Kırtasiye cep yakıyor

Konya’da yaz tatilinin ardından başlayacak olan eğitim öğretim sezonu öncesi kırtasiyelerde durgunluk yaşanıyor. Kırtasiyeciler ürünlere yapılan yüksek oranda zammın vatandaşı tedirgin ettiğini söylüyor

Yaz tatilinin ardından 2017-2018 eğitim öğretim yılı 17 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Konya’da okul ihtiyaçları için kırtasiyelere akın eden veliler, temel ihtiyaçları alarak öğrencilerini eksiksiz bir şekilde okula göndermenin hesabını yapıyor. Döviz kurunda yaşanan aşırı yükseliş kırtasiye ürünlerini de vurdu. Kırtasiye ürünlerine geçtiğimiz yılla kıyaslanacak olursa yüzde 50 civarında zam yapıldı. Yapılan zamlar sebebiyle vatandaşlar tedirginlik duyuyor.  Vatandaşın uygulanan zamlar sebebiyle tedirgin olduğunu belirten Model Kırtasiye işletmecisi Abdülcelil Demirci, “Piyasada bulunan bütün ürünlere üst üste zam geliyor. Okula giden 3 çocuğu olan asgari ücretli ebeveynler bu sebeple tedirgin oluyorlar. Asgari ücretle geçinen bir ebeveyn aldığı maaşın yarısını kırtasiye ürünlerine vermek zorunda kalıyor. Bu da haliyle vatandaşları tedirgin ediyor” sözlerini kullandı.

ÜRÜNLERE YÜZDE 50 ZAM YAPILDI

Döviz kurunda yaşanan yükselişin kırtasiye ürünlerini vurduğunu belirten Demirci, kırtasiye ürünlerine bu yıl ciddi oranda zam yapıldığını belirtti. Kırtasiye ürünlerinin yüzde 50 civarında zamlandığını söyleyen Demirci, “Kırtasiye ürünlerinin belli bir kısmı ithal ediliyor. Türkiye’de üretilen ürünlerde kullanılan bazı maddeler de ithal ediliyor. Bu sebeple ürün maliyetlerinde dolara bağlı olarak bir artış yaşandı. Yapılan zamların sebebinin kırtasiyeciler olmadığını vatandaşlarımız bilmelidir” açıklamalarında bulundu. Bazı üreticilerin döviz üzerinden fırsatçılık yaptığını söyleyen Demirci, “Dolar’da yaşanan artış sebebiyle ithal ürünlerin fiyatları yükseldi. Ancak Türkiye’de üretim yapan bazı firmalar döviz üzerinden fırsatçılık yapıyor. Türk lirası ile ürün satışı yapan üreticiler şuan dolar ile satış yapmaya başladı. Durumların böyle olması esnafı da etkiliyor” diye konuştu. Kırtasiyelerin yıl boyu hizmet verdiğine de değinen Demirci, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Son yıllarda marketlerde kırtasiye ürünlerini satmaya başladılar. Vatandaşlarımız marketlerden alışveriş yapmak yerine bu işi yapan kırtasiyeleri tercih etsinler. Kırtasiyeler 1 ay değil yıl boyu hizmet vermek için mücadele ediyorlar.”

YERLİ KIRTASİYE ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİN

Yerli kırtasiye ürünlerini tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirci, “Veliler, kırtasiye ve okul kıyafetlerini satın alırken kaliteli olup olmadığını araştırsınlar. Satın alacakları ürünün üzerindeki üretim menşesine dikkat ederek Uzak Doğu'dan gelen kalitesiz ürünlerden uzak dursunlar. Yerli üretim ürünleri tercih etsinler” ifadelerini kullandı. Beslenme çantalarından kalem kutularına, boyama ürünlerinden defterlere kadar bütün okul malzemelerinde çocukların sağlığını tehdit edebilen maddelerin bulunabileceğine değinen Demirci, vatandaşlara sağlıklı ürünleri tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Demirci, konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Yapılan araştırmalara göre kalitesiz kırtasiye ürünlerini çeşitli hastalıklara sebebiyet verebileceği ortaya çıkmış. Zararlı kimyasallarla üretilmiş ürünler çocukların sağlığını tehdit ediyor. Bu sebeple veliler çocuklarına kırtasiye ürünlerini alırken ucuz ürünlerden kaçınsınlar. Yerli üretilen ve güvenilir firmaların ürünlerini tercih etsinler.”

KIRTASİYELERDE YOĞUNLUK BEKLENİYOR

Yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte okul alışverişi heyecanının başladığını söyleyen Demirci, okulların açılmasına kısa bir süre kala işlerin daha da hareketlenmesini beklediklerini ifade etti. Demirci, “Yeni okul sezonu için bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Şuan çarşıda okul alışverişi hareketliliği yaşanmıyor. İşlerin durgun olmasının sebebi ise yapılan zamlar. Geçtiğimiz yıl 12 liraya sattığımız uçlu kalem bu yıl 25 liradan satıyoruz. 5 liraya satılan defterler 8 lira oldu.  Bu zamlar sebebiyle kırtasiyecilerde bir durgunluk söz konusu. Okulların açılmasına 10 günden daha kısa bir süre kaldı. Veliler çocukları ile birlikte gelerek kırtasiye ihtiyaçlarını satın almaya başlayacaklar. Okulların 17 Eylül’de açılması ile işlerin biraz daha hareketlenmesini bekliyoruz. Çünkü okullarda öğretmenler öğrencilere ihtiyaç olacak olan materyallerin listesini yaptırıyorlar. Öğrencilerde velileri ile kırtasiyeye gidip listede bulunan ürünleri satın alıyorlar”  şeklinde konuştu.  

OKULA YENİ BAŞLAYAN ÖĞRENCİNİN MASRAFI ‘400 TL’

Okula yeni başlayan bir öğrencinin kırtasiye gideri hakkında da bilgi veren Demirci, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Okula yeni başlayan öğrencilerin giderleri biraz daha yüksek oluyor. Çünkü veliler çocuklara kullanacağı bütün materyalleri sıfırdan alıyorlar. Bu yıl döviz kurlarında yaşanan artış sebebiyle kırtasiye ürünlerinin de fiyatı yükseldi.  Bu da bir öğrenci için harcanacak kırtasiye giderini neredeyse iki katına çıkardı. Geçtiğimiz yıl okula yeni başlayacak bir öğrencinin kırtasiye gideri 200-300 lira gibi bir para tutuyordu.  Bu yıl aynı ürünleri temel aldığımızda 400-500 lira civarı bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu rakam alınacak ürünlerin kalitesine, markasına ve özelliğine göre değişiklik gösterebiliyor.”

SALİH ACIBADEM

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri