Kırmızı Et Fiyatlarında Düşüş Bekleniyor

Et üretimindeki artış ve yem fiyatlarındaki gerileme ile birlikte kırmızı et fiyatlarında düşüş bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın ikinci çeyreğine ilişkin kırmızı et üretimi verilerini değerlendiren...

Et üretimindeki artış ve yem fiyatlarındaki gerileme ile birlikte kırmızı et fiyatlarında düşüş bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın ikinci çeyreğine ilişkin kırmızı et üretimi verilerini değerlendiren Matlı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “TÜİK’in verileri, Türkiye’de gerek hayvan sayısı gerekse et üretiminde önemli artışlar olduğunu göstermektedir. Bu durum yem fiyatlarındaki gerileme trendiyle birlikte etin raf fiyatına da yansımalı ve tüketiciler daha ucuz et alabilmelidir.” dedi.

Matlı, Türkiye’de toplam büyükbaş ve küçükbaş kırmızı et üretim miktarının ilk 6 ayda 403 bin 407 tona ulaştığını, birinci çeyrekteki 184 bin 975 tonluk kırmızı et üretiminin, yılın ikinci çeyreğinde 218 bin 432 tona çıkarak yüzde 18’lik bir artış gösterdiğine dikkat çekti.

Türkiye’de 53 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunduğunun altını çizen Matlı, kişi başına 13.7 kilogram kırmızı et ve 21 kilogram beyaz et olmak üzere toplamda ortalama 34.7 kilogram et tüketildiğini kaydetti.

Türkiye’de hem kırmızı ve beyaz et üretimi artıp hem de yem fiyatları gerilerken buna karşılık et fiyatlarının artmasının çelişkili bir durum olduğunu söyleyen Matlı, şunları söyledi: “Tüketici et fiyatları geçen yılın ilk 6 ayına göre yükselme trendindedir. Ağustos ayı itibari ile yem fiyatları yüzde 5 düştü, güz döneminde de yem hammadde fiyatlarında bir miktar daha gerileme öngörüyoruz. Bu durum beyaz et ve kırmızı et raf fiyatlarına da yansıyabilecek ve tüketiciler daha ucuz et alabileceklerdir.”

Yem üretiminde hammadde nedeniyle yüzde 40 oranında dışa bağımlığın olduğunu ifade eden Matlı, gerek dolar kurlarındaki artış, gerekse iklim değişikliklerinin etkisiyle yem hammadde fiyatlarının Temmuz ayına kadar yükseldiğini vurguladı. Ağustos ayı itibariyle hammadde fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yem fiyatlarının yüzde 5 oranında gerilediğini ifade eden Matlı, “Bundan sonraki süreçte et üretim girdi maliyetlerinin düşmesi ile tüketicilerin daha ucuza et alabileceklerini tahmin ediyoruz.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri