Kırsala büyük destek

TKDK İl Koordinatörü Hakan Doğan, Konya'nın en çok hibe alan ikinci şehir olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımıza hibelerden faydalanmalarını tavsiye ediyoruz. Hedefimiz ülkemizde tarımın ve hayvancılığın kalkınmasıdır" dedi

Avrupa Birliği’ne aday ve potansiyel aday ülkeler için AB’nin oluşturduğu IPARD programı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hayvancılık ve tarım alanına destek olmaya devam ediyor. Yüzlerce projenin hibe aldığı IPARD programı kapsamında Konya Türkiye genelinde en çok hibe alan illerden birisi konumunda.

EN ÇOK HİBE ALAN İKİNCİ ŞEHİR KONYA

Konya'nın tarım ve hayvancılık alanında çok önemli bir şehir olduğunu ifade eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK) İl Koordinatörü Hakan Doğan, en çok hibe alan illerin başında Konya'nın geldiğini söyledi. Doğan, "Biz 2007-2013 yılları arasında IPARD 1 programını uyguladık. Konya bu programda Türkiye genelinde en çok destek alan 2. şehir oldu. Bu program kapsamında 550 projeye toplamda 200 milyon lira hibe verildi. Bu programa 694 başvuru gelmiş, bunların içerisinden 550 tanesi hibeyi almış. Bu projelere 200 milyon liraya yakın hibe ödendi. Genel anlamda 385 milyon lira katma değer oluşturuldu. Bu yatırımlara arsa payını ve hayvan alımlarını da dahil edersek Konya'da yaklaşık olarak 600 milyon lira civarında bir katma değer oluşturuldu" dedi. Bu hibeler ile istihdamın da arttığını dile getiren Doğan, "Hibeler aynı zamanda istihdama da önemli ölçüde katkı sağlıyor. IPARD 1 hibeleri sayesinde 7 bin civarında istihdam sağlandı. Bunun haricinde 300'e yakın traktör desteği de verildi" diye konuştu. Tarım ekipmanlarının da hibe kapsamında çiftçilere verildiğini söyleyen Doğan, 5 bin civarında farklı özellikte 100 bine yakın makina ve ekipman desteğinde de bulunulduğunu söyledi.

KONYA'NIN KESİMHANE AÇIĞI KAPANDI

IPARD 1 ile birlikte çok sayıda süt ve besi çiftliği projesinin hayata geçirildiğini aktaran Doğan, "IPARD 1 ile birlikte Konya'nın süt ve besi çiftliği sayısında ciddi bir artış yaşandı. Bize 694 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden 553 tanesine destek verdik. 110 proje besi ve süt işletmesi alanında hayata geçirildi. Süt işleme ve pazarlama noktasında 5 proje var. Konya'nın farklı noktalarında 10 et işleme tesisine destek verdik. Kesimhane noktasında açık vardı. Konya'da sadece bir kesimhane vardı. Şu an açık kapandı" dedi. IPARD projelerinin amacının vatandaşlara sağlıklı, güvenilir ve hijyenik gıdanın ulaştırılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Doğan, şu şekilde konuştu: "IPARD vatandaşların sağlıklı gıdayı tüketmesini sağlamaya çalışıyor. Vatandaş modern tesisler sayesinde sağlıklı et tüketecek, üreticilerin malı da daha değerlenecek. Eskiden 1 tane et işleme tesisi vardı. Şimdi şehrin çeşitli yerlerinde 10 tane IPARD destekli et işleme tesisi var. Bunlar vatandaşa temiz ve helal gıda sunuyorlar."

IPARD DESTEKLERİNDEN FAYDALANIN

IPARD desteklerinden hayvancılık ve tarımla uğraşan herkesin faydalanmasını isteyen Doğan, mevcut durumda desteklere başvuruların yüksek olduğunu belirtti. 2017 itibariyle IPARD 2'nin devreye girdiğini belirten Doğan, "IPARD 1 programının 2016 sonu ile birlikte kapanışını yaptık. IPARD hibelerine ilgi yüksek. Ancak bu ilginin daha da yükselmesi lazım. Çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan herkesi bu desteklerden faydalanmaya davet ediyorum" sözlerini kullandı. Doğan, konuşmasına şu şekilde devam etti: "2017 yılı itibariyle de IPARD 2 programına başladık. IPARD 2 programında da 1. ve 2. çağrıları geçtik. Şu anda halen yayında olan 3. çağrı ilanımız var" ifadelerini kullandı. IPARD 2'nin yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Doğan, şunları söyledi: "IPARD 2'nin başlaması ile birlikte 1. çağrıda biz Konya genelinden 500'ün üzerinde proje başvurusu aldık. 125 proje ile sözleşme imzaladık. Bu projelerden 100 tanesinin ödemesini yaptık. Kalanların da bu sene sonuna kadar ödemeleri tamamlanacak. Bu 100 projeden 80 tanesine makina ve ekipman desteğinde bulunulacak. Ayrıca 25 tane süt ve besi çiftliğimiz var bunların da bir kısmı tamamlandı bir kısmının inşa süreci devam ediyor. Bunların dışında bir tane kesimhane projemiz var. O da tamamlanarak faaliyete geçti. Ereğli'de bir soğuk hava deposu inşa edilerek faaliyete geçti." 2. çağrı ile birlikte de çok sayıda başvurunun geldiğini söyleyen Doğan, "Bu projelerin toplam değeri 83 milyon lira. Bunlardan 11 tanesi süt toplama ve işleme tesisi, 8 tane soğuk hava deposu, 1 tane kesimhane, 1 tane de su ürünleri işleme projesi geldi. Toplamda 21 proje başvuru yaptı, bu başvuruların incelenme aşaması devam ediyor. 7 projenin işlemleri bitti. Başvurular uygun görülerek kurum merkezine gönderildi. Sözleşmelerin imzalanması aşamasına geçildi. Diğer projelerinde incelenme aşaması devam ediyor."

HİBE ALAN PROJELER DENETLENİYOR

Hibe alan projeleri 5 yıl boyunca denetlediklerine vurgu yapan Doğan, bu denetimlerin projenin içeriğine uygun olup olmadığının kontrol edilmesi açısından yapıldığını belirtti. Doğan,"IPARD farklı formata sahip bir proje. Proje rehberimizde herşey açık ve net bir şekilde yazıyor. Bu yüzden başvuru yapanları biz en başta uyarıyoruz. Proje hibesi alan bir kişi hibeyi aldıktan sonra 5 yıl boyunca kontrol ediliyor. Bu 5 yıl içerisinde bizler projenin sürdürülebilir olup olmadığının arkasını arıyoruz. Her yıl işletmeleri ziyaret ederek faaliyette olup olmadığını kontrol ediyoruz. Mesela ekipman desteği alan çiftçiye tarlasına ekim yapıp yapmadığını soruyoruz. Sormakla da kalmayıp alıp sattığı ürünlerin faturalarını istiyoruz" diye konuştu.

DOLANDIRICILARA PARA KAPTIRMAYIN

Başvuru süreci için ön kontrol mekanizmalarının olduğunu da kaydeden Doğan, konuşmasını şekilde tamamladı: "Vatandaşı büyük proje için başvuru yapacaksa ve o alanda bilgi sahibi değilse iyi bir danışmandan destek alabilir. Ancak küçük bir proje için hibe başvurusunda bulunacaksa o zaman bizim web sitemize bakmaları yeterli olur. Sitemizde her şeyi açık bir şekilde anlattık. Sitemize bakarak projelerini hazırlayıp getirsinler. Burada bulunan arkadaşlarımız başvuruda bulunulan projeleri ön incelemeye alıyorlar. Asıl amacımız vatandaşların gereksiz yere masraf etmesini önlemek. Projenin şartları uymuyorsa bir sonraki çağrıya uyacak şekilde getirmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız dolandırıcılara karşı dikkatli olsun. Kötü niyetli kişilerde piyasada danışmanım diye geziyor. Onlara para kaptırmasınlar. Danışmanın hazırladığı projenin bir kopyasını bizlere başvurmadan önce getirsinler. Ekibimiz bu projeyi inceleyerek danışmanın gerçekten projeyi hazırlayıp hazırlamadığını kontrol edip proje sahibine bilgi verecekler."

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri