Kırklareli'nde Valilik Ve Belediye Arasında Pano Anlaşmazlığı

Kırklareli’nde İstasyon Caddesi üzerine konulmak istenen pano konusunda valilik ile belediye arasında anlaşmazlık çıktı. Kırklareli Belediyesi caddenin 7 farklı noktasına üzerinde pano yerleştirmek üzere çalışma başlattı. Caddenin farklı...

Kırklareli’nde İstasyon Caddesi üzerine konulmak istenen pano konusunda valilik ile belediye arasında anlaşmazlık çıktı. Kırklareli Belediyesi caddenin 7 farklı noktasına üzerinde pano yerleştirmek üzere çalışma başlattı. Caddenin farklı noktalarına 6 tane platform yapıldı. Üzerine ise panolar yerleştirildi.

Son platform ise vali konağının giriş kapısının karşısına yapılmak istendi. Bunun için çalışmalara başlayan belediye ekiplerine, güvenlik gerekçesiyle polis engel oldu.

Önce çalışma durduruldu ardından yapılan platformun üzerine resmi bir polis aracı park edildi. Çalışmaların engellenmesine Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu tepki gösterdi.

Kalabalık bir grupla birlikte dün İstasyon Caddesi’ne gelen grup polis aracının bulunduğu alanda oturma eylemi yaptı. Olay bir şekilde dağılan grup eylemini bugün de sürdürdü. Kalabalık bir grupla polis aracının yanına gelen Başkan Kesimoğlu, burada bir basın açıklaması yaptı.

Şehir stadyumunun alt tarafındaki duvarlarda Atatürk’ün resimlerinin iki kez tahrifata uğradığını iddia edene Kesimoğlu, “Kendini bilmeyen, densiz, onursuz -gerisini terbiyemden dolayı söylemiyorum-zarar verdiler. Ben de bunun üzerine daha gelişmişini bu yolda boydan boya yapmak için bir hazırlık yaptım. Arkadaşlarımızla birlikte çalıştık. Dedik ki, 7 tane noktaya bir platform yapalım. O platform ahşap ve taşlarla örülsün, güzel görülsün ve iç tarafında hem önde hem de arkada iki adet Atatürk fotoğrafı bulunsun, bunu da ışıklandıralım, arkadaşlarımız burada gezerken görsün dedik. Bunun üzerine çalışmalarımıza başladık. Aşağıda 6 tane o standı oturtacağımız yerin betonunu attık. Burada 7’sini atarken belediye görevlileri kamu hizmetini görürken kamu görevlileri tarafından engellendi. Gerekse ise vali konağının karşısında güvenlik zafiyetinin olacağıydı.” dedi.

Bunun söz konusu olamayacağını kendilerine ilettiklerini dile getiren Kesimoğlu, ancak buradaki kamu görevlilerinin belediye görevlilerini engellediğini kaydetti.

Kesimoğlu şunları söyledi: “Biz çalışmamızı durdurmak zorunda kaldık. Yetkililerle görüştük. Amacımızın bu olduğunu ortaya koyduk. Dün birkaç kez görüştük. Akşam da burada bu tepkimizi dile getirmek üzere toplandık. Dedik ki, bu araç buradan kalkacak. O platform buraya gelecek ve Atatürk’ün iki yüzü önde ve arkada görünecek şekilde o platforma asılacak. Bunda kararlı olduğumuzu ifade ettik. Aynı kararlığımızı sürdürüyoruz.”

Bugün akşam üzere valilik ve emniyet yetkilileriyle görüştüklerini anlatan Kırklareli Belediye Başkanı Kesimoğlu, “Kendileri dediler ki, bize gelen bilgilere göre siz burada ticari amaçlı dükkânlar yapacakmışsınız. Onun için biz bu engellemeyi yaptık dediler. Şimdi biz buradan sessiz bir biçimde dağılacağız. Devlet görevlisi arkadaşlarımızın ifadesi biz yanlış bilgilendirildik. Bu aracı buradan kaldıracağız. Siz çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Ben devletime güveniyorum. Devlet güvenlik görevlisinin sözlerini doğru kabul ediyorum, itibar ediyorum.” açıklamasını yaptı.

"ZORBA DEVLETİN KURALI BU ARAÇTIR"

Eyleme destek vermek üzere Kırklareli’ne gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da polisin belediye çalışmasını engellemesine tepki gösterdi.

Engellemeyi, “Zorba devletin kuralı” olarak değerlendiren Tanal, “Hukuk devletleri, zorba ve polis devletlerine karşıdır. Zorba olan devletler de hukuk, kural tanımazlar. Fiili egemen gücünü kullanırlar. İşte zorba devletin kuralı bu araçtır. Panonun yapılacağı yere araç çekilmiş, yapılması engellenmiş.” diye konuştu.

Engelleme nedeniyle Kırklareli Valisi’ni eleştiren Tanal şunları söyledi, “Kırklareli Belediyesi’nin CHP’li olması, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu burada çıkmasının olmasından dolayı siyasal iktidardan rahatsız olan valinin emniyete vermiş olduğu bir emirdir. Herhalde bu vali genel seçimlerde AKP’den ya bir milletvekili olacak. Veyahut da taltif edecekler. Bu iş boşu boşuna olmaz. Eğer hukuk devletine bağlı bir ülkede olsaydık, belediye meclisinin kararları valinin onayına bağlı. Valilik kararı onaylamıyorsa, İdare Mahkemesine dava açması lazım. Valilik yürütmeyi durdurma kararını almayacak, mahkeme de dava açmayacak. Adeta eşkıyanın uyguladığı fiili güç, fiili kuvvetle belediyenin bu çalışmasını engelleyecek. Ben bunu kınıyorum. Hukuk, devlet yasayla yaşar, bir devlet hukuktan uzaklaşmışsa, o devlet çöker. Biz bu devletin çökmemesi için böyle hukuksuz olan, böyle haydutluk yapılan eylemlerle ilgili mücadele edeceğiz. Bunlara son vereceğiz. Atatürk’ün devrimlerine posterlerine, Cumhuriyet’in değerlerini içine sindiremeyenleri yasa sinecekler ya da bu ülkeden defolup gidecekler.”

"MESELE ATATÜRK POSTERİ DEĞİL, BÜFE YAPILMASIDIR"

Kırklareli Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, belediye tarafında yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, meselenin Atatürk posteri ve resimleri değil, kamuoyundan özellikle gizlenen ticari amaçlı tek tip satış noktalarının (büfe) yapılması olduğu ifade edildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri