Kısıtlamalar Konya Sebze Hali esnafını da vurdu 

Kovid-19 salgını nedeniyle devam eden kısıtlamalar sadece lokantacı esnafını değil meyve ve sebze üreticisini ve Konya halindeki esnafı da olumsuz etkiledi. Konya Sebze Hali’nde kısıtlamalar nedeniyle büyük bir durgunluk yaşanıyor

Pandemiden dolayı hayata geçirilen kısıtlamalarla birlikte birçok lokanta kepenk indirirken uzaktan eğitimden dolayı da öğrenci yurtları kapandı. Bu durum ise ekonomik boyutta çeşitli sektörlere olumsuz etkilerde bulundu. Meyve ve sebze halleri de pandemi kısıtlamalarından olumsuz etkilenen sektörlerden. Konya Adnan Menderes Sebze Hali esnaflarından İbrahim Dönmez ise mevcut durumu Merhaba Gazetesi’ne değerlendirdi. 

FİYATLAR NORMAL FAKAT ALICI YOK 

Kısıtlamalar ile birlikte lokantaların kapanmasının hal esnafı için olumsuz bir durum olduğuna dikkat çeken İbrahim Dönmez, “Lokantalar ve öğrenci yurtları bizim en geniş pazarımızdı. Bir işletmeye en az 20 torba patates ve soğan temin ettiğimiz günler olurdu fakat pandemi ve uzaktan eğitimle birlikte işlerimiz durgunlaştı. Bunun yanında marketler de önemli bir pazarımız. Ne var ki büyük zincir marketler işlerimize olumlu bir etki yapmıyor. Bunun yanı sıra pazarlara da ciddi oranda malzeme tedariki yaparız. Hafta sonlarındaki yasaklamalar bizi de etkiledi” ifadelerini kullandı. Fiyatlar hakkında da açıklamalarda bulunan Dönmez, şunları söyledi: “Fiyatlar günün şartlarına göre aslında normal. Patates ve soğan kışın tüketilen gıdalardır. Fiyatlar uçuk değil. Bugün pastanın büyük payını yiyerek piyasaya şekil veren büyük market zincirleri var. Tüm bunların yanında yerel esnaf ve biz halciler normal fiyatlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bugün 70 kuruşa temin ettiğimiz patatesi veya soğanı 100-110 kuruştan satıyoruz. Aksi takdirde kazancımızı temin edemeyiz.

GÜNDE BİR KAMYON MALZEME ÇIKARMAMIZ GEREK 

Ekonomik olarak ayakta kalabilmek için dükkândan günde bir kamyon malzeme çıkarmaları gerektiğine değinen İbrahim Dönmez, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Çalıştırdığımız elemanın parasını çıkarabilmek için, nakliye parasını çıkarabilmek için ve diğer masraflarımızı tam olarak çıkarabilmemiz için bu dükkandan günde bir kamyon malzeme çıkması gerekir. Fakat geldiğimiz nokta çok vahim. Bugün iki haftada bir kamyon çıkardığımız bile oluyor. Bu bizi gerçekten korkutuyor. Bu şekilde nereye kadar dayanabiliriz bilmiyorum. İhracat oranlarınız da düşüşte. Bir ayda 30 bin TL zarar ettiğimiz oldu. Durum böyleyken pek umutlu olamıyoruz. Oysa haller tabandır. Buraya gelen para doğrudan üreticiye gider. Biz alıcı ile üretici arasındaki köprüyüz. Umarız daha güzel günleri görürüz. 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri