51. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla, değişik etkinliklere katılma ve yararlanma fırsatımız oldu.
Türk Kütüphaneciler Derneği Konya Şubesi’nin “Bir Kitap Bir Can Başak Tutan Eller Kitap da Tutsun” ismiyle Başkan Sahura Yağmur Arıcan ve ekibi tarafından başlatılan kitap kampanyasının sunumu, 31 Mart Salı günü, İl Halk Kütüphanesi Konferans salonundaydı.
Sunumun akabinde iki kıymetli kültür adamını dinledik. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun, zarif üsluplu konuşmasında beni en çok hislendiren, onun eski bilgisayarıyla konuştuğunu ifade ettiği demler. İleri görüşlü insanların tabiatla, eşyayla kurduğu sıcak münasebet, verilen değer. Kitap da şüphesiz bunlardan biri.
Samiha Ayverdi’nin kendisine hizmet eden kalemi öptüğü ifade edilirdi. Başta insan, varlık ve esasen hayat(ımız)a; perde gerisini düşünmeyip ne kadar hoyratça nankörce davrandığımız düşünülürse, bazı inceliklerin bizlere hatırlatılması önemliydi.
Üstün gazetecilik deneyimini kattığı, esprili anlatımıyla, izleyicilerin hemen gönlünü fetheden Seyit Küçükbezirci Bey ise; eğitim sisteminden öğretmenine, veli ve öğrencisine, kütüphane(ci)lerin aksayan yönlerine dair geniş, eleştirel bir çerçeve çizdi.
Sevgi katkılı bu programı zevkle izledim.
***
ÖZEL ENDERUN LİSELERİ’NDE ve KONEVİ ANADOLU LİSESİ’NDE
Yazar için, dikkat edilirse hadise yumakları, bütün ad(ım)lar farklı okuma ve altı çizili tecrübeler. Konuk olduğum Özel Enderun Liselerinde, Medeniyet Okulu’nun değerler eğitimi kapsamında düzenlediği “Ümit” konulu etkinlik de böylesi güzelliklerden. Özel Enderun Liseleri Müdürü Sayın İlhan Yılmaz’a yakın ilgisi için teşekkür ediyorum.
1 Nisan Çarşamba günü, Kütüphaneler Haftası münasebetiyle bu defa Konevi Anadolu Lisesi’ndeydim.
Edebiyat gerçekliğiyle dopdolu bu programda başarılı kalem Duran Çetin’le birlikte hem okuma yazmayı konuştuk, hem de öğrencilerin sorularına cevap verdik. İkili söyleşilerin özelliği, konunun değişik açılımlarla daha da zenginleşmesi ve renklenmesi.
Konevi Anadolu Lisesi Müdürü Sayın Ömer Faruk Özarslan ve yazar arkadaşım Duran Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum.
***
KELEBEKLER VE ENGELLER
Kütüphaneler Haftası faaliyetleri içerisinde, TYB Konya Şubesi üyeleri olarak Selçuklu Belediyesi kütüphanelerini ziyaret ettik.
Bazen kitap(lık) hikâyelerine, şahsî hikâyeniz karışır. Mahmut Sami Ramazanoğlu İmam Hatip Lisesi’nin okul kütüphanesinde, maziden bir sesle karşılaşmak hoş, anlamlı bir sürpriz oldu.
Tavşanlı’lı, “kendi içine çekilmiş bir adam” izlenimi veren Halil KARADENİZ, beni Tavşanlı (Kütahya) doğumlu bir yazar olarak tanıyordu. Ve 1997 yılında ödül kazanmış, Türk Edebiyatı Dergisi’nde yer almış “Hayriyenin Düğünü” isimli öykümü, kurgusuna varıncaya dek hatırlıyordu. Kuşkusuz her yazarın duygulanacağı, gurur duyacağı anlardı.
Yıllara meydan okuyan, iz bırakan, kalplerdeki bu öyküm, esasen 20’li yaşlarda yazdığım bir hikâyeydi. Denizbank’ın yapımcılığını üstlendiği; Ömer Seyfettin’den Sait Faik’e kadar uzanan 200 seçkin Türk yazarının yer aldığı “Sesli Edebiyat/ Öyküler Sesleniyor” isimli Sesli Edebiyat Antolojisinde ve Urduca bir seçkide yer aldı. Belki yazarlığınızın kıratı hakkında bir fikir verdi.
Ben kendimi Konyalı olduğu kadar, Kütahyalı bir yazar da sayarım.
Yazarlığımın temelinin atıldığı, gönlümde ayrı bir yer tutan Tunçbilek, Tavşanlı. Genizleri yakan kömür ve leblebi kokusu, kadın yazar Cahide’nin hayatı. Hepsini Sarılmak romanımda anlattım.
Süleyman Çelebi Kütüphanesi’nin ziyaret edilmesiyle devam eden gezimizde; Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’la bir araya geldik; belediyenin sosyal ve kültürel çalışmalarıyla ilgili bilgi aldık.
Gezinin devamındaki duraklarımızdan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi, çok etkilendiğim bir proje oldu. Engelli tanıdıkları bulunan bir kişiyim, yaşanılan zorluklara kısmen şahidim.
Hayatını hep normaller, düzlükler üzerine kurmaya çalışan insanlarız. Dar bir alana sıkışmış, bin bir güçlükle varlığını idame ettirmeye çalışan, zahmet çeken, son derece yorgun bu ailelere yardım, hakikaten mânâlı, büyük bir hizmet.
Madem kitaplardan bahsediyoruz; konuyla ilgili yerli yabancı akademisyen ve uzmanların makaleleri, araştırmaları ve engelli yakınlarının tanıklıklarına dayanan, uyaran sarsıcı kitap ya da yayınlar serisi Selçuklu Belediyesi’nin bu unutulmaz eserine çok yakışırdı. Çünkü çoğu zaman neyle karşı karşıya bulunduğumuzu, işin ciddiyet ve vahametini bilmiyoruz.
Bırakalım engelliler de kelebekler uçursun.
***
GELENEKSEL 5. YAZARLAR BULUŞMASI
4 Nisan 2015 Cumartesi günü saat 13:30 Kule-Site. TYB’nin düzenlediği bir etkinlik. Gençlik ve gençlerle süslü; her zamanki gibi, tam bir kitap ve yazar şöleni.