‘Kışlık’ hareketliliği

Havaların soğuması ve patates hasadıyla birlikte vatandaş kışlıklarını almaya başladı. Çuvalla alınan patatesin kilogram fiyatı 1-1.25 lira seviyelerinde değişirken esnaf bu sene fiyatların düşük olduğunu belirterek hareketlilikten memnun olduklarını söyl

Vatandaşlar kış hazırlıkları için pazarın yolunu tuttu. Pazar günü tezgah kuran Muhacir Pazarı esnafı ise hareketlilikten memnundu. Lahana, pırasa, karnabahar, turp gibi kış sebzeleri tezgahlarda yerini aldı. Vatandaş hem son hasatları yapılan sebze-meyveleri kışlık yapmak için hem de yeni yeni tezgâhlara giren kış sebzelerinden almak için alışverişe çıktı. Pazarın gözdesi ise patates ve soğan. Kış aylarında saklanabilen ve en çok tüketilen sebzelerden olan patates ve soğan çuval çuval satılıyor. Patates perakende olarak kilogram fiyatı 1.25 TL seviyelerinde satılırken küçük taneli patatesler 0.90-1 TL seviyelerinde alıcı buluyor. Vatandaşların tercihi ise çuvalla patates oluyor. Esnaf toplu alımlarda vatandaşlara fiyat indirimi yapıyor. Bir çuvalı yaklaşık 40 kilogram ağırlığında olan patates, yetiştirildiği yöre ve kalitesine göre 1-1.30 TL seviyelerinde satılıyor. Esnaf sattığı ürünün lezzetini anlatmak yerine pişirerek müşterilerine sunuyor. Patates satıcıları haşladıkları patatesleri müşterilerine ikram ederek lezzeti test imkanı sağlıyor.  

PATATES EN DÜŞÜK 1 LİRA

Mehmet Yücel isimli esnaf bu sene patates fiyatlarının geçtiğimiz senelere göre düştüğünü belirterek, “Vatandaş artık kışlık patates, soğanlarını almaya başladı. Biz de bu talebe cevap vermek için sadece patates, soğan satıyoruz. Elimizde Boruktolu patatesi var, 1.20 liradan satıyoruz. Çumra patatesini ise 1 liradan satıyoruz. Daha küçüklü olan patatesler 80 kuruşa kadar düşüyor. Genelde alann bir çuval alıyor. Halkımız patatesle birlikte soğan da alıyor. Kışlık dayanıklı Amasya soğanı 1.10-1.25 liradan satılıyor. Soğan da çuval ile tercih ediliyor” şeklinde konuşu.

Yaşar Erol isimli esnaf ise patateste depocuların malları depodan çıkarmadığını belirterek, “Stokçularda mal çok. İç piyasa patatese doydu. Dışarıya da karışıklıktan dolayı mal gitmeyince üretici kazanamıyor. Zaten patatesin üreticiye maliyeti 50 kuruş. Fiyatlar gayet uygun seviyelerde” dedi.

Pazar alışverişine çıkan İsmail Karaaslan isimli vatandaş, evinin kışlık ihtiyaçlarını gidermek için alışverişe çıktığını belirterek, “Haliyle kışın bazı sebze meyveler pahalı oluyor. Kışın bir süre saklanabilecek gıdaları almaya çalışıyoruz. Bir çuval patates aldım, gök domates aldım. Gök domates bir süre beklediği zaman kızarıyor, hem de lezzetli hale geliyor. Biber, kavun gibi bazı saklanabilecek meyve sebzelerden de aldık” dedi.

HAREKETLİLİKTEN MEMNUNUZ

Mustafa Türkmen isimli Pazar satıcısı ise pazarda fiyatların yüksek olmadığını belirterek, “Önümüzdeki günlerde havaların soğumasıyla ürünlerin fiyatlarında bir yükselme bekliyoruz. Fiyatların da uygun olduğunu gören vatandaş kışlık stok yapıyor. Pazarda yaşanan hareketlilikten memnunuz” diye konuştu.

Pazarda bazı sebze ve meyvelerin fiyatları (TL/kilogram) ise şöyle:“Nar 1-1.5, Mandalin 1.25-1.50, Limon 1.5, Kara lahana (tane) 1, Turp 1-1.5, Havuç 1, Kabak 0.75, Patlıcan 0.75, Domates 1,5, Salatalık 1, Elma 1-1.5”  

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri