Kırtasiyeciyeler ekonomi kurbanı

Okulların açılmasına yakın bir dönemde, kırtasiye malzemelerinin satışlarında hareketlilik gözleniyor. Ancak yüksek fiyat artışları, tüketicileri farklı satış kanallarına yönlendiriyor.

Geçen yıla kıyasla yüzde 100'ün üzerinde artan fiyatlar, kırtasiye ürünlerinin satışlarını market ve online platformlara kaydırıyor. Bu durum, kırtasiyelerin rekabet gücünü zayıflatıyor.

KAYIT DIŞI VE SAHTE ÜRÜN SATIŞLARI ARTIYOR

Yüksek fiyatlarla birlikte, semt pazarları gibi noktalarda kayıt dışı ve sahte ürün satışlarında da artış gözleniyor. Tüketiciler, daha uygun fiyatlı ürünler arayışında olduğundan, bu tür noktalarda sahte veya kalitesiz ürünlerin tercih edilme olasılığı artıyor.

Öte yandan, kırtasiye ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının yanı sıra ithalatta yaşanan gerileme de sektörü etkiliyor. 2017 yılında 325 milyon dolar olan kırtasiye malzemeleri ithalatı, geçen yıl yüzde 60 düşüşle 200 milyon dolara geriledi. Bu durum da sektörün genel durgunluğuna işaret ediyor.

ESNAF SAYISI AZALDI

İstanbul Ticaret Odası Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komite Başkanı Muharrem Ender Karvar, uzun süredir devam eden bu olumsuz gelişmelerin etkisiyle son 10 yılda kırtasiye esnafı sayısının dramatik bir şekilde azaldığını ifade ediyor. Kırtasiye sayısının 40 binlerden 8 bine kadar gerilediğini belirten Karvar, bu durumun en az 36 bin esnafın işini kaybetmesine neden olduğunu vurguluyor.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri