Kırsal kalkınmaya fırsat

AB ve Türkiye'nin ortaklaşa yürüttüğü IPARD Programı'nda yatırımcıya toplam 873.9 milyon Avro hibe destek verilecek

AB ve Türkiye'nin ortaklaşa yürüttüğü IPARD Programı'nda yatırımcıya toplam 873.9 milyon Avro hibe destek verilecek. Ali Ergin, Konyalıların bu hibe destekten yararlanması gerektiğini söyledi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörlüğü, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye'nin ortaklaşa yürüttüğü Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı hakkında basın toplantısı düzenlendi.  Kule Plaza'da bulunan TKDK Konya İl Koordinatörü'nde bilgi veren TKDK Konya İl Koordinatörü Ali Ergin, "25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyon'unda kabul edilen IPARD Programı, AB ve Türkiye ortaklaşa yürütüyor. IPARD Programı, AB'ye aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Programın bütçesinin yüzde 75'ini AB, yüzde 25'ini ise Türkiye Cumhuriyeti sağlamaktadır. Kırsal kalkınma bileşeni kapsamında uygulanacak olan yatırımlara ilişkin 'Birinci Çağrı İlanı ve İkinci Çağrı İlanı'na çıkmış bulunuyor. IPARD Programı, yatırım yapmak isteyen işletmelere  hibe desteği vererek tarımsal sektörün ve kırsal alanların kalkınması için yürütülüyor" dedi.

'BİRİNCİ VE İKİNCİ BAŞVURULARDA YATIRIMCIYA 192 MİLYON AVRO DAĞITILACAK'

Birinci ve ikinci başvurularda yatırımcıya 192 milyon Avro hibe destek verileceğini aktaran Ergin, "Destekleme fonları; süt, et, meyve ve sebzelerin, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi için verilecektir. Birinci çağır ilanı kapsamında dağıtılacak destek miktarı 91 milyon 388 bin Avro'dur.  Yatırım süresi  en fazla 30 gün olacak başvurular kabul edilerek değerlendirilecektir. Başvurular 01 Ağustos 2011 ile 15 Ağustos 2011 tarihleri arasında kabul edilecektir. 30 gün içinde yatırım yapabilecek olan kişilerin, il koordinatörlüğümüze başvuru yapmaları gerekiyor. Değerlendirme sonucunda destek verilmesi kesinleşen yatırımlarla ilgili sözleşmeler 2011 yılının ekim ayının son haftası imzalanacaktır. İkinci başvuru tarihi ise 05 Eylül 2011 ile 20 Eylül 2011 tarihleri arasında kabul edilecektir. İkinci başvurularda yatırımcılara 100 milyon 894 bin 560 Avro dağıtılacaktır" diye konuştu. 

'PROGRAMDA, YATIRIMCIYA 873.9 MİLYON AVRO HİBE DESTEK VERİLECEK'

2007-2013 yılları içinde yatırımcılara kullandırılacak olan hibe desteğinin 873.9 milyon Avro olduğunu da dile getiren TKDK Konya İl Koordinatörü Ali Ergin, sözlerini şöyle tamamladı: "Programın çok büyük miktarda bütçesi bulunuyor. Yatırımcıların bu hibe desteğinden faydalanmaları gerekir. Hibe desteği şehirlere bölüştürülmedi kimin projesi varsa o kişiye o şehre verilecek. Yani bu hibe desteğinden şehrimizde proje çıkmazsa yararlanamayacağız. Hibe desteğinden yararlanabilecek birçok şehir bulunuyor. Konya'ya yatırım yapmak isteyenlere çok büyük bir fırsat. Bu fırsatın kaçırılmaması gerekir. Bu programdan yararlanabilmek için en az 3 yıl iş tecrübesi veya ilgili yatırım alanında yükseköğretimden mezun olunması gerekiyor.  Destek verilmesi için çok büyük bir şartlar yok. Yeter ki yatırımcıların sağlam bir projeleri olsun."

TKDK Konya İl Koordinatörü Ali Ergin, konuyla ilgili bugün saat 14.00'da Konya Ticaret Odası'nda bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

MUSTAFA AKÇA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri