Namaz vakti gelmeden camii avlusuna gelen cemaat namaz vaktini kitap okuyarak bekliyor. Dursunoğlu, Dursun Fakih, Mecidiyeler camii olacakta anılan cami 1306 Rumi yılında Mecidiye zadelerden Tahir Paşa ile kardeşi Ali Bey tarafından tamir edildikten sonra cami adının Tahir Paşa olarak değiştirildiği biliniyor. Kaynaklara göre, Sultan Yıldırım Beyazıt 1389 yılında Konya'ya geldiğinde ilk Cuma namazını bu camide kılmış ve Yıldırım Beyazıt namına ilk hutbe burada okunmuş.
CAMİNİN GENÇ CEMAATİNDE ARTIŞ YAŞANDI
Tahir Paşa Camii imam hatibi Bayram Kavasoğlu, camiinin bahçesinde bulunan kitaplığın ortaya çıkış hikâyesini şöyle anlatıyor: “2014 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortak projesi ile camimizin tamir ve tadilatı gerçekleştirildi. Camimizin tadilatı gerçekleştirildikten sonra peyzaj ve çevre düzenlenmesi yapıldı. Birçok ağaç dikimi ve çevre yeşillendirilmesini de beraber gerçekleştirdik. İslam’ın insanlara ilk emri “oku” olmuştur. Bu emirden yola çıkarak Bu fikri geliştirdik. Aslında böyle büyük bir bahçenin daha elverişli hale getirilebilmesi adına fikir alışverişleri yapılmaya başlandı daha sonra bahçemizde bir kitaplığımızın olması fikri ortaya çıktı.
İslam ve Türk tarihinde birçok sanatçı, felsefeci, astrolog ve bilim adamı bu sayede ülkelerini ileriye götürmüşlerdir. Biz de bu düşünce ile harekete geçerek, genç ve genç nüfustan büyük olan insanlarımıza camilerimizi sevdirmeyi ve kitap okuma alışkanlığını kazandırmayı amaçladık. Camimiz yer olarak Dershaneler Sokağı’na çok yakın. Gençlerimiz derslerinden çıktıktan sonra, refah temiz ve güvenilir yerlerde dinlenmeyi tercih etmek isteyeceklerdir. Bu sayede dinlenen gençler kitapları görerek ilgisini çeken kitabı incelemeye başlayacak ve camii içerisinde kendinden yaşça büyük insanlarımızla tanışarak, iletişim becerileri yükselecek ve tecrübeler kazarak topluma saygılı bir birey haline geleceklerdir. Bu projemiz sadece gençlerimize yönelik değildir. Özellikle yaz aylarında, serin yerler arayan cemaatimiz de bu kitaplarımızdan faydalanarak genel kültürlerini yükselterek, topluma ve çevreye daha farklı bakmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Camimizin avlusuna kütüphanemizin oluşturulmasında emeği geçen belediyemizin ve vakıflar bölge müdürlüğümüzün katkılarıyla bir kitaplık kazandırılmış oldu. Osmanlı Devletinin kuruluşunda mühim bir rolü olan Dursun Fakih hazretlerinin oğlu tarafından yapıldı. İlk Osmanlı Hutbesi 1389 yılında bu camide okunduğu belirtilmektedir.”
GELECEK NESİLLERE AKTARILAN BİR ESER
Aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Hanın burada Cuma namazı kıldığı da söylenen caminin tarihi bir değer olarak tanınması ve gelecek nesillere aktarılacak güzel bir miras olduğunun hatırlatılması açısından kitaplığın camiye çok büyük değer kattığını belirten Kavasoğlu şunları ifade etti: “Cami çarşı merkezli olduğu için, sürekli açık durumda. Genellikle, cemaati çevreye yakın olan esnaflar ve o bölgede ikamet eden insanlardan oluşuyor. Namaz vakitleri dışında da, kurulan kütüphane sayesinde camii yakınından geçen insanları kendine çekmeyi başarıyor. Bu sayede kitaplara ve camiiye olan ilgi artıyor. Konya’da oldukça ilgi çekici ve hoş karşılanan kütüphane, ilçeler ve farklı illerden de oldukça olumlu tepkiler almış. İstanbul, Ankara gibi metropol kentlerden bu projeyi görmek için gelen insanlar dahi var. Peygamberimizin dediği gibi, “İlim Çine’de olsa ona talip olun. Çünkü ilim her Müslümana farzdır” sözünü kendilerine şiar edinmişler.
Diğer camilerin de bu projeye geçerek, bir kütüphane oluşturması ve insanlara okuma alışkanlığını kazandırması gerekir. Bu sayede camilere olan sevgininde artması mümkündür. Farklı, farklı bölümlerden gelen öğrenciler, burada sohbet ederek birbirlerine bilgi aktarımı sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunuyorlar. Tahir Paşa Camii, bu projesi sayesinde diğer camilere öncülük ederek, onlarında bu projeye katılım da bulunmasın da etkili olmuş. Ama Türkiye’de fazla kitap okuma alışkanlığı olmadığından dolayı, çok büyük bir katılım sağlanmıyor. Ayrıca bu oluşum sayesinde, insanlardan oldukça fazla kitap bağışı geliyor. Cemaat ve çevre halkı özellikle camii avlusunda kitap okuyup, sohbet eden gençler bu durumdan oldukça memnun kalmış. Diğer camilerinde, Tahir Paşa Cami’yi örnek alarak, bu oluşuma katkı sağlaması oldukça önem taşıyor. İnsanların okuyup araştırması, anlam arayışını bulması demektir. “
SAİT ÇELİK