Kırtasiye Alırken Dikkat

Okulların açılmasına az bir zaman kala velilerde kırtasiye alışveriş telaşı başladığını belirten NT Kitap Kırtasiye Mağazası Osmaniye Şube Yöneticisi Mehmet Kaya, "Özellikle gelişme çağındaki çocukların gelişimini etkileyecek ve...

Okulların açılmasına az bir zaman kala velilerde kırtasiye alışveriş telaşı başladığını belirten NT Kitap Kırtasiye Mağazası Osmaniye Şube Yöneticisi Mehmet Kaya, "Özellikle gelişme çağındaki çocukların gelişimini etkileyecek ve telafisi zor durumların ortaya çıkmaması için velilerin zeka geriliğine ve kansere yol açabilecek ürünlerden uzak durması gerektiğini belirterek velileri dikkatli olmaları gerekmektedir." diyerek uyardı.

Sektördeki bazı ithalatçı firmalar tarafından sırf ucuz olsun sağlıksız ürünlerin getirildiğini ifade eden Kaya, "İthal edilen kalitesiz kırtasiye malzemeleri çocukların gelişimlerini etkiliyor. Ucuz silgiler, yapıştırıcılar, kumaşlar çocukların sağlığına ciddi zarar veren kanserojen maddeler içerdiği her kes tarafından malumdur. Bunun için velilerimiz kalitesine güvendiği ve bildiği markayı alması gerekir. Dünyanın hiçbir yerinde aynı ürünü kalitesiz üretilmeden ucuza mal edemez. Aynı ham maddeyi kullanmışsanız aynı kalitede mal üretiyorsanız bunun iki ürün arasında yüzde 50 fark olamaz. Çok yüksek fark varsa aynı kalitede değildir. Bir kalem 10 kuruş bir yapıştırıcı 1 lira ise bu aynı yapıştırıcı değildir." dedi.

"ÇİN’DE ÜRETİLEN HER ÜRÜNÜN KALİTESİZ DEĞİLDİR"

Tolumda Çin’ de üretilen ürünlerin kalitesiz olduğu yönünde bir yanlış bir kanı olduğunu belirten Kaya, "Müşterilerimizden gelen talep edilen ürünün kalitesine göre Çin’de üretim yaptırıyoruz. Dünyadaki tüm dev şirketlerin ucuz işçilik maliyetleri nedeni ile üretim yaptırıyorlar. Şirketlerin isteğine göre Çin ‘de kaliteli yada kalitesiz ürünleri bulmak mümkündür." dedi.

Düzenli olarak bakanlık denetlemeler yapmasına rağmen okul alışveriş döneminde her yerde toptan ve perakende okul malzemesi satışların yapıldığından yakınan Kaya, "Devlete her türlü vergisini ödeyen kurumsal firmaların yanında her köşe başında hatta yollarda seyyar satıcılarda, pazarlarda açılmış tezgâhlarda bile kırtasiye malzemeleri görülebiliyor. Bunların genelde Uzakdoğu'dan gelen ucuz ve sağlıksız ürünler olma ihtimali yüksektir. Veliler çocuklarının okul ihtiyaçlarını alırken çok dikkat etmeli. Çocuklar için zararlı olabilecek ürünlerin başında çok sık kullandıkları kokulu silgi, kokulu kâğıt, oyun hamuru, boya kalemleri, keçeli kalem, işaretleyici kalem gibi uçucu madde içerebilecek ürünler geliyor. Bunları alırken üzerinde yeşil nokta içinde 'Solvent içermez' şeklinde uyarılar bulunan, su bazlı ürünler seçilmelidir. Bazı okul malzemelerinde de plastiği yumuşatmak için kullanılan 'ftalat' maddesi yüksek değerlerde olabiliyor ve çocuklar üzerinde kanserojen etkisi bulunuyor. Bu madde genelde kalem, silgi, çanta, suluk, kalemlik gibi okul malzemelerinde kullanılıyor. Tüketicinin yani veli ya da öğrencinin ise bu maddenin fazla kullanıldığı ürünleri ayırt etme olanağı yok. Çocuklarımızı zararlı malzemelerden korumak için okul alışverişi TSE onaylı malzemeleri almalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri