Kışanak: Sadece Özerklik Değil Mali Özerklik De İstiyoruz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kamu kaynağını elinde barındıran en büyük şehrin Diyarbakır olduğunu belirterek, “Bu yerel kaynaklara karşı özel bir politika izleniyor. Bu yerel kaynaklardan kazanılan paralar...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kamu kaynağını elinde barındıran en büyük şehrin Diyarbakır olduğunu belirterek, “Bu yerel kaynaklara karşı özel bir politika izleniyor. Bu yerel kaynaklardan kazanılan paralar nerelere harcanıyor. Biz sadece siyasi özerklik değil mali özeklik de istiyoruz.” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve pek çok sivil toplum kuruluşlarının ortaklığı ile 27-28 Eylül’de Van’da düzenlecek 'Demokratik Ekonomi Konferansı’nın hazırlık toplantıları, bugün Diyarbakır'da yapılan 'Yerel Yönetimlerin İktisadi Politikaları ve İktisadi Yapılanması' çalıştayı, 4 oturum şeklinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki Resepsiyon Salonu’nda devam ediyor. Çalıştaya; Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DTK Daimi Meclis Üyesi Demir Çelik, HDP, DBP, MET-DER, KESK, Genel-İş Sendikası, Mezopotamya Kadın Kooperatifi, Emek Akademisi, Tüm-Bel-Sen, TMMOB, Megam-Der’in yanı sıra çeşitli iş çevreleri, akademisyenler ve avukatlar katıldı.

Demokratik Ekonomi Konferansı hazırlık çalıştayının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak; mali konularda, yerel kaynaklar üzerinde tasarruf hakkı, görüş bildirme hakkı, maddi kaynakları geliştirme konusunda inisiyatif hakkı üzerine tartışılması gerektiğini ifade ederek, “Biz sadece siyasi özerklik değil mali özeklik de istiyoruz.” dedi. Kışanak, son derece önemli bir çalışma için burada olduklarını belirterek, yıllarca ihmal ettikleri ancak aslında hayatı şekillendiren bir konu olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin ekonomiyle ilişkisi konusunda neler yapılması gerektiğinin önemine değinen Kışanak, yerel kamu kaynağını yerelin nasıl kullandığının tartışılması gerektiğini ifade etti. Kışanak, “Diyarbakır. kamu kaynağını elinde barındıran en büyük şehirdir. Bu yerel kaynaklara karşı özel bir politika izleniyor. Bu yerel kaynaklardan kazanılan paralar nerelere harcanıyor. Bunları tartışmak gerekiyor. Bu, eksik kalan bir alandır.” dedi. Yine yerel politikaların sosyo-ekonomik yapısının neler olduğunun tartışılması gerektiğini kaydeden Kışanak, bunun, son yıllarda sokağın sesi ile tartışılan bir konu olduğunu ifade etti. Kışanak, “Varsıllar ve yoksullar arasındaki eşitsizliği gidermeye yönelik tartışmaların derinleşmesi gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

Diğer önemli olan konunun merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki ekonomik ilişki düzeyi olduğunu kaydeden Kışanak, Kürdistan ile ilgili özel ekonomi politikalarının uygulandığını ifade etti. Bunların sıradan gelişmeler olmadığını söyleyen Kışanak, “Kürdistan’da işsizlik durumu giderek derinleşiyor. Bu da siyasi ve ekonomik politikalarla bağlantılıdır.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin, özerklik konusunda çekinceleri olduğunu aktaran Kışanak, şöyle devam etti: “Türkiye, mali hükümler ile ilgili tüm maddelere çekince koyuyor. Türkiye’deki yerel yönetimler ve merkezi yönetimler arasındaki ilişki tamamen bağlılık ilişkisidir. Biz yerel yönetimleri demokrasinin temel taşı olarak görüyoruz. Türkiye’deki yasal mevzuatlar ise tam tersine yerelin ne yaptığına karar veren bir mekanizmadır. Mali konularda, yerel kaynaklar üzerinde tasarruf hakkı, görüş bildirme hakkı, maddi kaynakları geliştirme konusunda inisiyatif hakkı üzerine tartışmalıyız. Biz sadece siyasi özerklik değil mali özeklikte istiyoruz.”

Kapitalizmin içerisinde yaşam alanları bulabilmek için yeni yaşam alanlarının inşa edilebileceğini dile getiren Kışanak, bu konuda tek düzenleyici görevin yerel yönetimlere verilmesinin eksiklik olacağını söyledi. Böyle olursa merkeziyetçi olacağını ve yerelin devletleşeceğini belirten Kışanak, “Halk kendi sivil inisiyatifi ile komünleri ve kooperatifleri ile bu süreci yürütmeli ve yerel yönetimlerde destek veren bir pozisyonda olmalıdır.” diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri