'Kırmızı Hat' Uygulaması Tekstilciyi Mağdur Ediyor

Mersin Limanı’ndan yurt dışına gönderilen tekstil ürünlerine kırmızı hat kapsamında değerlendirilerek ayrıntılı inceleme yapılması ihracatçıları sıkıntıya sokuyor. CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Gümrük ve Ticaret...

Mersin Limanı’ndan yurt dışına gönderilen tekstil ürünlerine kırmızı hat kapsamında değerlendirilerek ayrıntılı inceleme yapılması ihracatçıları sıkıntıya sokuyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesiyle Mersin Limanı gümrüğündeki ‘kırmızı hat’ uygulamasını TBMM gündemine taşıdı. Şeker, önergesinde; Türkiye’nin 6’ıncı büyük ili olan Gaziantep’in 6 milyar dolarlık yurt dışı satış hacmiyle ülke ihracatının öncü kentlerinden biri olduğunu belirtti. Ağırlıklı olarak Mersin Limanı’nı kullanan kent ihracatçısının burada uygulanan kırmızı hat uygulaması nedeniyle mağduriyet yaşadığını söyleyen Şeker, “Riskli ve vergisi yüksek ürünlerin tabi tutulması gereken kırmızı hat uygulamasına tekstil ürünlerinin de dâhil edilmesiyle ihracatçıya analiz, ürünü indirme ve yeniden yükleme nedeniyle yaklaşık 500 dolarlık bir ek maliyet de getirildi” dedi.

Şeker, şunları söyledi:

“Ürünlerin fiziki muayeneye gönderilmesi zorunluluğu, özellikle gümrüğün ve laboratuvarların fiziki ve beşeri kapasitenin yetersizliği nedeniyle limanda uzun araç kuyruklarına neden olmakta, zaman kaybı yaşanmakta ve ürününü söz verdiği tarihte teslim edemeyen ihracatçı geç teslimden dolayı da zarara uğramaktadır. Tekstil ürünlerinin kırmızı hat kapsamına alınmasının nedeninin kaçakçılıkla etkili mücadele edilememesinden kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?

Neden bu ise, asıl kaçakçıları yakalamak yerine herkese kaçakçı muamelesi yaparsanız, ihracatçılarımızın imajına zarar verirsiniz.

Mersin Limanı’ndan ihraç edilen tekstil ürünlerinin ‘kırmızı hat’ kapsamına alınmasının gerekçesi nedir?

Bu uygulama neden sadece Mersin Limanı’nda gerçekleştirilmektedir?

Tekstil ürünlerinin “kırmızı hat” uygulamasına dâhil edilmesi kararı sonrasında Mersin Limanı’ndan yapılan tekstil ihracatında ne kadarlık bir düşüş yaşanmıştır?

Gümrüğün ve laboratuvarların fiziki ve beşeri kapasitesinin yetersizliği nedeniyle, ürünü limanda uzunca süre bekleyen ve alıcıya söz verdiği tarihte teslimi yapamayan ihracatçının uğradığı zararı karşılamayı düşünüyor musunuz?

Ciddi zaman ve para kaybına yol açan 'kırmızı hat' uygulama kapsamından tekstil ürünlerinin çıkarılması için yürütülen bir çalışma var mıdır?”

GÜMRÜKTE İNCELEME 4 HAT ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Gümrük Yönetmeliğine göre inceleme 4 hat üzerinden yapılıyor.

Yeşil hat: Gümrüğe gelen mal belge veya fiziki kontrole tabi tutulmadan geçişine izin veriliyor.

Mavi hat: Gümrük işlemleri 'sonradan kontrole tabidir' denilerek erteleniyor.

Sarı hat: Bir gümrük evrakı 'sarı hat'a düştüğünde, malın fiziksel muayenesinin yapılmasına gerek duyulmaz. Sadece 'belge kontrolü' yapılır.

Kırmızı hat: Yapılan risk değerlendirmesine göre, kırmızı hatta düşen mal, ayrıntılı bir incelemeye tabi tutuluyor. Gerek görüldüğü durumlarda, malın tartımı ve sayımı yapılarak mala ilişkin belgeler araştırma altına alınır. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri