’’ dedi.

SOSYAL MEDYA ALIŞKANLIĞI KİTAP OKUMANIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Pera Kitabevi sahibi Mustafa Bıyık, Karayolları Müdürlüğü'nden emekli olduktan sonra kitapçılık yapmaya başladığını söyledi. 2000 yılından bu zamana kadar kitapçılık ile uğraşan Mustafa Bıyık, pandeminin kitap satışlarını arttırdığını belirterek şunları söyledi: "Pandeminin getirdiği kısıtlamalar insanları eve kapatınca, yalnız kaldılar. Bu yalnızlığı aşarak, kitaplara yönelen insanların, internet aracılığı ile sipariş vermelerinden dolayı pandemi sürecini diğer esnaflar kadar zor geçirmedik" dedi. Gençlerin okuma alışkanlığını yavaş yavaş kaybettiğini belirten Bıyık, belediyenin kitap fuarlarına önem vermedigini, kitaplara konulan haksız vergileri eleştirdi. Vergiler hakkında konuşan Mustafa Bıyık, "Kitap okuyanların büyük bir kısmı öğrenci. Gençlerin aydınlanması, sorgulaması ve daha yaşanabilir bir dünya kurması için okumaları gerekir. Bunları bildikleri ve bildiğimiz halde, sürekli kitap fiyatlarına vergi geliyor’’ ifadelerini kullandı.. Mustafa Bıyık, insanların saatlerce sosyal medya ve kafe tarzı yerlerde vakit harcadığını belirterek, okuma kültürünün ilerleyen zamanlarda yok olmasından korktuğunu belirtti. Aile yapısı hakkında da konuşan Bıyık, "Artık aile yapıları da çok değişti. Anne ve babalar, eskisi kadar çocuklarıyla ilgilenemiyor. Bilgisayar başında saatlerce oturan çocuklarına söz geçiremiyorlar. Bir an önce bu tehlikeli yoldan dönmeleri ve çocuklarımıza kitap sevgisini aşılamamız gerekiyor" diye konuştu.

AYDIN SEZER DEMİRÖZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri