Kırkpınar yağlı güreşleri bugün başlıyor

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 646’ncısı, Sarayiçi mevkisindeki “Er Meydanı”nda bugün başlıyor. Güreşler, 27 Haziran Pazar günü sona erecek.
Güreşler, yarın saat 10.00’da Sarayiçi mevkisindeki Er Meydanı’nda küçük boylarda başlayacak. Aynı saatte, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, belediye binası önünde Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi tarafından davul, zurna ve bando eşliğinde pehlivanlar, hakemler ve diğer yetkililerce karşılanacak. Oluşturulacak kortejin, Atatürk Anıtı’na gelerek çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Kortejdekiler, daha sonra Pehlivanlar Mezarlığı’na giderek, kabirlere çiçekler bırakıp dua edecek.
Selimiye Camisi’nde saat 12.00’de mevlit okutulmasıyla sürecek etkinlikler kapsamında saat 18.00’de Er Meydanı’nda 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin açılış töreni yapılacak. Saygı duruşunda bulunulmasından ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra 2009 yılı başpehlivanı Mehmet Yeşilyeşil, göndere Türk Bayrağı’nı çekecek. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak’ın konuşmalarından sonra güreşlere katılacak pehlivanlar, önlerinde Türk Bayrağı, Altın Kemer ve bando eşliğinde resmi geçit yapacak.
SUMOCULARIN GÖSTERİSİ
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni izleyenler bu yıl ilk defa Japonların geleneksel sporu “sumo” ile de tanışacak. Sumo güreşçileri Selimiye Camisi Meydanı’nda gösteri güreşi yapacak.  Sumocuların güreş yapacakları alana konulmak üzere Tekirdağ’dan gemilerde kullanılan kalın halat istendiği, ancak gönderilen halatın istenilen kalınlıkta olmadığı öğrenildi. Sumocuların güreş yapacağı alının etrafının belirlenmesi için yere konulacak halatın bulunamaması halinde çizginin sönmüş kireçle yapılabileceği kaydedildi. Sumoda güreşçilerden birinin elinin yere değmesi veya güreşçinin belirlenen alanın dışına çıkması halinde güreş tamamlanıyor.
Öte yandan, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin sumocu ile yağlı güreş pehlivanı arasında gösteri güreşi yapılması için çalışma yaptığı kaydedildi. Sumocu ile pehlivan arasındaki güreşin ilgi çekeceğini belirten Sedefçi, “Geçtiğimiz yıllarda Kırkpınar’ın altın kemerli başpehlivanlarından Ahmet Taşçı, Japonya’da somucularla karşılaşmıştı” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri