“Sabahları uyanmakta zorluk çekip gün boyu halsiz oluyorum. Kendimi mutsuz hissediyorum ve evden dışarı çıkmak istemiyorum duygu durumum çok hızlı değişiyor içimden bazen ağlamak geliyor.” Bu tarz yakınmaları kış mevsiminde sıkça duyuyor yada kendimiz de dile getirebiliyoruz. Uzman Psikolog Danışman Duygu Ayhan, özellikle kadınları etkisi altına alan kış depresyonunun kişiyi mutsuz ettiğine ve yaşam kalitesini düşürdüğüne , oysa bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Enerji yoksunluğu, gün içinde aşırı uyuklama, sabahları geç uyanma ve hayattan keyif alamama gibi durumlar yaşam kalitesini ciddi boyutlarda bozabiliyor. Ancak alınacak olan bazı önlemler ile kış mevsimini enerjik ve keyifli bir şekilde geçirmek mümkün” dedi.
DEPRESYONU ÖNLEMENİN PÜF NOKTALARI
Uzman Psikolog Danışman Duygu Ayhan depresyonu önlemenin püf noktalarını şöyle sıraladı:"Kış boyunca gündüz saatleri süresince olabildiğince doğal güneş ışığı almalısınız.Kapalı ve güneş görmeyen ortamlarda çalışıyorsanız hafta sonları mutlaka güneşli ortamlarda bulunmaya çalışın. D vitamini açısından zengin olan balık etini haftada en a 2 kez tüketin. Bol sıvı ve meyve suyunu ihmal etmeyin. Uyku alışkanlıklarınızı değiştirmeyin, düzenli uyku fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi hissettirecektir. Haftada en az 3-4 gün egzersiz yapın. Egzersiz yaptığınızda hem kendinizi daha dinç hissedecek, hem de gece daha rahat uykuya dalacaksınız."
UZMANA NE ZAMAN BAŞVURMALI?
Uzman Psikolog Danışman Duygu Ayhan, ruh halindeki dalgalanmaların herkeste görülebildiğini ve bu durumun bir seviyeye kadar son derece olağan olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Kış depresyonu bir uzmana başvurulmadığı durumlarda kişinin psikolojik, sosyal, ailevi ve akademik hayatını ciddi derecede etkilemeye başlamışsa, artık bir uzmana görünme vakti gelmiştir. Böylelikle profesyonel yardım alan hastalar kış mevsiminin tadını çıkarabilir bir sonraki yılın kış depresyonuna karşı daha hazırlıklı olur ve hastalıkla başa çıkmayı öğrenirler.”
TOLGA PARLAK